В Европа избухна нов шпионски скандал, свързан с Русия. Този

...
В Европа избухна нов шпионски скандал, свързан с Русия. Този
Коментари Харесай

„Взгляд“: „Руският шпионин“ в София сам се наврял в ръцете на службите

В Европа избухна нов шпионски скандал, обвързван с Русия. Този път България изгони първия секретар на съветското посолство в София, написа съветското издание ”Взгляд ”. Как съветският посланик притегли вниманието на контраразузнаването на България и обвързвана ли е тази история с поредност от сходни кавги, зародили неотдавна в Източна Европа?
Българското контраразузнаване (Държавна организация за национална сигурност - ДАНС) разгласи разкриването на идващия „ съветски разузнавач “, за който се твърди, че работи в съветското посолство в София като първи секретар. Българската прокуратура изиска експулсирането му в границите на 24 часа, съветският дипломат беше извикан в българското Външно министерство, а дипломатът, съгласно някои сведения, напусна България в понеделник.

Преди няколко месеца ДАНС упрекна няколко български жители в непочтеност и съдействие с съветски организации, както и в пране на пари за политически цели. Експулсирането на съветския дипломатически офицер и този случай обаче не наподобяват взаимно свързани.

Руското посолство в София не разяснява протичащото се. В задачата работят девет дипломати със статут на първи секретар. Един от тях, съгласно версията на българите, се опитвал да получи секретна информация посредством разнообразни форми на рушвет както от български жители, по този начин и от жители на Европейски Съюз. Колко сполучливо е направил това, не се споделя. Според информация на „ Взгляд “ можем да приказваме за Владимир Р. (Владимир Русяев, б.ред.), който е дошъл в България едвам предходната есен.

Практиката на българската вътрешнополитическа битка включват непрекъснати офанзиви против президента Румен Радев поради неговата сякаш проруска ориентировка. В отговор Радев се кълне във честност на курса за влизане на страната в Шенгенската зона и въвеждането на еврото и твърди, че „ външната политика не може да бъде приватизирана от държавното управление “. В момента държавното управление се оглавява от Бойко Борисов, който до неотдавна се смяташе за пореден атлантик и русофоб, само че преди няколко месеца той непринудено се „ съобщи “ на Москва в името на стопански вероятности от преноса на съветски газ през България.

По-рано точно министър председателят Бойко Борисов погреба предходните версии на този план и в това време спря плана за атомна централа, с цел да угоди на Европа, като зачерта милиони евро, към този момент вложени там. Той даже подаде оставка тогава, само че в този момент беше заставен да пристигна в Москва, с цел да реанимира всичко, което самичък погреба по-рано. В името на този план и президентът Радев, и министър председателят Борисов влязоха в спор с Европейската комисия, само че те не престават да се упрекват взаимно в русофилия в диспути за вътрешна консумация.

Взаимоотношенията с Русия, степента на историческо другарство и други детайли както на русофилията, по този начин и на русофобията към този момент са съвсем единственият въпрос, на който се крепи предната линия на вътрешно-българските политически разногласия.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ е на власт в България от 2009 година, той не желае да се разделя с водещите позиции и би трябвало да регистрира цикличния напредък или спад на проруските настроения в българското общество.

Именно в такава обстановка изгоря първият секретар на съветското посолство в София Владимир Р. Източници на „ Взгляд “ обаче считат, че самият чиновник просто е изпаднал в неприятности. Колеги в посолството, съгласно нашия източник, забелязали редица непривични дейности на дипломата, които биха могли да привлекат вниманието, в това число и на контраразузнаването в България.
Освен това има съображение да се счита, че позицията на щат в посолството, заемана от Владимир Р., в началото е била „ обвързвана “ с военното разузнаване. В същото време през годината на престоя си в България първият секретар Владимир Р. е участвал единствено на две събития, свързани св посолството: един път се изказал в български университет, където „ споделя практическите аспекти на дипломатическата си кариера “, и на фестивал за детски танци през август тази година (това не е шега…).

Ако версията на нашите източници е вярна, тогава този воин просто не е имал късмет да оцелее до края на мандата, без да изпадне в завършения. Дори в случай че съгласно българското контраразузнаване той не е „ провеждал постоянни секрети срещи с жителите на България и с управлението на държавните организации, които имат достъп до класифицирана информация от България, Европейски Съюз и НАТО “.

Дипломатически източници на „ Взгляд “ считат, че точно държанието на Владимир Р. е улеснило българското контраразузнаване да го шпионира. В съветското посолство в София има огромен брой чиновници (а във Варна има и консулство, което включваше и длъжността формален представител на ФСБ – бившето КГБ), а българското контраразузнаване е малко и не може физически да следи всички руснаци. Но изборно това е изцяло по силите на българите.

София считат себе си за непрекъсната „ мишена” на съветското разузнаване, защото чиновници и военни от Европейски Съюз и НАТО непрекъснато се събират в българските евтини курорти. „ Курортният шпионаж “ е антично нещо, а някои курортни зони в Европа (България, Черна гора, Испания и Португалия) се смятат за парадайс за рекрутиране на сътрудници. Заради това в тези райони контраразузнавателната активност е доста дейна.

Сега в България, както и в редица други страни от Източна Европа и на Балканите, се популяризира версията, че през последните месеци контраразузнаването им организира синхронизирана акция за „ пречистване на територията “ от съветските разследващи мрежи. Без причина. Много е мъчно да си представим степента на съгласуваност, да речем, на поляци и българи, само че съществуването на такава наподобява разумна.

Многобройните и чести истории за арестите на „ съветски сътрудници “ и експулсирането на дипломати от източноевропейски и балкански страни към момента не наподобяват като единна и координирана интервенция, само че те могат да бъдат обсъждани като такива. А слуховете, публикувани от поляци и чехи ускоряват това чувство, въпреки и много мъгливо.

Междувременно историята отпреди няколко месеца с обвинявания против няколко български политици и общественици в „ непочтеност “ и съдействие с съветските публични организации, няма нищо общо с сегашния случай. Въпреки че мнозина се изкушават да обвинят София в планувана русофобска акция.

Предишната история беше обвързвана с опита на един съветски вложител посредством обществената организация „ Двуглав орел “ да закупи телевизионната компания „ ТВ-7 “, която беше оценена от българското контраразузнаване като стъпка към основаването на някакъв застрашителен агитационен инструмент. Почти същата история се случи в Сърбия и по-рано в Черна гора. От всички тези истории следват няколко извода.

Първо, получаваме още едно удостоверение, че „ съветските шпионски кавги “ се употребяват в локалните политически игри.

Второ, би трябвало да се направи нещо това състояние да се промени.

Трето, в случай че контраразузнаванията на източноевропейските страни съществено са решили да водят тотална война, тогава това би трябвало да се реагира съответно.

И четвърто, някои от българските дипломати в Москва ще би трябвало да си стегнат багажа. Принципът на огледалото не е анулиран.

" Взгляд "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР