В ерата на технологиите онова, за което преди няколко години

...
В ерата на технологиите онова, за което преди няколко години
Коментари Харесай

Богомил Николов: Тепърва ще усещаме ползите от 5G скоростта

В ерата на технологиите това, за което преди няколко години сме говорили като за фантастика, през днешния ден е алтернатива, без която към този момент мъчно си представяме живота, работата, всекидневието. Така стана и с 5G. Докоснал се един път до скоростта на сходна мрежа, всеки, който желае да излъчва онлайн, да организира онлайн конференции, да развива бизнес без да прави взаимни отстъпки със свързаността, надали би помислил за връщане обратно. Отскоро знаем, че 5G ULTRA е най-бързата мрежа у нас, откакто от " Активни консуматори " ревизираха в 9 града, в 27 разнообразни точки, на какво могат да разчитат потребителите.

Как обаче е открито това? За кого и защо са значими тези скорости и какво би трябвало да знаем за бъдещето на 5G, а също и по какъв начин да си изберем проект, в случай че към момента не сме се възползвали от безкомпромисната скорост на тази мрежа? Попитахме персонално ръководителя на асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов.

Как решихте да извършите проучването за скоростта на 5G при другите оператори? За кого и защо е значима тя?

Вече съвсем всяка година имаме най-малко по едно проучване на тематика телекоми. Тъй като 5G е доста настоящо като нещо ново, взехме решение да го изпитаме и да забележим дали и по какъв начин работи. Преди година подобен тест щеше да бъде неосъществим, а след една година евентуално няма да е толкоз настоящ към този момент. Затова взехме решение да го създадем в този момент, а и самият тест е вероятен и наличен. Когато има забавна и настояща тематика и има на практика средства за нейното изпитване, това ни е съществена задача - да изпитваме артикули и услуги и да осведомяваме потребителите.

Има ли значение мястото или градът, от които се мери скоростта?

Със сигурност има значение. Ние сме обхванали най-големите градове плюс два по-малки, които са от курортен вид. Това са Хисаря и Банско. Мрежата няма покритие още в цялата страна. Като нова технология тя потегля първо в огромните градове и ние искахме да забележим по какъв начин работи точно там. В огромна степен проучването е представително с това, че сме обхванали девет огромни градове, където и живеят най-вече хора.

Как се случва самото премерване?

Много елементарно. Всеки, който желае, може да го повтори. Използвахме телефон с 5G. Тук би трябвало да отворя една скоба и да кажа на хората, които не знаят - с цел да употребяват 5G, телефонът би трябвало да е релативно нов, с 5G функционалност и също по този начин в тарифния проект би трябвало да има включен 5G, другояче не може да се употребява с тази мрежа. Например моят телефон е на три години и към момента не мога да употребявам 5G.

Та, измерването се случва с телефон, с конфигурирано приложение SpeedTest на Ookla за премерване, то е доста известно в целия свят, и с три SIM карти на другите оператори. Посетихме по три централни местоположения в огромните градове, наложително един транспортен хъб като гара или автогара, някакво централно място като площад или парк, въпросът е да има скупчване на хора. Не сме правили проби на закрито, да вземем за пример в някой мол, тъй като на този стадий желаеме да забележим по какъв начин работи навън. Знаете, че постройките по принцип лимитират вълните и всяка постройка може да има специфики, т.е. на всички места може да е друго.

Кои са най-непосредствените изгоди, които потребителите в България усещат от необятното въвеждане на 5G технологиите?

Все още относително малко хора усещат директно изгодата. Ако, да вземем за пример, сте ефирен оператор и би трябвало да отразите някакво всеобщо събитие и да предавате онлайн, сигурно ще сте доста удовлетворен, тъй като връзката ви ще бъде доста добра. Но в случай че си проверявате Фейсбук в метрото, няма да усетите съвсем никаква разлика. Просто скоростта на 5G е толкоз висока, че актуалните приложения не могат да се възползват от нея, тъй като се нуждаят от доста по-малка скорост. За сметка на това, тази висока скорост дава голяма вероятност за развиване - да речем за стриймване на видео с висока резолюция онлайн, интернет на нещата, обвързваните артикули, изкуствения разсъдък, облачни услуги, даже и такива характерни неща като хирургия от разстояние, които стартират да навлизат. Тоест, първо е свързаността и по-късно доста разработчици ще стартират да се възползват от нея, такива, които до момента не са правили артикули за нас - крайните консуматори, просто тъй като е нямало да работят добре поради по-бавна връзка. Сега ще стартират да ги развиват. Година след година ще усещаме все по-силно изгодите.



Това ми беше и идващия въпрос - в областта на фантастиката ли са неща като съгласуваност във високоскоростни влакове, в самолети, холограмна телевизия, умни градове? Или сме на крачка от тях?

Някои от тях към този момент са действителност и се случват в обособени страни по света. Ние може да не ги усещаме директно в телефона си, само че те се случват. Кога ще имаме цялостна съгласуваност във влакове и самолети, е рано да се каже, само че в случай че се върнем обратно във времето, си спомняте какъв брой изумени бяхме, че в метрото се прокара интернет. В началото ни се струваше като фантастика, само че в този момент го одобряваме като даденост. Дори в тунела на автомагистралата диалогът в наши дни не прекъсва. Вероятно е въпрос на доста малко време това да стане действителност. Важното е, че има софтуерната причина. Това е първото изискване, оттова нататък всички тези вероятности ще се развият ненадейно бързо.

Как да се ориентирам защо да проследявам, когато предпочитам 5G услуга, в случай че съм елементарен консуматор, и в случай че съм бизнес?

На първо място би трябвало да имате телефон, който има 5G благоприятни условия, контракт с включен 5G и по-късно деликатно да се ревизира покритието. Всеки от операторите има карта с покритието си и тя демонстрира в кои градове има функционираща мрежа и в кои обитаеми места към момента не. Разбира се, би било безогледно човек да живее в обитаемо място, което още няма такава съгласуваност и да желае да употребява услугата, т.е. да направи инвестиция за телефон и контракт и по-късно да остане отчаян. Тук е в действие остарялото предписание за питането - самите оператори и техните чиновници могат да осведомят съответно хора, които се интересуват.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР