В Еврокомисията ще проследят твърденията за упражняван политически натиск върху

...
В Еврокомисията ще проследят твърденията за упражняван политически натиск върху
Коментари Харесай

От ЕК разглеждат твърдения за политически натиск върху наш върховен съдия

В Еврокомисията ще проследят изказванията за упражняван политически напън върху арбитър от българския Върховен касационен съд. Това съобщи еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова в отговор на въпрос дали е наясно, че висш арбитър у нас декларира, че е подложен на политическа офанзива, а фамилията му - на тормоз, тъй като не извършват политически поръчки.

" Това е нещо ново, нямам публична позиция по въпроса. Случаят ще бъде проследен от Комисията от близко ", съобщи Йоурова, представена от БНР.

В питането не бе упоменато име. Въпросът бе насочен в подтекста за проблемите с независимостта на правосъдната власт в Полша и в Румъния.

Припомняме, ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов неведнъж загатваше за политически напън над него и тормоз над фамилията му.

Още преди състезанието за ръководител на Върховен касационен съд през януари 2015 година Лозан Панов бе леко бутнат от автомобил до момента в който прави утринния си крос. След малко отдръпване, Панов дефинира случая като " битов случай " и още веднъж се включи в конкуренцията за поста, на който бе определен.

След като стана ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов неведнъж изявяваше своето мнение както за правосъдната промяна, по този начин и за обособени случаи в областта на правораздаването.

Най-ярката " офанзива " против висшия арбитър бе на 27 април 2017 година Тогава пред постройката на Висш съдебен съвет беше извършен " флашмоб " с шест прясно отрязани агнешки главички - колкото бяха магистратите, поискали следствие на основния прокурор Сотир Цацаров за присъединяване му в срещата в ЦУМ.

Искането за следствие на основния прокурор беше отхвърлено като " опит да се дестабилизира страната ".

Неформалната среща бе проведена от бизнесмена-политик Георги Гергов, който по-късно бе заставен да напусне Българска социалистическа партия. На срещата са участвали предприемачът Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Пръв гласност за сходно виждане даде Дончев.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов е глобен с 1000 лв. за това че е подал имуществена декларация пред Инспектората на Висш съдебен съвет, вместо пред Сметната палата. Подаването на документа е съгласно смяна в Наредбата, която указва декларирането на имуществото от висшите магистрати, аргументира се Панов.

На 12 юли стана ясно, че до месец Софийският областен съд ще се произнесе с решение по наложената парична глоба на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поради невнесена декларация. Панов апелира наказателното разпореждане от 1000 лева на КПКОНПИ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР