В Етрополе излизат на протест. Причината - отново разминаване в

...
В Етрополе излизат на протест. Причината - отново разминаване в
Коментари Харесай

Протест в Етрополе с искане за справедливост на присъдите за смърт на пътя


В Етрополе излизат на митинг. Причината - още веднъж разминаване в визиите за правдивост на тези на съда и тези на потърпевшите от войната на пътя, осведоми Българска национална телевизия.
Апелативният съд във Велико Търново понижи присъдата на Александър Ковачев от 8 на 4 години затвор за гибелта на трима младежи.
" Ние не честваме празници. Никой не ги чества към този момент. От две години, когато пристигна Коледа, Нова година, Великден, яденето не ти минава през гърлото. Ти не можеш да седнеш да ядеш, не искаш да празнуваш, тъй като знаеш, че твоето дете е в гроба ", споделя Петя Иванова.
Думите са на родителите на Васил Николаев, изгубил живота си в злополука на 18 ноември 2020 година. Тогава дружно с четирима свои другари се прибирал от Габрово към София. Било мрачно, имало мъгла, а пътят бил влажен. След Български извор навлязъл в завоите, като управлявал автомобила си с 45 километра в час.
" Отсреща се задава Александър Ковачев - джигитът. Пише по информация, че е карал със 110, само че той е карал най-малко със 150 километра в час. Няма грам спирачен път. Моят е бил тъкмо в завоя и той навлиза в тяхното платно. Удря ги челно със свирепа скорост, най-малко със 150, от което забележете моята кола се подвига на един метър височина, обръща се посока Варна и пада на мантинелите ", съобщи Николай Николов.
В колата на Васил и петимата са били с колани. Трима умират, а двама са тежко ранени. Експертизите са еднопосочни - аргументите за злополуката са две. Основната - високата скорост, с която Александър Ковачев е карал мощния си първокласен автомобил и втората навлизането в платното за насрещно придвижване, където е станал челният конфликт. Ковачев се признава за отговорен и Окръжният съд в Ловеч го осъжда на 8 години затвор, като приема стореното за изключително тежък случай.
" На втора инстанция във Велико Търново от 8 години му понижиха на 4. И на трета инстанция остава да му дадат една година, най-малко да се знае ", добави Николай Николов.
" Според Апелативния съд гибелта на трима млади, междинните телесни повреди, скоростта на придвижване от 110 км./ч. при ограничаване 50, доста електронни фишове и наложените санкции през годините на господин Ковачев не са задоволителни за тежко закононарушение. Те дефакто махат главно това, че това не е тежко закононарушение. За тях това е ликвидиране по несъобразителност, макар че господин Ковачев единствено за 2020 година има 4 формирани акта за скорост над допустимата ", добави Петя Иванова.
Апелативните съдии Корнелия Колева, Красен Георгиев и Христо Томов променят присъдата като одобряват по-лекия текст - този за несъобразителност, а не за самоувереност. И одобряват тезата на отбраната на подсъдимия Александър Ковачев, че казусът не е изключително тежък, тъй като виновният за злополуката не е изключително рисков. Като смекчаващи виновността условия одобряват, че той е студент, живее на фамилни начала и до момента в който делото се гледа в съда на него му се е родило дете.

Потърсихме правосъдния състав на Великотърновския апелативен съд, с цел да изясни за какво е понижил присъдата на половина от 8 на 4 години. Отказаха с добре познатия ни от десетилетия рефрен, че " Съдът приказва единствено с претекстовете си ".
" Съдийката се държа извънредно жестоко. Николай попита, тъй като Александър Ковачев от самото начало споделя, че му се е родило дете. Николай попита по кое време той ще стане дядо и по кое време ще види детето си. При което съдийката доста жестоко му отвърна, че няма право да задава такива въпроси. И го накара да седне, без да му даде право да приказва каквото и да било ", разяснява Петя Иванова.
Чрез пресаташето ръководителят на състава - арбитър Корнелия Колева, отговори на тези обвинявания.
" Единственото нещо, което се е случило, че бащата се е опитвал да задава въпроси на състава. И тя го е отрязала. Казала е просто, че страните не могат да задават въпроси на правосъдния състав, няма състояние в закона, което да го разрешава. И това е единствената конфликтна обстановка, която е зародила сред тях в процеса на делото ", сподели още Пламен Караиванов, пресаташе на Апелативен съд-Велико Търново.
В претекстовете си за понижаване на присъдата апелативните съдии одобряват, че Александър Ковачев се разкайва. Дават тежест на показанията на бащата на подсъдимия, че Ковачев не е карал автомобила си, когато са издавани електронните фишове за превишена скорост.
Не разяснява обаче показанията на директен очевидец, че минути преди да удари челно колата на починалите и ранените момчета подсъдимият е направил няколко нарушавания - при излизане от бензиностанция направил неразрешен противоположен завой, изпреварил го в неразрешен сектор и със доста над позволената скорост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР