В еленското село Блъсковци броят на жителите расте през последните

...
В еленското село Блъсковци броят на жителите расте през последните
Коментари Харесай

Вкус на детство: Празник на мекицата в село Блъсковци

В еленското село Блъсковци броят на жителите пораства през последните години. Затова и в последно време там кипи плевел публичен и културен живот. В събота хора от близо и надалеч се събраха за единствения по рода си празник на... мекицата.

Еленският балкан е притегателно място за доста хора, освен поради живописната си природа и забележителности, само че и поради кулинарния туризъм и гостоприемството на хората.

Село Блъсковци е едно от дребните села, сгушени в планината, където хората живеят заедно и дружно се пробват да възродят живота. Сами ремонтирали читалището и църквата си, образували самодейни сформира и решили да си основат мотиви за празник. Така неслучайно пристигнала концепцията за празник на мекицата.

Ние взехме решение - за какво да не си създадем един празник, на която всяка от нас да покаже по какъв метод прави най-хубавите, пухкави, мекички, даже да стават и за идващия ден мекици, споделя Катя Цветкова – кметски наместник на село Блъсковци.

Майсторките споделят, че тук рано заран няма къща, от която да не се носи мирис на мекици и домашно сладко.

Много посетители идват, мекицата тя си е от едно време, това е особено за нашия край. Тук преди време си произвеждаха хората хляба сами, хлябът се печеше веднъж в седмицата и в случай че ти създадат една-две мекици, това беше разкош, споделя Илияна Иванова.

Вкъщи тайната е по-бързичко да стават. С предпочитание като става всичко, няма проблем, споделя Ваня Русева.

Когато ги приготвяш за околните си хора, тогава ги приготвяш с доста обич, а това е най-голямата загадка. Задължително еленско сладко, шипков мармалад, аз подготвят сама обичайната закуска и децата доста обичат мекички, споделя Красимира Дичева.

Затова и децата се включиха в приготвянето на мекици.

Празникът на мекицата събра стотици хора от близо и надалеч, а локалните споделят, че с това демонстрират на света, че животът на село по никакъв начин не е неприятен и мотиви за развлечение има постоянно.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР