В едно свое интервю неотдавна Френският писател Фредерик Бегбеде цитира

...
В едно свое интервю неотдавна Френският писател Фредерик Бегбеде цитира
Коментари Харесай

Голямо забавление пада в името на властта

В едно свое изявление наскоро Френският публицист Фредерик Бегбеде цитира философа Етиен Дьо Ла Боеси, който в книгата си “Разсъждение за доброволното робство” написа: “В интерес на властта е да забавлява народа, с цел да го държи в подчинение”. Бегбеде прибавя, че тази концепция, която датира от ХVI в, към момента е годна. Е, у нас в този момент пада огромно развлечение.

Изобщо напоследък събитията у страната някак си се завъртяха на бързи обороти. Водната рецесия (вече освен в Перник), абсурдът с вносния отпадък и горенето му в български ТЕЦ-ове, което пък има доста общо с все по-замърсения въздух, който дишаме, притиснаха крепко държавното управление на Бойко Борисов и внезапно редица институции се създадоха и забълваха самодейност след самодейност. Смяната и вкарването на някогашния екоминистър Нено Димов в ареста се оказаха незадоволителни като публичен отдушник. Затова беше определен нов, по-атрактивен и деятелен, министър на околната среда и водите – Емил Димитров, който, до момента в който беше народен представител, веселеше сътрудници и публицисти с вицове по коридорите на Народното събрание, а в този момент явно ще ги споделя на конференции.

Единият съдружен сътрудник на ГЕРБ – НФСБ и по-конкретно водачът му Валери Симеонов,

внезапно се сети отново за хазарта.

И до момента в който преди година искаше единствено рекламата му да се забрани, то в този момент напряко удари в сърцето един от най-богатите хора у нас, занимаващ се точно с тази активност. Няма пояснение по какъв начин по този начин години наред страната (и в частност Комисията по хазарта) е спала, а през днешния ден внезапно се разсъни и видя, че Васил Божков я е ощетил с над 200 млн. лева, поради занижени такси. Разбира се, предлагането на Симеонов единствено страната да провежда лотарийни игри беше драговолно прегърнато от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Защо ли?

Другият съдружен сътрудник на ГЕРБ – Вътрешна македонска революционна организация, с цел да не остане по-назад,

ненадейно се загрижи за здравето на пушачите.

И предложи непушачите да получават по убеждение на работодателите два дни спомагателен заплатен отпуск. Демек по този начин и тези другите да се подтикват да спрат с порока си. Спорна теза, която занимаваше обществото за известно време.

От своя страна общественото министерство се развълнува от въпроса по какъв начин да върне сънародниците ни, отпътували да търсят обучение и прехранване зад граница, прогонени от страната поради ниските приходи, неналичието на вероятност, и не на последно място от вихрещата се нецензурност. Незнайно за какво министерството реши, че 1200 лева са задоволително апетитна стръв за тези хора плюс още някои екстри. Нима не е занимателно?

Министерството на културата също реши

да даде своя принос за спасяването на имиджа

на ръководството. То пък подгони една преводачка, разрешила си да преведе "Под игото " на актуален български език и наложи санкция на издателството. Дори се заприказва за конфискация на изданието от книжарниците. А след това може би ще изгорят и книгите? Такъв "превод ", несъмнено, провокира необятна дискусия. Но преди няколко години романът на класика Иван Вазов беше «преведен» на шльокавица (което е същинско кощунство), и тогава въпросното културно ведомство и другите способени институции надълбоко хъркаха.

Най-активен обаче в отклоняването на публичното внимание от струпалите се над главата на премиера и държавното управление облаци се оказа новоизбраният основен прокурор Иван Гешев. Насред цялото това кълбо от кавги и смешни начинания двама съветски дипломати бяха изгонени, поради шпионаж. Но очевидно това не беше задоволително за отклонение на вниманието – перничани го демонстрираха, като пристигнаха на митинг в София все с въпроса «Къде ни е водата?» и с настояването за наказване на отговорните. Затова Гешев се прицели по-нависоко и изиска пояснение от Конституционния съд на конституционната наредба, обвързвана с

търсене на наказателна отговорност от президента.

Главният прокурор пита: Кога прокуратурата може да образува досъдебно произвеждане против президента макар имунитета му, какво следва да прави след това с това следствие и що е то държавна измяна, която пък е съображение за импийчмънт на президента? Някои наблюдаващи дефинираха това искане като опит за превантивна опасност или предизвестие към Румен Радев да ограничи рецензиите към кабинета. Други отидоха по-далече – изрекоха съмнение, че се търси метод да се разчисти президентския терен, тъй че, в случай че водната рецесия (и освен тя) се разрасне и излезе отвън надзор, Борисов да хвърли оставка и да се избави на «Дондуков» 2.

В създалата се блъсканица шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова тихомълком внесе законопроект за смяна в Закона за Българска народна банка, който визира закрепения курс лев-евро. В това начинание някои провидяха посягане върху валутния ръб. Този законопроект съгласно тях има доста огромен капацитет да се трансформира в още по-голям скандал от Апартаментгейт и вноса на отпадъци, в случай че българите се усетят, че еврото може да стане повече от 2 лв..

Какво ще произлезе от цялата тази интензивност и веселба от последните седмици, не е ясно. Твърде евентуално е обаче тя да трае, до момента в който отмине бурята (ако отмине). В момента, в който се откри работещо решение за водната рецесия (най-вече в Перник) или пък завали дъжд, нищо чудно доста от тези начинания тихичко да бъдат забравени и всичко да си продължи бездейно и безидейно както досега. До идната рецесия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР