В експозицията “Съвременна графика участват над 35 творци от Пловдив,

...
В експозицията “Съвременна графика участват над 35 творци от Пловдив,
Коментари Харесай

Пловдивските художници откриват мащабна изложба

В експозицията “Съвременна графика ” вземат участие над 35 създатели от Пловдив, Сливен, Стара Загора, Пазарджик и други, с над 65 произведения

 

Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и посетители на града на откриването на изложбата “Съвременна графика ”, което ще се състои на 09.02.2024 година, петък, от 18.00 ч., в Изложбена зала “ДПХ ”, бул. ”Борис III Обединител ” №153.

„ Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното разбиране изисква несъмнено равнище на знание, опит, естетически усет. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист – всичко това оформя нейното изключително място измежду образните изкуства. Технологията на основаване на облика, съпротивлението на материала, резултата на печатарското мастило върху хартията, дългия развой на обработка и засищане, нуждата от желязно притежаване на рисунката – с цел да се прави графика, би трябвало отдаденост и високо равнище на професионализъм на създателя. Тя изисква своето пространство, старания, база, опит. В предходни години Пловдив има славата на град с доста мощни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди още веднъж “, показа ръководителят на Дружеството Лидия Симеонова.

Организацията на изложбата стартира с отворена покана към създателите. В експозицията ще бъдат показани необятен диапазон от типичен и модерни графични техники – от офорт, акватинта, висок щемпел, мецотинто, сериграфия до цифров щемпел и новаторски похвати.

Изложбата “Съвременна графика ” се осъществя по концепция на Осман Юсеинов, художник, който работи в необятен диапазон на образните изкуства. В нея се включват над 35 създатели, с над 65 произведения. Освен от град Пловдив и региона,  ще забележим и участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и други

Дружеството на пловдивските художници е най-голямото креативно съдружие в Пловдив и най-голямото извънстолично креативно съдружие на художници.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР