В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване

...
В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване
Коментари Харесай

Берлин: Водим разговори с България за двустранните ѝ въпроси със Северна Македония

В Европейски Съюз се водят интензивни диалози с България за започване на договаряния със Северна Македония, а Германия ще направи всичко допустимо Скопие да стартира процеса по присъединение към блока до края на годината. Северна Македония и процесът на разширение на Европейски Съюз са едни от целите на немското председателство на Съюза. Това съобщи немският външен министър Хайко Маас, представен от Фокус.

На взаимната видеоконференция след онлайн срещата с македонския външен министър Буяр Османи той подсети, че до момента е посещавал два пъти Скопие и изрази страдание, че сега заради ковид не може да посети страната още веднъж.

Според Маас, с цел да може Скопие да стартира договаряния с Европейски Съюз, в допълнение към двустранните диалози сред двете страни, сега се организират интензивни диалози по двустранните въпроси, които съществуват сред България и Северна Македония.

''Провеждаме интензивни диалози в границите на Европейски Съюз и беседваме с българските си сътрудници за двустранните въпроси, които съществуват сред Македония и България. Нашата цел остава и мисля, че е постижима преди края на годината, с цел да дадем опция на Северна Македония да стартира съответни и подробни договаряния, показа Маас за разногласието сред двете страни'', съобщи Хайко Маас.

Това е първото изказване на член на Европейски Съюз, потвърждаващо, че разногласието сред Скопие и България, в който главната тематика е принадлежността на Гоце Делчев, към този момент не е просто двустранен, а многостранен спор, в който са забъркани няколко фактора в Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР