В епохата на социалните мрежи, в която отдавна те са

...
В епохата на социалните мрежи, в която отдавна те са
Коментари Харесай

Twitter ще изследва ехо стаите

В епохата на обществените мрежи, в която от дълго време те са упреквани, че създават " ехтене стаи ", където потребителите се обкръжават с хора единствено с тяхното мнение и по този начин се изолират от действителността, една от мрежите - Twitter, ще мери това събитие, оповестява американската организация Блумбърг. 

Twitter ще работи взаимно с академични откриватели по основаването на индикатори за премерване на " онлайн здравето на диалозите " в нея. Това е част от по-обширни нейни ограничения да усъвършенства услугата си и да я почисти от отрицателното обществено въздействие. 

В плана е зает теоретичен екип от Leiden University. Той ще създаде метрики за оценка на степента, до която хората в обществената мрежа признават и се ангажират с гледни точки, разнообразни от тяхната лична. Това написа компанията в обява в блога си.

Ще бъде основан и втори набор от метрики, който да долови грубостта и нетолерантността в Twitter. Екипът ще развие логаритми, които да могат да разграничават грубостта (която може да играе значима роля в политическия диалог) и нетолерантността. Така ще се разграничава речта на омразата от расизма. За двете се смята, че са " опасност за демограцията ". 

" За да отправим взор към някои от най-трудните провокации, зараждащи в обществените мрежи, учените и софтуерните компании ще би трябвало да работят дружно ", разяснява доцент Ребека Тромбъл - специалист по политически научки от университета Leiden. 

Twitter, Фейсбук и други обществени мрежи от дълго време са подложени на критика, че популяризират агитация, подправена информация и стават почва за злоупотреби онлайн, които вредят на психическото здраве. Освен това са упреквани за повишаването на политическата поляризация по света - поради обстоятелството, че доста хора се слагат в " ехтене стаи ", в които се обкръжават с онлайн другари единствено на тяхното мнение и с метод на живот като техния. 

През март 2018 година основният изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси помоли публиката да предложи решения, които ще създадат Twitter " по-гражданска ". От тогава компанията е прегледала над 230 оферти и направи промени, с цел да понижи нездравословните онлайн диалози. Тя смъкна повече подправени профили и спам. Освен това направи по-лесно докладването за спам. Нейните логаритми за машинно учене разпознават по над 9 млн. евентуални спам или роботизирани изкуствени профили седмично. 

Подобряването на качеството на информацията и диалозите в Twitter е считано от нея за основно за нейния бизнес. В същото време обаче вложители показаха рецензии към някои промени.

Миналата седмица акциите на Twitter паднаха най-вече от месец май 2018 насам съвсем за 4 часа, откакто тя заяви за спад на месечните си консуматори и предстоящ последвал спад, до момента в който продължава да се бори със спама, подправените профили и зловредните мнения. Акциите понижиха със 7,2% до $31.65 в търговията им в Ню Йорк.

Освен това, Twitter е решила и да работи с откриватели от Оксфордския университет и Университета на Амстердам, за да изследва по какъв начин хората я употребяват като обществена мрежа. 

" Комуникацията сред хора с друг генезис е един от най-хубавите способи да се понижават предразсъдъците и дискриминирането. Ние ще целим да изследваме по какъв начин това схващане може да бъде употребявано, с цел да се мери здравето на диалозите в Twitter и дали резултатите на позитивните онлайн интеракции се пренасят офлайн или в действителния свят ", разяснява професорът по обществена логика на психиката от Оксфордския университет Майлс Хюстоун. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР