В ЕС има над 16 милиона семейства, в които родителите

...
В ЕС има над 16 милиона семейства, в които родителите
Коментари Харесай

Емил Радев: Ускоряваме процедурите за защита интересите на децата при раздяла на родители от различна националност

В Европейски Съюз има над 16 милиона фамилии, в които родителите са с друга народност, а случаите на интернационалните отвличания от единия родител са над 1 800 годишно. Когато се приказва за семейноправни връзки и родителска отговорност, няма нищо по-важно от отбраната на ползите на детето.

Затова ревизираното предложение за смяна на Регламента Брюксел 2а подсигурява ускорено връщане в фамилната среда на детето, отвлечено от родител. Така българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев разяснява признатия с огромно болшинство отчет в Европейския парламент. Документът е отдаден на ревизираното предложение за правилник на Съвета по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и интернационалното похищение на деца.

С текста се вкарват ясни правила по повод взаимното признание на трансгранични правосъдни решения (премахва се екзекватурата). Предвидена е и една по-опростена процедура за връщане на детето, когато то е било изведено от страната от единия родител в резултат на бракоразвод да вземем за пример.

Сроковете за връщането на детето в фамилията също са съкратени доста, като към този момент ще са до шест седмици.

„ До огромна степен Съветът се е съобразил с настояванията, които поставихме при разискването на смяната на Регламента в правната комисия на Европейския парламент. За мен основна стъпка напред е задължението съдът да изслушва детето във всяка фаза на производството, защото неговото мнение е извънредно значимо и постоянно би трябвало да бъде взето поради. Това, несъмнено, би трябвало да стане при оптимално къси процедури и постоянно на език, който детето схваща ”, изясни Радев.

За случаите на интернационалните отвличания с измененията се вкарват и ясни правила за настаняване на детето в приемно семейство в друга държава-членка, друга от страната му на генезис. Предвидени са и безапелационни периоди за осъществяване на постановените правосъдни решения, както и ограничение броя на обжалванията, които всекидневно са причина за отсрочване на процедурата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР