В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване

...
В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване
Коментари Харесай

От Берлин: Водим интензивни разговори с България относно спора със Северна Македония

В Европейски Съюз се водят интензивни диалози с България за започване на договаряния със Северна Македония, а Германия ще направи всичко допустимо Скопие да стартира процеса по присъединение към блока до края на годината. Северна Македония и процесът на разширение на Европейски Съюз са едни от целите на немското председателство на Съюза. Това съобщи немският външен министър Хайко Маас.

На взаимната видеоконференция след онлайн срещата с македонския външен министър Буяр Османи той подсети, че до момента е посещавал два пъти Скопие и изрази страдание, че сега заради ковид не може да посети страната още веднъж.

Според Маас, с цел да може Скопие да стартира договаряния с Европейски Съюз, в допълнение към двустранните диалози сред двете страни, сега се организират интензивни диалози по двустранните въпроси, които съществуват сред България и Северна Македония.

Провеждаме интензивни диалози в границите на Европейски Съюз и беседваме с българските си сътрудници за двустранните въпроси, които съществуват сред Македония и България. Нашата цел остава и мисля, че е постижима преди края на годината, с цел да дадем опция на Северна Македония да стартира съответни и подробни договаряния, показа Маас за разногласието сред двете страни, представен от "Фокус ".

Това е първото изказване на член на Европейски Съюз, потвърждаващо, че разногласието сред Скопие и България, в който главната тематика е принадлежността на Гоце Делчев, към този момент не е просто двустранен, а многостранен спор, в който са забъркани няколко фактора в Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР