В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален

...
В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален
Коментари Харесай

Как да окажем първа помощ

В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест. 80% от тези случаи стават отвън болница. Над 10 000 души в България годишно са наранени от сърдечен арест, за жалост доста малко от тях оцеляват. Това каза  заяви Марияна Манушева - ръководител на Фондация „ Първите три минути “, в изявление за bTV.
„ Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да разберем дали потърпевшият е в схващане, дали може да реагира, когато го извикаме и когато го докоснем. Ако не реагира, автоматизирано допускаме, че е в безсъзнание и това заплашва неговия живот. Трябва да бъдат освободени дихателните пътища, да се ревизира дали той диша. Ако не диша обикновено, да се позвъни на телефон 112, с цел да се продължи със сърдечен масаж и изкуствено дишане “, посъветва Марияна Манушева.
Тя посочи, че колкото се може по-рано би трябвало да бъде осъществена дефибрилация, с цел да има късмет потърпевшият да оцелее, в случай че сърцето му е спряло.
„ Медицината знае, че човешкият мозък може да оцелее без О2 не повече от 3 минути, по-късно стартират да се случват необратими процеси и колкото повече време минава, толкоз па-малък е шансът потърпевшият да дочака колата за спешна помощ “, изясни Манушева.
„ Първо се доближаваме до потърпевшия и ревизираме дали е в схващане, потупваме го деликатно и го викаме. Ако не реагира, значи е в безсъзнание, слагаме си едната ръка на челото и двата пръста на брадичката, водим главата обратно и избутваме брадата нагоре – по този метод освобождаваме дихателните пътища и подсигуряваме, че езикът не пречи на дишането “, сподели тя.
„ Проверяваме дали диша като се накланяме, слушаме и гледаме гърдите и усещаме на бузата си има ли най-малко две естествени вдишвания и издишвания “, поучава още Манушева.
„ Поставяме петата на дланта по средата на гърдите, от горната страна другата ръка, сключваме пръстите и заставаме отвесно върху потърпевшия без да свиваме лактите си. Започваме да притискаме 30 пъти отмерено, с дълбочина 5-6 см и движение към 100 – 120 в минута. Това са към две притискания в секунда. След 30-то прилепяне, още веднъж освобождаваме дихателните пътища, запушваме носа и вдухваме за към секунда в устата, до момента в който гърдите се надигнат “, Според нея незабавно щом имаме дефибрилатор, би трябвало да го задействаме съгласно инструкциите.
„ Машината е извънредно интелигентно направена и дава гласови команди. Няма метод да сбъркаме, всичко е програмирано в машината, тя разпознава сама дали има потребност от дефибрилация или не “, посочи Манушева.
 Кой би предположил, че елементарна игла може да ви избави от инсулт Кой би предположил, че елементарна игла може да ви избави от инсулт
Всеки би трябвало да има на разположение елементарна игла. Може би сте чували, че когато плувате, тя може да ви помогне при неприятно разбиране. Изтъ...
Едната поставка на дефибрилатора се залепя под дясната ключица, другата на към една длан под лявата мишница. След това имаме различаване от страна на дефибрилатора и машината преценя дали да се задейства.
„ Ако има потребност, дава указания да се отдръпнете и по-късно стартира дефибрилацията. Най-важно е хората да стоят на разстояние, с цел да може този, който оказва първа помощ да чува и да вижда какво се случва и да дише обикновено “, означи Манушева.
По думите й този, който дава първа помощ, би трябвало да в профил другите хора на разстояние, тъй като механически е допустимо и някой да пострада.
„ При разбора на сърдечната активност не трябва да се допира потърпевшия, тъй като по този начин може да заблудим машината. След включването, апаратът прави разбор на всеки две минути и взема решение има ли потребност от дефибрилация. Междувременно вие вършиме сърдечен масаж и изкуствено дишане, това се случва до момента в който пристигна колата за спешна помощ “, сподели още Манушева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР