В ерата Кремиковци дишахме по-мръсен въздух в София Това казва

...
В ерата Кремиковци дишахме по-мръсен въздух в София Това казва
Коментари Харесай

Експерт: В ерата ”Кремиковци” дишахме по-мръсен въздух в София

В ерата ”Кремиковци ” дишахме по-мръсен въздух в София Това споделя синоптикът Анастасия Стойчева. Който споделя, че ще направи въздуха в столицата постоянно чист - лъже, безапелационен е проф. Христомир Брънзов.
Според Стойчева едвам след затварянето на металургичния комбинат " Кремиковци " - това е 2006-2007 година, е трябвало да минат много години, с цел да се почисти атмосферата, след което към този момент идващите години появяването на мъгла в столицата е много по-рядко.

Столицата ни към момента не се е изчистила от замърсяването с фини прахови частици, само че през днешния ден сутринта е имало намаляване на замърсяването, сподели по Българска национална телевизия шефът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов.

Има вяра в идващите дни температурната инверсията, която шести ден е над Софийското поле, да отстъпи. Въпреки оптимистичните прогнози, в късния следобяд стойностите от измервателните станции още веднъж потеглиха нагоре в столичните квартали " Павлово ", " Надежда ", " Хипродрума " и " Младост ".

" Самите естествени дадености на София са по този начин, че нашите предшественици са създали града на място, което е с инверсии и с цел да се махне това, би трябвало да се махнат планините ", сподели проф. Брънзов и добави, че това, което може да се направи, е по-ниско замърсяване от колите и строителството.

Проф. Брънзов разяснява и за какво в " Павлово " се регистрират най-големите замърсявания през тези дни. " Павлово е особена точка, тъй като е на бул. " Цар Борис III ". Тази станция е тъкмо до булеварда и тя просто реагира доста на трафика на колите, който е на 20 метра от нея ".

Според проф. Брънзов пък в последните пет дни въобще не е имало стойности от пет или двайсет пъти над нормата, както се твърди. Просто се не помни, че измерването е 24-часово. Колкото до измерванията от неправителствени организации, той твърди, че те не са достоверни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР