В Европа повече от 113 милиона души живеят в риск

...
В Европа повече от 113 милиона души живеят в риск
Коментари Харесай

#EUProtects: Как ЕС помага за прекъсване на цикъла на бедността

В Европа повече от 113 милиона души живеят в риск или са изложени на риск от беднотия и обществена изолираност. Те са изправени пред безработица, жилищни условия под стандарта за живот и терзания, че няма да могат да свържат двата края.

Европейски Съюз подкрепя локалните управляващи, асоциации и благотворителни организации, като дава помощ на хората в потребност. За тях работят мрежи от локални герои, за които споделя акцията на Европейската комисията " Европейски Съюз: По-защитени дружно ".

Един от тези герои е българката Андриана Сукова от Дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване “ на Европейска комисия.



Андриана Сукова Снимки: europa.eu

„ Нашият отдел употребява финансиране от Европейски Съюз за подкрепяне на оправянето с бедността. Това включва разнообразни ограничения – от създаване на центрове за дневни грижи за деца, с цел да могат родителите да се върнат на работа, до образуване на образование за асимилиране на умения в разнообразни посоки и страни. В тясно съдействие с европейските страни ние осигуряваме всичко – от материали за съществени потребности, например облекла и заслон, до закуски за децата в най-бедните квартали на Европа. “



С поддръжката на Европейски Съюз асоциация за обществена рехабилитация " Юрта ", работеща в района Усти, Чехия, оказва помощ на хората, които нямат обучение или непрекъснато жилище, да стъпят още веднъж на краката си. Така с тяхна помощ Ярослав Райбер минава образование за дърводелец, откакто е прекарал по-голямата част от съзнателния си живот в търсене на работа.

„ Нашата асоциация за обществена рехабилитация оказва помощ на хората да намерят работа и самостоятелност – без значение дали са от общности в неравностойно състояние към или в градовете, или живеят с физически или интелектуални увреждания. Също по този начин посещаваме младежи в домове за сираци, които са навършили 18 години и не знаят от кое място да стартират живота си като възрастни “, споделя Зузана Тюрлова, чиновник на асоциация " Юрта ".



Зузана Тюрлова

„ Нашите персонализирани курсове за образование са вероятни с помощта на поддръжката на Европейски Съюз. Освен това в действителност е вдъхновяващо да научиш по какъв начин Неправителствени организации в други европейски страни се оправят с сходни провокации “, прибавя Зузана. Две-трети от хората, минали през техните образование, съумяват да намерят работа.

Днес Ярослав Райбер работи като помощник-дърводелец.



Ярослав Райбер

„ Преди пет години живеех в дом за хора с увреждания. Нямах работа, нито обучение. Заедно с екипа в " Юрта "  се включих в стратегия за дървообработване. Освен това те ми помогнаха да си намеря работа, да се преместя в лично жилище и да стартира да възнамерявам бъдещето си с приятелката си, споделя той. Въпреки че работата е тежка, благополучен съм, че виждам момчетата в дърводелската работилница всеки ден. Те са положителни другари. С постоянна заплата имам свободата да предпочитам с какво да се храня и какво да си закупувам. " Той прибавя, че даже в този момент работният му ден да стартира в 4 ч сутринта, не би се върнал към предходния си живот.



Ронан Харни

Ронан Харни от Дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване “ на Европейска комисия споделя, че в родната му Ирландия употребяват европейско финансиране в помощ на най-уязвимите общности. Един от плановете, FoodCloud Hubs, работи с предприятия и дистрибутори на храни, с цел да набира храна за всички благотворителни организации в страната. Проектът не е единствено за обезпечаване на храна на фамилиите в потребност. За ирландските производители и предприятия, които подаряват храна на благотворителни организации, това в действителност е рентабилно и понижава разхищаването на хранителни артикули, изяснява Ронан.

За битката с бедността работи и ирландката Мари Кронин. Тя е доброволец в „ Обществото на Сент Винсент де Пол “.

„ Отговарям за регион на Дъблин в неподходящо състояние, наименуван Чери Орчърд. Доброволец съм от повече от 30 години. През това време съм забелязала, че фамилиите, които посещаваме, имат проблеми със здравето заради неприятния си метод на хранене. Затова отворихме хранителна банка “, споделя Мари.



Мари Кронин

„ FoodCloud Hubs са изключителни, защото дават отговор идеално на питателните потребности на нашата общественост, родители и деца. В момента всяка седмица доставяме 150 фамилии с пакет с храни и организираме курсове по готварство и хранене за родителите. Освен това подкрепяме занималня за децата, в която те могат да получават топла храна, до момента в който пишат домашните си “, споделя доброволката.

Фондът за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (FEAD) подкрепя страните от Европейски Съюз в даването на материална помощ, например храни и облекло, на хората, които имат най-голяма потребност. Това се добавя от ограничения за обществена интеграция и насоки за превъзмогване на бедността.

Само през 2017 година FEAD е дал 370 000 тона храни на нуждаещи се.

11 милиона европейци всяка година намират нова работа, усвояват нови умения и като цяло усъвършенстват живота си с помощта на Европейския обществен фонд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР