В едно от най-свещените места в християнството има стълба, която

...
В едно от най-свещените места в християнството има стълба, която
Коментари Харесай

Защо стълба в Йерусалим не е местена от 266 години?

В едно от най-свещените места в християнството има стълба, която стои тъкмо там, където е от 266 години.

Това на пръв взор е много незабележима стълба, само че става известна с помощта на несъмнено предписание, което е контрактувано преди стотици години, с цел да спре другите религии и култури да се борят за другите места с религиозно значение в тази част на света.

Правилото, което измислиха, стана известно като „ статуквото “ – което в действителност се трансформира в метод за отбрана на тези свети места за всички религии, без да провокира никакви разногласия.

В църквата на Божи гроб в Йерусалим – където някои имат вяра, че Исус Христос е починал и възкръснал – е въпросната стълба, която е била оставена там през 1700 година, в този момент не може да семести, тъй като нещата просто би трябвало да бъдат оставени тъкмо както са били.

Църквата е от огромно значение за християнството и хората вършат поклонения в нея от четвърти век, написа ladbible.com. Въпреки това, през този интервал от време християнството се е разцепило и е претърпяло ерес, като всички считат, че техният клон на християнството е верният. 



В последна сметка на това място Османската империя и европейските народи се намесиха, с цел да запазят мира на местата, създавайки предписание, което значи, че всичко просто би трябвало да остане недокоснато, в случай че всички деноминации не могат да се съгласят. 

Грижата за църквата се управлява от шест деноминации на християнството, от гръцката православна, римокатолическата и арменската апостолическа черква, коптската, етиопската и сирийската православна черква, които също поемат по-малки отговорности. 

Те в действителност спорят между тях и има борби сред монаси – да, сред монаси – през 2008 година Дори са избухнали разногласия за такива тривиални неща като пренасяне на стол с 20 см, с цел да се избегне директна слънчева светлина. 

Всъщност 11 души са били в болница поради това. Така че можете да разберете за какво стълбата не се е преместила. Това е къса стълба, направена от ливанско кедрово дърво, която се намира под прозорец в църквата. Според едно известие тя е принадлежала на зидар, който реставрирал църквата, и се появява в гравюра още през 1728 г. 

Правилото за статуквото е открито през 1757 година, което значи, че седи там от този момент.

Стълбата е източник на разногласия още от оповестяването на правилото, като даже папа Павел VI отбелязва през 1964 година, че тя съставлява разделяне в християнството. 

Твърди се, че е била преместена един път през 1997 година от някой, който желал да се подиграе какъв брой неуместно е правилото. Но дали в действителност е по този начин?

Превод: GlasNews

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР