В експозиционен център Флора се излюпи представител на най-едрия вид

...
В експозиционен център Флора се излюпи представител на най-едрия вид
Коментари Харесай

Най-голямата пеперуда на света се излюпи в Бургас

В експозиционен център " Флора " се излюпи представител на най-едрия тип пеперуда в света Attacus Atlas, наричана за по-кратко " Атлас ". Още четири нейни какавиди може да се отворят всеки миг.

Бургазлии и гостите на града имат единствено няколко дни да ги видят. След като се излюпят, пеперудите " Атлас " не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, до момента в който им стигнат запасите, насъбрани в гъсеничния интервал. Затова техният живот е доста къс - едвам 2-3 дни.

Пеперудата " Атлас " е същински колос. Размахът на крилете й доближава до 30 см., като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тази пеперуда постоянно е бъркана с птица поради огромния си размер.

" Атлас " е пеперуда с неповторими умения за отбрана - горната част на крилете й наподобява на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се усеща несигурна, тя пада на земята, с цел да замязя още повече на рискова змия. Това отблъсква враговете й. Няма потребност да пътувате до естествения хабитат на тази пеперуда - остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия. Вижте я в Бургас!

Изложбата " Живи пеперуди " е един авторски план на Регионален исторически музей, който се осъществя взаимно с Община Бургас. Сега във " Флората " има излюпени няколко типа прелестни пеперуди, които даже могат да кацнат върху вас и да си извършите ефектно селфи.

Изложбата е отворена за разглеждане всеки ден сред 09.00 и 20.00 ч. до края на месец август.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР