В Европа през последните 20 г. се забелязва тенденция на

...
В Европа през последните 20 г. се забелязва тенденция на
Коментари Харесай

10-те основни причини за наводненията у нас

В Европа през последните 20 година се вижда наклонност на увеличение на наводненията, а интензивността им във времето се усилва. Тенденцията за справяне със обстановката е: Повече място за реката – повече сигурност за хората. Още през лятото на предходната година Любомир Костадинов, специалист в стратегия „ Води “ на WWF-България, в изявление за ТемаДейли споделя, че актуалното решение за справяне с наводненията е да се освобождават така наречен ретензионни размери – влажни зони, ливади, отвън обитаемоте места, в които водата може да се разлее, да се убие скоростта на разрушителната вълна и по-късно да се оттече.

Ето 10-те съществени аргументи за наводненията в страната, подбрани от изявленията на експерти в медийното пространство.

1. Релеф, условия и предпоставки

Като цяло аргументите за зачестилите наводнения са както сложни, по този начин и съответни според от мястото и изискванията. Те зависят от географското състояние, релефа и основаните от външни фактори предпоставки за наводняване. Според климатологът Георги Рачев, всяко злополучие е амалгама от природа и човешкия фактор.

2. Природа, климат

Зависимостта на хората от естествената среда би могла да бъде със съдбоносни за съществуването ни измерения. Факт е, че природата се трансформира – от началото на XX-ти век насам преваляванията над Северна Европа са се нараснали с 10 до 40%. У нас има доста нарастване на междинния брой дни с денонощни суми на преваляванията над 100 мм – с към 30% за интервала 1991-2007г.

3. Изсичането на горите

Според проф. Михаил Константинов, би трябвало да бъде натрапен мораториум върху износа на дървесина. Дървената мафия, брутално изсичаща гори в и към басейните на реките и по планините, е отговорна за зачестилите наводнения. Според него българската природа ще има потребност от стотици години за възстановяван.

 10-те съществени аргументи за наводненията у нас 4. Замърсяване и непочистване на коритата на реките

В регионите с заплаха от наводнения е неотложно разчистване на нечистите и затлачени сектори на реките, което тук-там не е правено с години. Освен това традицията да хвърля всичко в руслото на реките, би трябвало да бъде сведена до най-малко.

5. Безразборно строителство

Безобразното строителство също е измежду главните аргументи, оказващи въздействие при наводняване. Строи се върху свлачища и както видяхме неотдавна къщите падат напряко в морето.

6. Лошо стопанисване на язовирите

За множеството наводнения в последните години, съществена причина е неприятното стопанисване на язовирите.

7. Липса на канализация в обитаемоте места, непочистени отводнителни канали и дерета

Проливни превалявания и остаряла инфраструктура на отводнителните системи провокираха през последното десетилетие неведнъж наводнения, а също така половината от българските градове нямат канализация.

8. Неправилно сложени насипи на реките

Според Любомир Костадинов, специалист в стратегия „ Води “ на WWF-България, когато дигите са в прекомерна непосредственост до реката са погрешно оразмерени, нездравословни са и усилват риска от наводнения. Те обират дребните талази и стопират дребните наводнения, само че когато придойдат огромни води могат да допринесат за разрушителния им резултат. „ Правилното, съгласно нас, е да не се прекалява с построяването на насипи отвън обитаемоте места, там дано оставим реките да се разливат естествено ”, предлага той.

 10-те съществени аргументи за наводненията у нас

9. „ Много баби, хилаво внуче ”

„ Много баби, хилаво внуче ” или както постоянно се случва у нас, когато всеки дава отговор за нещо, значи никой не дава отговор за него. Ние имаме доста институции с пълномощия в ръководството на водите, само че координацията сред тях не е особена добра.

10. Липса на работеща система за предугаждане и предупреждаване

С помощта на сателитни фотоси и сензори на терен може относително бързо да се планува какво количество вода ще стигне до дадена точка, върху кои площи ще се разлее и за какъв брой време ще се случи това. През последните години страната изхарчи маса пари по планове за съвременни цифрови средства за предварителна защита на риска, само че за жалост към момента няма дейно работеща система.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР