В едно от селата в Северозапада няма престъпност и кражби.

...
В едно от селата в Северозапада няма престъпност и кражби.
Коментари Харесай

Вижте кое е селото в Северозапада с нулева престъпност

В едно от селата в Северозапада няма престъпност и обири. Това е село Репляна, което се намира във видинската община Чупрене. За три години в селото е имало единствено една кражба от частен дом и престъпността е нулева, изяснява кметският наместник Евгени Еленков.
"Репляна е моето родно село, няма по какъв начин да не го обичам, постаравам се да се оправям добре и със отговорностите си. В момента най-важното е да снабдим нуждаещите се с дърва за зимния сезон. Проблемите ги решаваме взаимно с общинския кмет ", споделя Еленков.
Селото има към 120 поданици. Част от тях работят в Центъра за настаняване от фамилен вид за възрастни с умствена назадничавост, други пък работят в общинската администрация. Имама положително улично осветяване, а преди седмица със средства на общината са ремонтирани някои улици и мостове отвън селото в посока Протопопинци.
В Репляна има и един животновъд, който в стопанството край селото продължава да отглежда локалната порода Реплянска овца. Стадото му е от към 700 животни.
Земеделието и отглеждането на животни са единствените благоприятни условия, в случай че някой реши да развива бизнес. Иначе фабрики и заводи няма, нищо друго няма...
В постройката на кметството са ремонтирани три стаи с обособен вход. Там ще могат да преспиват туристи, като единственото, което остава на кметския наместник е да подреди стаите за бъдещите посетители на селото.
В Репляна има положителни благоприятни условия за развиването на туризма, само че няма младежи.
Според остарели предания, село Репляна е заселено преди към 350 години. Преселниците били от Пиротска околия. През есента, когато прекъсвала пашата на стадата им, те се прибирали в личните си села в прилежаща Сърбия и напролет отново се прибирали. И по този начин, след време някои от тях решили, че местността е добра за живеене и основали първата махала тук.
Името на селото пристигнало от близките скали, които наричали "репове ".
Нетрадиционната атмосфера и пейзаж в близост не са единствените неща, които вършат усещане. В селото се намира предпазеното дърво цер, чиято възраст е повече от 300 години, височината му е 17 м, а обиколка на ствола над 4 м.
Интересни са и по този начин наречените "глами " - високи скалисти върхове. В землището на Репляна са открити остатъци от три манастира. В региона има и 6 пещери, най-голямата от които е Татарска пещера, с дължина 98 м и денивелация 20 м.
В землището на селото попадат елементи от резерват "Чупрене " и предпазената околност "Чупренски буки “. В центъра на Репляна има остаряла черква, която е една от забележителностите му.
Селото е фамозно с локалната Реплянска овца. Тази порода е оповестена в Списъка на Националния генетичен фонд и е от национално значение заради намаляващия ѝ брой.
Тук има всички предпоставки за продължение на традициите в отглеждането на животни, само че и за туризъм, в това число селски. Така ли е обаче на процедура и какво не доближава, с цел да се случи всичко това, попитахме и поданици на селото:
"Тук имаме доста напуснати домове, само че обири, както се приказва по малкия екран за другите села, тук няма ", безапелационен е Еленков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР