В Европа почва да се говори Nexit (Nederland+exit) – излизането

...
В Европа почва да се говори Nexit (Nederland+exit) – излизането
Коментари Харесай

Nexit: Защо и Нидерландия иска да напусне ЕС

В Европа почва да се приказва Nexit (Nederland+exit) – излизането на Нидерландия от състава на Европейски Съюз. Нейните поданици, също като британците, са недоволни от финансовата и миграционната политика на Евросъюза. Засега плюсовете от интеграцията още надвишават минусите, само че не е изключено след Нидерландия за излизане да потеглят и други евроскептици – Швеция, Австрия, Дания и Финландия, твърди уеб сайтът smartmoney.one.
В това, че след Brexit се задава Nexit, малко на брой се съмняват, предмет на полемика са единствено периодите и механизмите, гласи коментарът на уеб страницата. Това стана изключително явно на срещата на върха на Европейски Съюз през изтеклата седмица. Тогава беше контрактуван съюзният бюджет за идващите 7 години и проект за антикризисното възобновяване на стопанските системи Next Generation EU (Ново поколение). Процедурата за приемане на решение се проточи съвсем 5 дни, с многочислени взаимни отстъпки сред ръководителите на страните и даже с удряне на юмруци по масите. Срещата сподели на първо място другите ползи.
Като съществена фигура с искане за радикални промени се изяви министър председателят на Нидерландия Марк Рюте. На него не му хареса нищо: Седемгодишният бюджет от над 1 трилиона евро бил прекомерно разхитителен. Планът за избавяне на стопанските системи от коронакризата (750 милиарда евро) поощрявал готованството измежду страните, които не са донори, а единствено желаят да загребат повече от общия казан. Такива страни, съгласно Рюте, стават от ден на ден и към тях се отнасят освен източноевропейски (Чехия, Унгария, Румъния, Словакия, Естония, Латвия, Литва), само че и гръбнакът на средиземноморските страни (Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър).
На Унгария въобще не трябвало да се дават грантове за възобновяване на стопанската система, а единствено заеми, е безапелационен Рюте. Той предложил да следи дали в тази страна се съблюдават демократичните правила (независима правосъдна система и независимост на словото) и извънредните европейски правила за приемливост. Ако те не се съблюдават, да следват финансови санкции, да бъдат отрязвани следващите траншове.
" Срещата на Европейски Съюз сподели какъв брой дълбока е фрагментацията в Европейски Съюз и че националните ползи постоянно доминират, даже когато става дума за обособени милиарди евро ", споделя ръководителят на отдела за макроикономически разбори на датската Saxo Bank Кристофър Дембик.
Според специалиста, отчитайки язвителността и разочарованията, демонстрирани на срещата на върха, признатите там решения ще имат дълготрайни отрицателни последици за действието на целия Европейски Съюз, ще усилят разкола в редовете на ръководещите елити.
" И даже да наподобява неправдоподобно, то тази среща ще подтикне Нидерландия да излезе от Европейски Съюз. Доверието сред държавите-членки е учредено на добросъвестно съдействие, което лежи в самата вътрешност на европейското строителство, е подкопано ", обобщава Кристофър Дембик.
През септември, след ваканцията, Европарламентът ще стартира процедура по разглеждане на бюджета, което ще докара до ново ниво на опълчване сред евроинтеграторите и евроскептиците. Това към този момент е ясно поради първата реакция от страна на Екологичен потенциал - НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!
Не е чудно, че в редица европейски медии през последните дни все по-често се загатва термина Nexit. Негов създател е водачът на нидерландската крайнодясна опозиционна " Партия на свободата " Герт Вилдерс. Той прикани съгражданите си към Nexit още през 2014 година, т.е. две години преди британците да проведат референдум за обособяване от Европейски Съюз.
" Nexit е най-хубавото, което може да стане. Ние още веднъж ще станем стопани в страната си. Ние още веднъж ще държим в ръка ключа от входните ни порти ", споделя Вилдерс в едно изявление.
Нидерландският министър председател Рюте обаче не пропагандира намерено за излизане. Той даже показва контрааргументи срещу завой в политиката на Нидерландия. Страната ще загуби 1,5 млн работни места, ще стартира безпорядък, споделя Рюте през 2017 година. Но през последните месеци Рюте все по-активно ратува за суверенизация на страната. А и болшинството поданици на Нидерландия към този момент са евроскептици.
Още през 2017 година изследователският център Bruges Group организира социологическо изследване и стана ясно, че 56% от холандците симпатизират на концепцията за излизане от Европейски Съюз. Оттогава тя непрестанно набира известност.
След Англия може да последва Frexit - излизане на Франция от Европейски Съюз, пишат европейски медии. Най-реални претенденти въпреки всичко са Швеция, Дания и Австрия.
Нито една страна от Европейски Съюз обаче не желае толкоз автономия, че да се лиши от всички прерогативи на общия пазар и освен това от опцията да въздейства на неговата фискална политика, означават анализатори.
" Каквото и да се приказва, Европа към момента живее на правилото да се търси равнодействащ вектор, с цел да удовлетвори въпреки и отчасти настояванията на всяка страна-член на Европейски Съюз. И колкото северните страни да са близки една до друга по благоденствие, те не са подготвени да се варят стопански в личния си сос ", споделя един анализатор.
Дори лостовете за въздействие по подобен мъчителен за всички европейци въпрос като миграцията, е по-лесно да бъдат непокътнати в рамките на Европейски Съюз, твърди анализаторът. Само Англия може компактно да си затвори границите, тъй като е остров.
Безусловно скандинавските страни и страните от Бенилюкс обичайно са в тесни връзки. Отделно от Европейски Съюз обаче те няма да съумеят да са конкурентоспособни в свят на геополитически колоси като Русия, Китай или англосаксонския свят. Плюсовете от евроинтеграцията към този момент надвишават нейните действителни минуси, обобщава smartmoney.one.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР