В епицентъра на трагедията в Турция десетки българи - спасители,

...
В епицентъра на трагедията в Турция десетки българи - спасители,
Коментари Харесай

Анестезиолог от България и хирург от Полша стигат до оцелял през 8-метров тунел в Турция

В епицентъра на нещастието в Турция десетки българи - спасители, лекари и доброволци поставят положителните вести да бъдат повече. Един от тях е доктор Веселин Йолов, вадят от руините хора, живеещи в град Бесни. Стигат до тях пълзейки под отломките. 

За да избави покрит човек, доктор Йолов, който е анестезиолог, дружно с хирург от Полша, правят ампутация на ръката на мъж. И тримата в този миг са под руините. Как се взима решение, да се ампутира ръка, само че да се резервира живота?

„ Рано сутринта се обърнаха към мен за помощ. Трябваше да спомагам на сътрудника. Ставаше дума за човек на към 60 години, покрит в към четири етажна постройка, която беше паднала отвесно, т.е. плоча върху плоча “, споделя пред bTV доктор Веселин Йолов, зам.-началник на отделението по анестезиология и интензивно лекуване към Медицински институт Министерство на вътрешните работи.

Двамата лекари - хирургът от Полша и анестезиологът от България, стигат до оживелия пълзейки през 7-8 метра тунел. Това бил единственият метод да му оказват помощ.

„ Състоянието му беше релативно устойчиво. Пулсът му беше леко учестен. Контактен беше, само че се видя, че една бетонна плоча е затиснала дясната му длан. Ръката беше отекла някъде доникъде на предмишницата. Моето мнение беше, че крайникът би трябвало да са ампутира, с цел да може да се изведе индивидът от руините “, споделя още той.

Излезли и разискали проекта за деяние. Д-р Йолов дал своето мнение за анестезията, която би трябвало да се употребява в тази обстановка.

„ Да си кажа почтено в действителност се опасявах, като видях къде трябваше да вляза пълзейки, те бяха нормализирали с едни хидравлични подпори тунела, само че все пак, като знаете, имаше вторични земетресения, които се усещат много постоянно. Всяко влизане беше рисково. Страх ме беше, само че нямах различен избор, по тази причина съм пристигнал тука въпреки всичко “, споделя още анестезиологът.

Мъжът към този момент е в болница и доктор Йолов счита, че той е оживял. „ За момента всичко е наред - имаме храна и вода, локалното население сносно се отнася с нас, носят непрекъснато самун и вода, оказват помощ и те с каквото могат, за което желая да им благодаря несъмнено “, сподели още лекарят.

Така, дружно, локални и спасители не стопират да се надяват, че под руините има живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР