В Ерусалим се открива новото посолство на САЩ в Израел.

...
В Ерусалим се открива новото посолство на САЩ в Израел.
Коментари Харесай

Днес откриват посолството на САЩ в Ерусалим

В Ерусалим се открива новото посолство на Съединени американски щати в Израел. Дипломатическата задача, която до момента беше в Тел Авив, се реалокира в Ерусалим в сходство с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел. Това провокира бурни палестински митинги.

Очаква се на откриването да участват към 800 посетители. Тръмп по-рано няколко пъти сподели, че би желал да участва на събитието, само че по-късно бе обявено, че ще бъде показан от помощник-държавния секретар Джон Съливан, придружаван от дъщерята на Тръмп - Иванка, и брачна половинка й Джаред Къшнър, който е консултант в Белия дом.

Американски държавни чиновници обявиха, че в началото личният състав на дипломатическата задача ще наброява минимум 50 души. Той ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски чиновници, които към този момент работят на място.

Откриването на новото посолство става шест месеца откакто Тръмп призна оспорвания град Ерусалим за столица на Израел. Израелското държавно управление посрещна решението с изрично утвърждение, а палестинците, които желаят източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си страна, реагираха с отвращение. Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава с голямо болшинство резолюция, критикуваща американския ход.

Освен откриването на посолството са планувани редица значими събития и възпоменания в идните дни, в това число за 70-ата годишнина от основаването на Израел.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще направи изказване по видеоконферентна връзка за откриването на преместеното посолство, съобщи Франс прес, като се базира на почитан американски представител. Той сподели, че не знае дали обръщението на Тръмп ще бъде авансово записано или ще е в непосредствено включване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР