В Естония изпробват система за гласуване чрез смарт телефони. Целта

...
В Естония изпробват система за гласуване чрез смарт телефони. Целта
Коментари Харесай

В Естония изпробват система за гласуване чрез смарт телефони

В Естония тестват система за гласоподаване посредством смарт телефони. Целта на управляващите в Талин е гласоподавателите да имат опция да дадат своя глас посредством мобилните устройства на изборите за Европейския парламент идната пролет.

Гласуването на избори би трябвало да е налично и в цифровия живот. Хората прекарват от ден на ден време с телефони, в сравнение с с компютри. Такава е позицията на държавното управление в Естония.

" От 15 години гласоподавателите в Естония могат да гласоподават електронно. На последните избори всеки втори глас беше подаден посредством електронно гласоподаване. Сега държавното управление реши, че хората на Естония също би трябвало да имат опция да гласоподават и със смарт телефон ", сподели Лииса Паст, началник на националния отдел за киберсигурност на Министерството на стопанската система и връзките.

Програмата за гласоподаване посредством телефон към този момент е подготвена. Изпробвано е и самото гласоподаване. Предстоят, обаче, проби на сигурността на вота. Но до каква степен гласуването посредством телефон е несъмнено, експертите в страната са на разнообразни отзиви.

" Възникват много въпроси. Как да сме сигурни, че кодът не е промен. Съществува и проблем с подправените приложения ", съобщи Арне Койтмее, началник на държавната изборна работа.

Според Арне Койтмее най-големият проблем е, че приложението за гласуването би трябвало да бъде свалено от интернационална платформа като Гугъл и Apple store.

" Тези платформи имат ясни правила за инспекция на достоверността на приложенията. Според мен няма проблем ", увери Лииса Паст.

Опозицията, обаче, също счита, че държавно управление избързва с мобилното гласоподаване, предава Българска национална телевизия. 

" Тайната на вота не може да бъде обезпечена. Наблюдаването на изборите ще бъде изцяло невероятно ", сподели Мартин Хелме, ръководител на Консервативната национална партия.

Естония беше първата страна в света, въвела гласуването по интернет. Използва се за първи път на парламентарните избори през 2015та година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР