В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на

...
В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на
Коментари Харесай

Доц. Попов: Пациентите умират от придружаващи заболявания, а не от коронавирус

 В епидемиологичния развой се следи отмалялост и наближаваме опашката на епидемията ". Това сподели пред БНР доцент Георги Попов, шеф на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния действен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, само че " устойчиво отиваме към епидемиологичната опашка ", безапелационен беше той. " Здравната система на България се оправи с помощта на това, че ударът не беше толкоз мощен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай ", уточни той.

Доц. Попов описа за визитата на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болничното заведение в град Павия, Италия:

" Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат значителен опит, изявления и в международно известни списания, тъй че може да се има вяра на научните им достижения. Това, което най-вече ни впечатли, е лекуването с плазма. Изработили са способи за оценка на плазмата на донорите със канара на антителата. Тези донори, които са били с равнище на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са ползвали при своите 48 пациента ". Доц. Попов уточни, че методът, който се ползва в България е даже по-добър, тъй като плазмата не се замразява.

Наблюденията върху построения имунитет в преболедувалите коронавирусната зараза са, че след към 3 месеца той се изчерпва, подчертава доцент Георги Попов, като посочи, че това са констатации на италиански учени. Той още веднъж подсети, че вирусът е доста вирулентен и рисков, което би трябвало да припомня нуждата от прецизно съблюдаване на хигиеничните и защитни ограничения и отдалеченост.

" Съчетанието на неподготвеността първоначално, вирулентния вирус, концентрацията при осъществяване на служебните си отговорности и опцията човек да се болести отвън работното си място - това считам за фактори за заразяване на огромен брой медицински експерти ", разяснява той.

Според доцент Попов към този момент е разрушен митът, че пациентите умират от съпътстващите болести, а не от Covid-19 и добави, че вирусът поврежда съществено даже и здрави организми.

Лекарят изрече подозрение скоро да бъде основана ваксина против ковид в малко време, само че изрече оптимизъм, че може и да няма потребност от тази ваксина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР