В Европа опасността от японизация - продължителна стагнация в условията

...
В Европа опасността от японизация - продължителна стагнация в условията
Коментари Харесай

Японизация: 30 години на неуспешни икономически стимули

В Европа заплахата от " японизация " - продължителна застоялост в изискванията на големи парични и фискални тласъци - към този момент се разисква все по-интензивно поради стагнацията на от ден на ден стопански системи на Стария континен и свръхразхлабената парична политика на ЕЦБ. Според някои, като Пол Кругман, сходни терзания са неоснователни, тъй като зависи по какъв начин се мери растежа на страната, написа Тайки Мурай.

Същевременно в Япония въпросът за икономическият и обществен спад се преглежда все по-сериозно. В най-старата телевизионна стратегия в страната - Shinchi Hatori " s Morning Show, даже се обсъждаше за какво страната е най-големият губещ измежду интернационалната общественост. В ефир беше показано, че от 1997 година действителните заплати тук са спаднали с 10%, до момента в който във всички останали страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз са нарастнали доста, като в Швеция покачването е от близо 40%.

В шоуто акцентираха, че, въпреки Япония към момента да е международна икономическа мощ, тя към този момент е евтина страна, в която туристите от страните с ниски приходи идват да си пазарят. Магазините за по 100 йени (еквивалентът на тези за по 1 $ в САЩ) играят все по-голяма роля в живота на локалните поради спадащата покупателна дарба. Отново в следствие от това, през днешния ден страната е едвам 19-а във връзка с годишните приходи в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

През 1990 година, скоро откакто финансовият балон се взриви, тя заемаше девета позиция. Понастоящем за доста млади няма стопански вероятности и те стават все по-личностно дезориентирани. Най-често подрастващите цитират, че желаят да станат ютюбъри (сред момчетата) и художници (сред момичетата).

Сред аргументите за това състояние е системата за пожизнена работа. Заплащането в Япония е разследване от старшинството, а не от представянето. Разбира се, възрастните чиновници, които се облагодетелстват от статуквото, не желаят то да се трансформира. Те не престават да гласоподават за Либерал-демократическата партия, защото станаха очевидци на икономическия взрив и към момента извличат изгоди от него.

Предишното потомство съумя да сътвори фамилии и към момента може да чака релативно прилични пенсии. За по-младите това към този момент не важи. Поради тази причина се чака емиграция на квалифицираните чиновници, защото те не могат да се надяват на високи приходи, само че могат да намерят по-добри благоприятни условия за реализация в чужбина, изключително в областта на ИТ промишлеността.

В шоуто не се обсъждаха грешките на кабинета на Шинзо Абе, които утежниха тази обстановка, само че те са необятно дискутирани в обществените мрежи. Много японци са разочаровани от Абеномиката. Три десетилетия след спукването на икономическия балон, скъпите парични и фискални тласъци, които бяха увеличени доста след 2013 година от премиера, са доста надалеч от реализиране на обещаното икономическо възобновяване.

Вместо него, междинният стопански напредък след 1990 година е едвам към 1% годишно. Реалните лихви по спестяванията са покрай 0% през последните 24 години, а действителните заплати спадат с по почти 0,5 процентни пункта годишно от 1998 година до момента. Нередовната форма на претовареност се усили от 19% през 1989 година до 38% през 2018 година и към този момент обгръща 21 млн. души.

Растат терзанията, че в последна сметка всички в страната ще останат еднообразно небогати, в случай че икономическата среда не се промени. Стопанският и обществен срив изнервя по принцип търпеливите и учтиви поданици. В обществените мрежи към този момент Абеномиката се назовават " Ahonomics ", което значи глупава икономическа политика. А с приближаване на паричните и фискални решения в Европа до тези в Япония, единствено бъдещето ще покаже дали на Стария континент ще станем очевидци на сходна реалност. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР