В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за

...
В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за
Коментари Харесай

Инвестират 40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

В Елин Пелин се построява първият в България цех за преработване на пластмаси с новаторско съоръжение, отговарящо на най-високите стандарти и екологични критерии на Европейския съюз. Инвестицията е на стойност 40 млн. евро.
Проектът на „ Интегра пластикс “ АД е за възобновяване на синтетични органични полимери. Заводът е на повърхност от 34 935 кв. м на основния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището.
Предвидени са преработвателни браншове, предопределени за възобновяване на излезли от приложимост пластмаси и пластмасови боклуци с годишен размер от 35 000 тона в нови 22 000 тона регранулат. Очаква се инсталацията да генерира 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за преработване, които ще бъдат депонирани. По този метод ще се осъществя понижаване на подлежащите на депониране боклуци със 63%.
В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински съоръжения и промишлени предприятия. Преработката планува цялостно възобновяване (рециклиране) на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено наново потребление гранулирани пластмаси.
На 17 октомври 2018 година на посещаване в община Елин Пелин беше господин Джордж Кремлис - началник на отдел " Кохезионна политика и екооценки " в Групово дело " Околна среда " на Европейската комисия, някогашни министър председател на Гърция. Заедно с кмета на общината Ивайло Симеонов гостът посети завода, който е в развой на създаване.
Преди това в общината бе извършена среща с жители, на която участва проф. Спиридон Флогаитис - президент на Европейската организация за обществено право (EPLO), публичният медиатор Румяна Младенова, кметове на обитаеми места от общината, чиновници на общинската администрация, общински съветници.
Кмета на Община Елин Пелин съобщи, че с помощта на Джордж Кремлис през последните години са били осъществения някои от най-големите планове в областта на екологията в Европа.

Той посочи, че за община Елин Пелин е от изключителна значимост отбраната на правата и ползите на жителите, тяхното здраве и бъдещето на техните фамилии.
„ Тази среща дава отговор на част от техните терзания и въпроси по отношение на построяването на цех за преправка на пластмасови произведения в непосредствена непосредственост до гр. Елин Пелин, с цел да бъдат спокойни за новите вложения в общината “, съобщи Симеонов.
Според Кремлис изграждащият се цех е неповторим план, който изцяло дава отговор на европейското и националното законодателство.
" Заводът ще има висока добавена стойност и ще способства за постигане на задачите за преработване, които са заложени на България от европейското законодателство. В период до 2020 година България би трябвало да реализира правила за преработване на отпадъците до 50%, а сега задачата се извършва с темпове под 20%. Поради тази причина за две години България би трябвало да постави съществени старания, с цел да доближи заложените цели. Ако тази цел не е достигната до 2021 година, ще има процедури, с които ще бъдат наложени наказания и санкции над България като страна, член на Европейски Съюз, която не се е съобразила с европейските правила ", добави той.
По думите му този план ще способства за развиване на преработването в България, а също по този начин и на районно равнище.
„ Преработката на пластмаси е от извънредно значение за Европейската комисия и сега има настояща тактика за пластмасите. Ако през днешния ден не се вземат нужните ограничения за понижаване количеството на употребена и изхвърляна пластмаса, то в бъдеще ще настъпи времето, когато в океана може да има повече пластмасови боклуци, в сравнение с риба. Европейският съюз организира екологични политики за да не позволен това да се случи “, уточни още Кремлис.

Той отговори на въпросите на жители за екологичната оценка на плана и неговата сигурност за популацията и природата в района.
Обясни, че този пионерен цех е първият на Балканския полуостров, който ще употребява новаторски вид технологии и машини за преправка на рециклируеми пластмасови произведения. Готовите артикули ще бъдат с високо качество за европейската промишлеността и отговарящи на правилата на кръговата стопанска система.
Юлиан Белев, изпълнителен шеф на " Интегра Пластикс " АД разказа в детайли стадиите на работа, посредством които ще се прави преработването.
" Заводът е високотехнологичен, тъй като употребява безусловно автоматизирани процеси за преправка на отпадъците, без присъединяване на човешка ръка. В преработвателните линии на завода няма никакви горивни процеси, а отпадните води дават отговор на екологичните наставления. Първата стъпка за основаването на първокласен рециклат, който да се употребява наново в индустрията, е вярното сепариране на обособените видове пластмаси и това е една от основните цели на завода. Това става допустимо благодарение на така наречен оптични сепаратори във тип на поточни линии, които са създадени от известни скандинавски и немски компании. Оптичните сепаратори са необятно употребявани в други промишлености и могат да разпознават другите типове артикули и техни качествени индикатори. Преработката на пластмаси е част от ограниченията, които ще понижат размера на изхвърляното количество пластмаси в Европа и е предпочитана идея на нас. Няма заплаха от нездравословни излъчвания в атмосферата, тъй като не се правят никакви горивни процеси при преработката им ", изясни Белев.
Новият цех следва да проработи при започване на 2019 година Акционери в сдружението вложител с капитал 8 млн. лева са компаниите „ Бетаинвест “ ЕООД с 40 800 акции, „ Валенова Лимитед “ – Кипър, с 20 000 акции и „ Атмос Инженеринг “ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР