В едно от най-големите и будни села в община Гоце

...
В едно от най-големите и будни села в община Гоце
Коментари Харесай

По инициатива на ученици: В гоцеделчевското село Мосомище откриха паметник на участниците във войните

В едно от най-големите и будни села в община Гоце Делчев – Мосомище, уважиха Деня на храбростта и Българската войска с извънредно значимо събитие – разкриване на монумент, отдаден на участниците във войните от селото.

Инициативата е на учениците от 11 клас в НПГ „ Димитър Талев “ Мариян Картулев, Ивайло Солев, Георги Илиев и Любомир Димитров. – всичките родом от село Мосомище. Като част от учебен план те създават концепцията за монумент, отдаден на героите от войните в тяхното село. Веднага споделили своята самодейност с кмета на селото Анна Донкова, която пък се свързала с локален предприемач, занимаващ се с изработването на монументи. Така, концепцията е осъществена доста бързо. Изработката на паметника е подаяние от братята Стоян и Васил Халевачеви.

На вълнуващо празненство монументът бе открит от кмета на общината Владимир Москов и кмета на Мосомище Анна Донкова. Той е отдаден на участвалите в Балканската, Междусъюзническата, Първата международна и Втората международна войни поданици на селото. Колко тъкмо е техният брой следва да бъде конкретизирано, защото това е идната задача с която са се заели четиримата възпитаници основатели на концепцията.

„ За 6 май, следващата година, те одобриха предизвикването да издирят имената на всички наши смели предшественици, които са взели участие в тези четири войни и да подготвим паметна плоча, на която да ги изпишем. Много сме горди с тези наши прелестни деца, които желаеха да има подобен монумент в село Мосомище, който да бъде самопризнание за предците ни, само че и образец за всички последващи генерации. С наслаждение подкрепихме реализирането на тази концепция, тъй като тъкмо по този начин се възпитава национализъм у младежите “, показа кметът на селото Анна Донкова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР