В Европа се продават по 3.3 млн. електрически велосипеда годишно

...
В Европа се продават по 3.3 млн. електрически велосипеда годишно
Коментари Харесай

Ток и спици

В Европа се продават по 3.3 млн. електрически велосипеда годишно

© Лидер 96
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Безшумно и елегантно, както се и карат, електрическите колела са придвижили цяла една промишленост в българската стопанска система мощно напред. Само за една година производството им тук е скочило от към 28 хиляди бройки на над 128 хиляди, а износът е пораснал с 250% до над 207 млн. лева, демонстрират данните на сектора и на националната статистика. Обяснението е в ограничавания китайски дъмпинг от януари предходната година, както и в по-голямото търсене на електрически колела в Европа. Но има и още една детайлност - фабриките в България се подготвяха за този миг от години, тъй че, когато Брюксел спря китайските контейнери, те бяха изцяло подготвени да заемат свободната пазарна ниша. От позицията им на пета индустриална мощ в Европа локалните компании са разпознаваеми за огромните марки, които в този момент се обръщат към тях освен за сглобяването на класическите им модели, само че и на велосипедите от ново потомство - с електромотор в рамката.

Засега прогнозата е растежът да продължава, което значи повече добавена стойност за стопанската система и още няколко стотин нови работни места в разнообразни елементи на страната, най-много в провинцията. Но по алеята на велоуспеха има някои неравности - към този момент българските компании съумяват с помощта на схемите с дълги отсрочени заплащания към китайските снабдители на съставни елементи, което бързо би могло да се обърне. Има и предложения за изкупуване на заводи от страна на китайските вложители в сектора. Болезнени са въпросите с качеството на продукцията и с сложното намиране на квалифицирани фрагменти, които за такова произвеждане се оказват жизненоважен запас.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Пълна смяна

Само до преди пет години производството на електрически колела в България бе нещо бутиково, а някои компании даже понесоха загуби, тъй като потеглиха да ги оферират, преди пазарът да е узрял за тях. Сега този вид колелета са във фокуса на бизнесмените, които са напът напълно да се преориентират към тях. Може би най-ярката илюстрация на това е в внезапния скок на износната цена - в случай че до преди три години тя е била в диапазона 100-150 евро, към този момент тя е в границите 700-750 евро по данни на бранша и статистиката.

България създава главно в всеобщия клас градски колела, които в Европа се продават сред 1000 и 2000 евро. Поръчките се вземат за година - година и половина напред и идват главно от дългогодишни сътрудници, които поръчват на ишлеме. Предлагат се и лични марки електрически колела. Износът е за страни като Германия, Белгия и Холандия, където наклонността е всяко трето колело по улиците да е електрическо. Основно се работи с китайски задвижващи съставни елементи - челен и заден мотор, само че има и системи с Bosch и Shimano. Те обаче се вършат в серии до към 100 бройки, до момента в който китайските доближават до серии от по хиляда бройки, разясняват специалисти в сектора.

Почти всички елементи са импорт от Китай, като за жалост този взрив не увлича около себе си други съпътстващи промишлености. Възможността за добавена стойност с съставни елементи от България е около дребни елементи, като да вземем за пример капли.

Ключов за способността на локалните производители да поемат поръчки за електрически колела е опитът и дългогодишните им контакти с производители на съставни елементи в Китай. Благодарение на това те получават огромни кредитни предели и отсрочено заплащане при доставчиците от порядъка на 90 - 120 дни.

В топ три на фирмите, които способстват за взрива в производството на този вид колела у нас, са пловдивските " Лидер 96 " и " Макском ", както и " Крос " - Монтана. Ръстовете при тях са големи, а мощностите са натоварени съвсем на лимита. " Увеличението в производството е шест пъти, а за тази година растежът ще е с още 40%. Работим на 100% натоварване на потенциала ни ", свидетелства Николай Виденов, търговски шеф на пловдивската " Макском ". " За 2018 година имаме създадени и продадени 26 хиляди електрически велосипеда по отношение на планувани за 2019 година - 55 хиляди Планът за 2020 година е 100 хил, като сега работим на 65% от потенциала си ", прибавя Йорданка Манчева, търговски шеф на " Лидер 96 ". От " Крос " - Монтана, не пожелаха да разясняват протичащото се в сектора.

Очакванията са взривът да продължи, което е мотив да се влага в допълнение във фабриките. Най-трудното към този момент не е в оборотните средства или ресурса за вложения, колкото в намирането на квалифицирана работна ръка, защото електрическите колела имат своите условия. За разлика от класическите при тях електрическата част е прекарана през рамката и като се изключи че буксите и контролерите би трябвало да се свържат вярно, се изисква програмиране и настройки. Достатъчно е един сензор да не е комплициран вярно, с цел да не тръгне велосипедът.

Европа кара

Българските заводи не са единствените, които са в напредък около ограничавания дъмпинг на китайски електрически колела. Всички обичайни производители се възползват от отворилата се опция за бизнес, което държи конкуренцията на висота. Последните данни на конфедерацията на европейската велоиндустрия CONEBI са за 2016 година, когато производството в Европа е било на малко над 1.6 млн. електрически велосипеда и България е имала едвам 2% дял след страни като Германия, Холандия, Унгария, Франция, Чехия, Румъния, Италия и други.

Как ще се разпределят силите и дали България ще задържи и усъвършенства позицията си ще зависи освен от цената, която към този момент е конкурентно преимущество, само че най-много от качеството. Изпълнявайки поръчки за вериги като Decathlon и за марки като Bianchi, българските заводи работят при високо вдигната летва, само че е реалност, че създаденото в България се изнася с вградени китайските задвижващи системи, което може да ги нарежда в ниския ценови сегмент.

Добрата вест е, че електрическите колела не са мода, която рискува да отшуми, а към този момент са потвърдила се система за напредване, изключително в града, и това ще продължи да движи пазара в международен мащаб. Според данни на профилираната медиа за велоиндустрията Bike Europe в страните от Европейския съюз, където е главният пазар на българските производители, годишно се купуват по 3.3 млн. електрически велосипеда, а следващата година се чака потреблението да се усили до 3.6 млн. Около 1 млн. от тях идват от Китай, Тайван и Виетнам, като повдигането на вносните мита от 16.2% до 70.1% не стопират изцяло напора от изток. Той остава мощен, защото Китай има свръхкапацитет за произвеждане, което е субсидирано и води до такава степен, че се експортира стока на цена под себестойност. В същото време Брюксел пробва да отбрани промишлеността на Стария континент с претекст, че тя дава работа над 40 хиляди души, от които близо 2 хиляди в България.

Предприемачи от бранша споделят, че след ембаргото китайските производителите са станали нападателни в опитите си да стъпят на континента и насочат предложения за покупка на дялове в бизнеса или даже на цели заводи. " Имаме интерес да трансферират планове, които взаимно да отработваме – те с доставка на съставни елементи ние с асемблиране ", удостоверява и Николай Виденов от " Макском ", а Йорданка Манчева от " Лидер 96 " разяснява, че за българските производители " сходни партньорства не съставляват интерес и подлежат на регулация от страна на Европейската комисия и локалните органи ". Тази година ще пораснем с 40%

Николай Виденов, търговски шеф на " Макском "

Увеличението в производството е шест пъти, а за тази година растежът ще е с още 40%. Работим на 100% натоварване на потенциала ни. Инвестирахме в оборудването на конвейерите за асемблиране. Назначихме в допълнение служащи, като влагаме в повишение на равнището и качеството на работата им. Увеличихме възнаграждението и въведохме спомагателни тласъци за реализиране на успеваемост и качество в работния развой.

Работата с доставчиците е главното предизвикателство, защото внасяме близо 90% от съставените елементи, а в един електровелосипед има към 60 елементи. При забавяне на една от тях не можем да асемблираме в точния момент. Работим с над 300 снабдители.

Категорично имам вяра, че ще задържим равнището. Важно е да реализираме конкурентни на далечния изток цени на асемблиране при обезпечаване на европейско равнище на качество на велосипедите и обслужването, както и еластичност в доставките. Целта ни е да произвеждаме по 400 хиляди велосипеда

Йорданка Манчева, търговски шеф на " Лидер 96 "

" Лидер 96 " е първата българска компания, почнала произвеждане на електровелосипеди през 2011 година Оттогава насам електровелосипедите стават значима част от портфолиото ни, като влагаме всяка година в създаване на нови модели и в основаване на условия за тяхното произвеждане.

Електрическите колела са във фокуса ни за последните четири сезона, като втората ни индустриална база, която бе открита през 2017 година, е проектирана и построена по отношение на софтуерните потребности за произвеждане на електровелосипеди и висок клас стандартни колела. Това демонстрира по какъв начин сме се подготвяли с години, с цел да можем в този момент да отговорим на възходящото търсене в Европа.

За предходната година компанията има създадени и продадени 26 хиляди електрически велосипеда по отношение на планувани за 2019 година 55 хиляди Планът за 2020 година е 100 хиляди електрически велосипеда.

В момента работим на 65% от потенциала си, а постигане на 100% натовареност на потенциала при актуалното съоръжение е планувано за сезони 2020-2021, достигайки 350 хиляди велосипеда (от които 150-200 хиляди електрически, 150-200 хиляди конвенционални). За осъществяването на тази цел е планувано наемането на още 80 чиновници.

В средносрочен проект (сезон 2023-2024) " Лидер 96 " възнамерява прибавяне на още една индустриална линия в новата си индустриална база, с което да доближи общ потенциал от 400 000 велосипеда, от които 300 хиляди електрически, 100 хиляди стандартни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР