В ефира на „Здравей, България“ вирусологът проф. Радостина Александрова сподели

...
В ефира на „Здравей, България“ вирусологът проф. Радостина Александрова сподели
Коментари Харесай

Подвариантите на Омикрон и защо по-леката клинична картина не бива да ни успокоява

В ефира на „ Здравей, България “ вирусологът проф. Радостина Александрова показа за подвариантите на Омикрон .

„ Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са зародили едновременно. Прави усещане, че BA.2 е по-малко прочут и се популяризира много по-лесно. По данни на British Medical Journal той се предава до 30% по-лесно от класическия Омикрон”, съобщи проф. Александрова в ефира на.
 Най-характерните признаци на Омикрон  Най-характерните признаци на Омикрон  Най-характерните признаци на Омикрон  Най-характерните признаци на Омикрон
Според вирусолога надали ще се стигне до „ трагични последствия “, както при започване на пандемията . Причините са поставените дози ваксини и милионите преболедували.

Проф. Радостина Александрова означи, че по последни данни на СЗО Омикрон все още е преобладаващ вид. По-леката форма на ковид обаче не трябва да ни кара да го подценяваме , счита вирусологът.

„ От СЗО показаха, че понижава тежестта на клиничната картина. Но би трябвало да създадем ангажимента, че това не трябва да ни успокоява, защото вирусът съумява да откри по-уязвимите хора и да сътвори много проблеми при тях” , акцентира тя. За образец тя уточни обстановката в Съединени американски щати, където в края на януари Центърът за надзор на болесттите рапортува, че данните за смъртни случаи са по-високи спрямо тези от преди година.

Относно края на пандемията проф. Александрова показа: „ Няма пандемия, която да е траяла без спиране. Кога тъкмо обаче ще свърши, следва да забележим. “
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР