В ЕС жените са по-добре образовани от мъжете, сочат данните

...
В ЕС жените са по-добре образовани от мъжете, сочат данните
Коментари Харесай

В ЕС жените са по-добре образовани, но по-ниско поставени от мъжете


В Европейски Съюз дамите са по-добре образовани от мъжете, сочат данните от отчет за равенството на половете, показан в четвъртък от Европейската комисия.

Жените към момента поемат по-голямата част от домакинските отговорности в фамилията, получават с към 16 на 100 по-ниско заплащане от мъжете, а насилието против тях остава проблем, се показва в документа, представен от Българска телеграфна агенция.

През 2016 година 44 на 100 от дамите на възраст 30-34 години са с диплом за висше обучение спрямо 34 на 100 от мъжете. Въпреки това дамите остават доста по-слабо показани на управителни постове в сдруженията, както и в политиката.

В шест страни (Гърция, Хърватия, Кипър, Латвия, Унгария и Малта) дамите съставляват по-малко от 20 на 100 от всички депутати. Разликата сред половете във връзка с заетостта през последните няколко години остава към 11 на 100. Държавите в Европейски Съюз с ниски резултати не бележат необикновен прогрес, се добавя в отчета.

Според 44 на 100 от европейците, дамите би трябвало да се грижат за дома и фамилията. Във всяка трета европейска страна 70 на 100 от хората мислят по този начин. Всяка трета жена в Европейски Съюз е била подложена на физическо и/или полово принуждение след навършване на 15 години. Над половината (55 на сто) от дамите са претърпели полов тормоз.

Според Европейска комисия по-големият брой дами в региона на цифровите технологии би могъл да докара до годишно нарастване на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз с 16 милиарда евро. Въпреки това единствено 24,9 на 100 от дамите висшисти приключват обучение, обвързвано с технологиите, се отбелязва в отчета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР