В еликден е сред най-обичаните и почитани християнски празници. Отбелязваме

...
В еликден е сред най-обичаните и почитани християнски празници. Отбелязваме
Коментари Харесай

Как се промени великденската ни трапеза през годините

В еликден е измежду най-обичаните и почитани християнски празници. Отбелязваме Възкресението на Христос и го честваме цели 3 дни.

През годините традициите за отбелязване на Великден са се преплели като апетитен козунак – християнската символика се е вписала в националните традиции и им е придала нов смисъл.

Вече повече от две хиляди години ние съблюдаваме тези обичаи, само че също като умелите готвачи следваме главната рецепта, само че всеки от нас прибавя по нещо ново от себе си.

Нека си напомним кои са обичайните ястия и традиции за Великден и сами ще прецените кое е новото и кое – обичайното, в метода ни на празнуване.

Боядисването на яйцата
 f
Обичаят повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък преди изгрев слънце. Първото яйце се багри в алено от най-възрастната жена в фамилията и се прави кръст на челата на дечицата, на всички членове на семейството и даже на животните – агънца, теленца и новородени кончета.

Боядисвали са се най-вече червени яйца, като знак на кръвта на Христос. Постепенно навлизат и другите цветове – жълто като слънцето, зелено като тревата, всички те багрени с естествени багрила.

В днешно време яйцата към този момент могат да са във всички цветове на дъгата, в ярки и наситени тонове и украсени от нетърпеливите детски ръце даже с лепенки на обичаните анимационни герои.

Месенето на козунаците
 ф
Козунакът символизира тялото на Христос, което става нетленно. Бабите и прабабите ни са били същински майсторки на бухнал домакински козунак, забъркан с свеж мая и оставен да шупва през цялата нощ в стоплената стая.

В предишното тавите с втасал козунак са се носели до селската фурна, с цел да се изпекат и след това са се превръщали във вкусна тематика за диалози, съпоставения и закачки.

В днешни дни най-енергоемката част от месенето – бъркането на тестото, се прави от машини или домашни миксери, само че оформянето и декорирането към момента се прави ръчно и с доста внимание даже в огромните пекарни, които създават стотици козунаци дневно.

По-вкусни са станали и поръските – освен с обичайните стафиди и локум, само че и с портокалови корички, филетирани бадеми, сусам, мак и какво ли още не.

Агнешкото
 g
Само изброяването на другите ястия с агнешко разсънва апетита – агнешко със спанак, печено агнешко с пресни картофки, агнешка дроб сърма...

По селата и до през днешния ден агнешкото е домашно отгледано, само че в града това не е допустимо. Все отново традициите не престават с хубаво и прясно, добре опаковано агнешко месо от доверени месарници и производители.

Великденската декорация

И бабите ни са премитали и освежавали домовете си в чест на Великденските празници, внасяли са букети свежи цветя и цъфнали клончета, украсявали са трапезата. Ние също продължаваме традицията с великденската декорация, само че по нов, по-модерен метод и доста, доста охолно, както би трябвало да се чества животът.

Е, можем ли да решим дали пазим традициите? Може би правилният отговор е „ развиваме ги “, с цел да са дружно с нас във времето. Запазваме хубавото и го вършим по-удобно и красиво, с помощта на улесненията, които актуалният живот ни дава.
 f
И в случай че преди подготовката за Великден е отнемала седмици (без да броим развъждането на агънцето), в този момент единствено с едно посещаване в можем да имаме всичко за хубав, апетитен и традиционно-модерен Великден.

На рафтовете ще открием пресните козунаци по обичайни предписания от български пекари, нашенско агнешко от 8 български района, пакетирано в защитна атмосфера, което го пази свежо и чисто и български яйца.

Нека не забравяме и вкусните марули, лук и свежи подправки, отгледани с обич от български зеленчукопроизводители.

Великден и тази година ще е обичаен и наш, като връщане под родната стряха, само че и обогатен от усетите и традициите на други страни.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> - Къде работите? - Никъде... - А какво вършиме? - Нищо... - Чудна специалност имате. - Така е, но конкуренцията е жестока. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниХора от няколко села в региона се оплакват от фрапантно увеличениеПочти няма районно полицейско ръководство в София, в което да не са подавани тъжби против Павлин ГорчевИма график за разпределяне на имунизациите, безапелационна бе доктор Ирина Гайтаневска от столичната РЗИКога ще се затоплиMegane предлага безусловно всичко, което клиентът би могъл да потърси от един автомобил, освен това на супер конкурентни цени. Разказвам.Какво се случва, в случай че зодиите се съберат да честват под един покривНа този ден се напомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешницаВижте данните за последното денонощиеНякои от гробовете са с човешки останкиDW: Писма и документи, носещи почерка или подписа на Ленин, са били засекретени, с цел да се прикрие жестокостта муПотребители установяваха, че цените са скочилиНова Зеландия се счита за образец в битката против пандемиятаНай-обикновено разчистване на гараж се трансформира в сериозен инцидентИзборният конгрес на БФС е плануван за 25 юниТова разгласи Томислав Дончев по време на разискването в Комисията по бюджет и финансиЕфикасността на имунизацията се регистрира като релативно понижаване на рискаОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР