В еленското село Константин честваха 140 години от основаването му.

...
В еленското село Константин честваха 140 години от основаването му.
Коментари Харесай

Честваха 140 години от основававането на село Константин

В еленското село Константин честваха 140 години от основаването му. Изграждането на новото българско село стартира още напролет на 1878 година по самодейност на група локални хора, останали без дом след опожаряването на Беброво по време на освободителните боеве в Еленския край през зимата на 1877 година

Започнали съвсем от нулата в най-трудните времена, устояли на стихии и несгоди, балканджиите съграждат „ село за знамение и приказ, да няма друго по-хубаво или равно на него “. Така го виждал в фантазиите си неговият създател военачалник Константин Рудановски, донор и покровител на селото до края на живота си, който приема свободна България за второ родно място, а Елена и Константин смята за роден край. Като боен комендант на Еленска околия той прави предложение пред краткотрайната съветска администрация за създаване на селището, която издава декрет. Селото е направено по съветски пример – с необятни и прави улици. В знак на благодарност локалното население взема решение то да носи името на създателя си. На идната година – 1879 стартира строителството на черква, където да се черкуват новоселците.

Празникът в Константин стартира с признателен молебен в храма. След това дребни барабанчици и мажоретки от СУ „ Иван Момчилов “ в Елена поведоха шествието за поднасяне на венци и цветя пред братската могила на починалите 39 съветски войни, пред паметника на падналите във войните константинчани и пред бюст-паметника на Константин Рудановски в центъра на селото. Тук с издигане на националното знаме стартира формалното честване, което почетоха кметът на общината инж. Дилян Млъзев, ръководителят на Общински съвет Стоян Златев, общински съветници, кметове и кметски наместници. За основаването на селото приказва кметът Стоян Комитов, а инж. Млъзев приветства константинчани с празника. Той им пожела по образеца на предците да съграждат, развиват и подреждат селото си, където ще порастват и техните деца.

За особени заслуги към родното село бяха наградени с почетни плакети художникът Сава Савов и Матей Димитров – държавник, икономически началник и краевед, правнук на съоснователите на Константин Пантелей Карасимеонов и Петър Моллов.

В празничната стратегия участваха децата от ДГ „ Щастливо детство “ в Константин, възпитаници от главното учебно заведение и певческата група към локалното читалище. Малките художници от селото се показаха с галерия. Вечерта празникът продължи с концерт на гостуващи сформира от Елена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР