В епохата на дигиталните финансови услуги начините, по които децата

...
В епохата на дигиталните финансови услуги начините, по които децата
Коментари Харесай

Дигиталните финансови услуги за деца пращат касичката в миналото

В епохата на цифровите финансови услуги методите, по които децата боравят с пари, стартират фрапантно да се отдалечават от класическата визия за касичка, цялостна с монети, написа Profit.bg.

 

``
реклама

Бързите темпове, с които обществото възприема различните форми на разплащания, оказват въздействие и върху джобните на подрастващите. Както всичко останало, и те минават към цифров формат. 

Като отговор на тази наклонност, по света се появиха редица мобилни приложения за ръководство на бюджет, предопределени съответно за деца. Сред тях попадат такива, като GoHenry, Osper, Gimi и други.

Тези приложения оферират съществени финансови услуги за деца, постоянно на база месечна абнаментна такса, плащана от родителите, предава CNN.

Така родителите могат да превеждат пари по сметката на децата си, да слагат предели и да наблюдават преводите. Децата, от своя страна, могат или да пестят джобните си, или да се разплащат с тях по метод, подобен със общоприетите дебитни карти.

Приложенията ползват минимална възраст за потребителите на техните предплатени карти, която варира межу 6 и 9 години.

За нахлуване на пазара на джобни пари се готви и цифровата банка Revolut, която ще пусне услугата Revolut Youth, предопределена за консуматори сред 7 и 18-годишна възраст.

Родители, които към този момент са клиенти на Revolut, ще могат да прибавят децата си към личния си акаунт като вторични консуматори, получавайки обособена дебитна карта за всяко едно от тях. 

Родителски надзор може да се упражнява посредством съществуващото приложение, до момента в който самите деца могат да изтеглят версия на платформата с дизайн, съгласуван с техните потребности.

Тестовете на услугата към този момент са почнали, като се чака приложението за деца да стане налично във Англия през първото тримесечие на 2020 година

Отговорно харчене

Според фирмите, които стоят зад приложенията, в свят, където обществата обръщат тил на парите в брой, сходни платформи се трансформират в метод за родителите да учат децата по какъв начин да боравят с пари.

2/3 от пълнолетните консуматори по света са финансово необразовани, по данни на Standard & Poor`s, а един на всеки четирима тинейджъри не умее да взима даже обикновени решения по отношение на дневния си бюджет.

Тези приложения се пробват да дават решение на казуса, потвърждавайки, че учат децата на концепции, като бюджетиране, лихвени равнища и приход.

Например шведското приложение Gimi, което се радва на 1.2 млн. консуматори по света, има виртуални буркани, в които децата да пестят парите си, като родителите имат опцията да заплащат лихви по тези заделени пари, трансформирайки услугата в нещо като симулация на банков депозит.

Освен това са добавени екстри, позволяващи на родителите да превеждат пари против осъществяването на съответни домашен отговорности.

Засега сметката е закачена за предплатена карта, която е дейна единствено на територията на Швеция, само че през 2020 година се чака услугата да обхване цяла Европа.

„ Парите в брой бяха най-хубавия метод да се преподава финансова просветеност, защото са толкоз осезаеми, толкоз лесни за схващане ”, споделя Филип Хаглунд, изпълнителен шеф на Gimi.

„ Сега парите биват трансферирани посредством нещо като киберпространство, което е нещо фактически нереално и мъчно за схващане от всички ”, споделя той.

Хаглунд има вяра, че приложенията могат да учат на финансова отговорност, защото учебното заведение се концентрира повече върху икономическата доктрина.

„ Човек не става по-добър в ръководството на парите единствено тъй като има тапия по стопанска система. По-скоро става дума за отношението и връзката, които имаме с парите на родителите, когато сме на възраст сред 6 и 12 години ”, споделя той.

Robinhood ще разрешава на потребителите си да влагат и $1
Но Катрин Уинтър, ръководещ шеф в The London Institute of Banking and Finance, предизвестява, че както виртуалните принадлежности могат да оказват помощ, по този начин и е небходим по-структуриран метод, когато приказваме за финансово обучение.

Според нея, всичко това би трябвало да се учи в учебно заведение като независим предмет, което ще помогне на децата да схванат верния подтекст както по отношение на парите, по този начин и по отношение на приложенията за разплащания.

Рентабилно потомство

Растежът в цифровото банкиране въздейства на методите, по които родителите дават пари на децата си. Един на всеки трима родители във Англия прави това посредством цифрови канали, сочи изследване на Money.co.uk.

Като цяло, децата на възраст сред 13 и 19 години способстват с 2.2 милиарда $ за английската стопанска система всяка година, по данни на OneFamily.

„ Има огромни благоприятни условия ”, споделя Аурелиан Гичард от Revolut Youth.

„ Имаме приложение за пълнолетни..., тъй че ще можем да изградим преход от консуматор на Revolut Youth към превръщането в естествен консуматор ”, споделя той.

Казано с други думи, това може да обезпечи клиенти, които употребяват една и съща услуга в границите на целия си живот. По данни на антинополния регулатор във Англия, едвам 3% от самостоятелните консуматори сменят банката си всяка година. 

Окуражава харченето и задлъжняването?

Едно от главните терзания е, че цифровите услуги могат да окуражат безотговорното харчене измежду децата.

Ако децата нямат добра основа по отношение на финансите, има риск тези приложения да им се видят просто като следващата игра. Има риск да не научат същинската стойност на парите, развивайки неприятни привички, излиза наяве от думите на Катрин Уинтър.

Според Хаглунф, децата са предпазени от сходен процес на събитията, защото родителите могат да наблюдават навиците им на харчене, като нито една услуга не предлага овърдрафт или нещо сходно, което би ги вкарало в дълг.

Освен това е значимо децата да се учат, като позволяват неточности, излиза наяве от думите на Гичард.

„ Искаме да помогнем на децата и тинейджърите да придобият финансови качества за живота, като колкото по-рано това се случи, толкоз по-добре, защото когато човек прави неточности за 10 паунда на 10-годишна възраст е по-добре, в сравнение с неточност за 1 000 паунда, когато е на 28-годишна възраст ”, споделя той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|П
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР