В едно далечно второкласно съчетание на измеренията, в една астрална

...
В едно далечно второкласно съчетание на измеренията, в една астрална
Коментари Харесай

`Примигване от екрана` от Тери Пратчет - неиздавани досега истории от Света на диска

В едно далечно второкласно комбиниране на измеренията, в една астрална низина, за която никой в никакъв случай не би помислил, че е равна, кълбата междузвездни мъгли потрепват и се разтварят, с цел да приветстват...„ Примигване на екрана “ – неиздаден до момента на български алманах с разкази от вълшебника на словото сър Тери Пратчет!

От първия му роман, през опитите в научната фантастика и разнообразните литературни опити, до основаването на неговата най-популярна поредност – Светът на диска – в този алманах с къси творби ще се срещнете с обичани и добре познати герои като Леля Ог, Ефрейтор Керът, Лорд Ветинари и несъмнено, Смърт.

Насладете се на фрагмент от " Примигване на екрана ":

,,МОСТЪТ НА ТРОЛА ”
„ След краля “, съставител Мартин Х. Грийнбърг, „ ТОР Букс “, Ню Йорк, 1992
„ След краля “, сборникът, за който е написан този роман, беше по- скоро антология в респект на Дж. Р. Р. Толкин, в сравнение с опит за нелегално навлизане в Средната земя, само че на мен ми се стори, че мога да се прицеля в едно съответно въодушевление. Всичко се трансформира, всич­ко отминава. Воюваш, с цел да промениш света – и той става свят, в който няма място за теб, бореца. Тези, които се борят за светлото бъдеще, само че – естествено – то не всеки път им е по размер. Дъскорезници­те изкарват паяците от тъмните гори, безкрайните поля са прегра­дени с огради...

Вятърът вееше откъм планините и изпълваше въздуха с фини леде­ни кристалчета.
В тоя мраз и сняг нямаше по какъв начин да завали. В такова време вълците слизаха към селата и дърветата вдън гората се цепеха от студ.
В такова време здравомислещите хора си седяха у дома пред ог­нището и редяха сказания за герои.
Конят беше остарял. И ездачът беше остарял. Животното изглеждаше като вакуумирана обла решетка, а индивидът – сякаш единствената причина да не се саморазпадне беше, че не може да събере нужната сила. Въпреки хапещия вятър той не носеше нищо с изключение на дребна ко­жена препаска и занемарен бинт на едното коляно.
Човекът извади от уста наквасена угарка и я угаси върху дланта си.
– Айде – сподели той. – Давай.
– Лесно ти е на тебе да го кажеш – обади се конят. – Ами в случай че още веднъж получиш световъртеж? Пък и нещо те свива гърбът. Какво смяташ, че ще ми е да ме изядат, тъй като те е свил гърбът баш когато не би трябвало?
– Това нивгаж няма да го бъде – сподели индивидът. Той приседна на ледените камъни и си дъхна на пръстите. После извади от метнатите на гърба на коня дисаги меч с острие като на зле поддържан трион и неенергично намушка въздуха няколко пъти.
– Още му пипвам цаката – рече той. Потръпна и се облегна на едно дърво. – Мога да се закълна, че тоя прокълнат меч става все по-те­жък с всеки минал ден.
– Отдавна трябваше да си го прибрал в килера – промълви ко­нят. – Да си излязъл в подобаващ отдих. Да вършиш такива работи на твойте години! Така не трябва.
Човекът извъртя очи.
– Да ѝ се не види и скапаната ликвидация на безценица. Така става, като купиш нещо, дето преди този момент го е имал вълшебник – рече той на студения вятър. – Зъбите ти ги огледах, и копитата ти ги огледах, но да се ослушам, и през разум не ми мина.
– А ти кой мислеше, че наддава против теб? – попита конят.
Коен Варварина все така се подпираше на дървото. Не беше сигу­рен, че отново ще успее да се вдигне на крайници.
– Сигурно доста съкровища си турил настрани – обади се още веднъж ко­нят. – Може да хванем към Ръба. Как ти се коства? На топличко. Да си намерим някое топличко местенце край някой плаж, какво ще кажеш?
– Нямам съкровища – отвърна Коен. – Прахосах ги всичките. Пропих ги. Всичките ги раздадох. Изпогубих ги.
– Трябваше и да поспестиш за остарели години.
– Не ми и е хрумвало да доживявам до остарели години.
– Някой ден ще умреш – сподели конят. – Може и днеска да е.
– Знам. Защо си мислиш, че съм пристигнал тук?
Конят се обърна и се загледа надолу към клисурата. Пътят там бе изровен и посипан с дупки. Между плочите бяха покарали млади дръв­чета. Гората настъпваше и от двете му страни. След някоя и друга година никой нямаше и да познае, че оттова е минавал път. То май и в този момент никой не знаеше.
– Дошъл си тук, с цел да умреш?
– Не. Но има едно нещо, което постоянно съм възнамерявал да на­правя. Още от млади години.
– Сиреч?
Коен отново се опита да се надигне на крайници. Сухожилията изстреля­ха пламенни възражения по продължение на краката му.
– Баща ми... – изциври Коен. После си възвърна самообладание­то. – Баща ми ми сподели... – И се помъчи да си поеме въздух.
– „ Синко “ – услужливо се обади конят.
– Какво?
– „ Синко “ – повтори конят. – Никой татко не споделя на момчето си „ синко “, в случай че не има намерение да му предава премъдрости. Добре прочут факт.
– Споменът си е мой.
– Извинявай.
– Та той сподели... „ Синко “... Е да де!... Синко, когато можеш да се изправиш в дуел против трол, тогава към този момент всичко ще можеш.
Конят примигна отсреща му. После се обърна и още веднъж погледна надолу, през дървесната тълпа, запречила пътя, към сумрака на клисурата. Там долу имаше каменен мост.
У него се промъкна извънредно предусещане.
Копитата му нервно заиграха на разрушения път.
– Към Ръба – рече той. – На топличко.
– Не.
– Каква е изгодата да се убие трол? С какво ще се сдобиеш, в случай че убиеш трол?
– С починал трол. В това е смисълът. Така или другояче, не съм задължен да го умъртвявам. Само да го победя. В дуел. Тролопашен пердах. Ако ни­кога не опитам, татко ми има да се върти в могилата си.
– Нали ми сподели, че той те е изпъдил от племето, когато си бил на единайсет?
– По-добро дело не е правил в никакъв случай. Научи ме по какъв начин да бъда настъ­пателен. Като наближавам другите по краката. Я ела насам, в случай че обичаш.
Конят пристъпи до него настрани. Коен се хвана за седлото и се надигна в цялостен растеж.
– И през днешния ден смяташ да се биеш с трол.
Коен забърника в дисагите и измъкна кесията си с тютюн. Вятъ­рът раздухваше накълцаните листа, до момента в който той се мъчеше да си свие нова хърбава цигара.
– Ъхъ – удостовери.
– И си бил път чак дотук за това.
– Нямаше метод – отвърна Коен. – Ти по кое време за последно си виж­дал мост с трол под него? Като бях млад момък, ги имаше със стоти­ци. Сега в градовете има повече тролове, в сравнение с из планините. И множеството са затлъстели като пача. За какво ги водихме всичките тия войни? А в този момент... мини по моста.
Мостът беше уединен и минаваше над плитка, бяла и подла река измежду дълбока котловина. Тъкмо място, където се въдят...
Сива фигура се метна през парапета и тупна пред коня. Тя разма­ха боздуган.
– Ха по този начин – изръмжа съществото.
– А... – поде конят.
Тролът примигна. Макар и студените, облачни зимни висини съществено да намаляваха проводимостта на силициевия тролски мозък, отново му лиши време да осъзнае, че седлото е празно.
После примигна още веднъж, защото усети по какъв начин върхът на нож опира във врата му.
– Здравей – произнесе глас до ухото му.
Тролът преглътна. Но доста внимателно.
– Виж – рече той обезверено. – Традицията е такава! На подобен мост си е редно хората да чакат някой трол да... Абе – додаде той, когато му се прокрадна друга мисъл. – Аз по какъв начин не те чух да ме издебваш в тил?
– Щото доста ме бива в тая работа – отговори старецът.
– Вярно си е – удостовери конят. – Издебнал е в тил повече хора, в сравнение с стреснати вечéри си изял ти.181
Мостът на трола
Тролът рискува да метне един взор настрани.
– Да го вземат дяволите! – прошепна той. – Ти да не се мислиш за Коен Варварина?
– А ти по какъв начин мислиш? – отвърна Коен Варварина.
– Слушай – рече конят. – Ако не си беше омотал колената с чува­ли, можеше да се усетиш по щракането.
На трола му лиши време да загрее.
– Уха! – въздъхна той. – На моя мост! Стига, бе!
– К’во? – рече Коен.
Тролът се измъкна от хватката му и заръкомаха като побъркан.
– Спокойно! Спокойно! – разкрещя се той, до момента в който Коен настъп­ваше. – Спипа ме! Спипа ме! Не го оборвам! Само желая да изви­кам и фамилията, става ли? Иначе никой в никакъв случай няма да ми повярва. Коен Варварина! На моя мост!
Огромният му каменен гръден панер се изпъчи.
– Скапаният ми зет, дето все се перчи със скапания си грама­ден дървен мост, жена ми за друго не приказва! Ха! Ще ми се да му видя физиономията... Олеле, не! Какво ли си мислиш за мен?
– Добър въпрос – рече Коен.
Тролът захвърли боздугана и сграбчи Коен за едната ръка.
– Аз се споделям Слюда – показа се той. – Направо не знаеш каква чест е това!
Той се наведе над парапета.
– Берил! Качвай се тук! Доведи и децата!
След това се обърна още веднъж към Коен, а лицето му сияеше от благополучие и горделивост.
– Берил все повтаря, че би трябвало да заминем отсам и да си намерим нещо по-добро, но аз ѝ споделям, че този мост се предава в рода ни от по­коления насам, под Моста на Смъртта постоянно е имало трол. Традиция.
Огромен женски трол, с две бебета на ръце, се затътри нагоре по брега, а след него вървеше опашка от дребни тролчета. Те се подредиха зад татко си и се втренчиха в Коен като кукумявки.
– Това е Берил – показа жена си тролът. Тя метна кръвожаден взор на Коен. – А това – той избута напред свое навъсено умалено издание, стиснало детски вид на сопата му, – е моето момче Сипей. Същински откъслек от остарялата скала е. Той ще поеме моста, когато аз си отида, нали по този начин, Сипей? Виж, момко, това е Коен Варварина! К’во ще кажеш за т’ва, а? На нашия мост! При нас не минават единствено одъртели и затлъстели богати търговци като при чичо ти Пирит. – Тролът все така говореше на сина си, само че се ухили самодоволно против жена си. – При нас наминават и същински герои като едно време!
Жената на трола огледа Коен от глава до пети.
– Той нали е богат? – попита тя.
– Богатството няма нищо общо! – отвърна ѝ тролът.
– Ще убиеш ли нашия баща? – попита съмнително Сипей.
– Ще ме убие, че по какъв начин! – съобщи свирепо Слюда. – На него това му е работата! А по-късно и мен ще ме популяризират с приказки и песни. Това е Коен Варварина, така де, не ти е някой простак с вила от селото! Той е фамозен воин и е бил толкоз път да ни види, така че му имай малко уважението!
– Ще извинявате за това, господине! – обърна се той към Коен. – Тая днешна юноша! Знаете я каква е!
Конят се разкикоти.
– Ама вижте в този момент... – поде Коен.
– Помня по какъв начин баща ми разправяше за тебе, като бях още чакъл­че – продължи Слюда. – „ Той е възседнал целия свят като колс. “ Така споделяше.
Настъпи тишина. Коен се чудеше какво тъкмо е „ колс “ и усети втренчения в себе си вледеняващ взор на Берил.
– Той е единствено едно дребно старче – рече тя. – Не ми се види доста храбър. Щом чак толкова го бива, що не е богат?
– Ама слушай... – сподели Слюда.
– Значи това сме чакали, а? – подкара го жена му. – Затова ли киснем под тоя протекъл мост? Да чакаме хора, дето в никакъв случай не идват? Да чакаме дребни кривокраки старчета! Да бях послушала майка си! Искаш да оставя сина ни да клечи под някой мост и да чака някакво дребно старче да го убие? Затова ли сме тролове съгласно тебе? Е... Няма да стане!
– Чакай в този момент...
– Ха! При Пирит не вървят дребни старчета! При него вървят едри дебели търговци! Стана трол от него! Трябваше да се хванеш с него, като имаше тази опция!
– По-скоро бих ял червеи!
– Червеи ли? Брей! Че от кой момент към този момент можем да си позволим чер­веи?!
– Може ли да обменим няколко думи уединено? – намеси се Коен.
Той закрачи към другия завършек на моста, размахал меча. Тролът се затътри след него.
Коен затършува за кесията си с тютюн. После погледна трола и му я подаде.
– Ще запалиш ли?
– Това нещо може да те убие – отвърна тролът.
– Да. Ама няма да е през днешния ден.
– И не се застоявай доста да приказваш с тоя нехранимайко, твойто приятелче! – изрева Берил от своя завършек на моста. – Днес е твой ред да слизаш до дъскорезницата! Знаеш, че Кварц те предизвести, че няма да те държи още дълго на тази работа, в случай че не я взимаш на съществено!
Слюда пусна на Коен жална, угодническа усмивчица.
– Много ме поддържа – означи той.
– И няма да драпам отново чак от реката дотук, с цел да те прибирам! – ревна Берил. – Я му разкажи за пръчовете, господин Важен Трол!
– Пръчове ли? – попита Коен.
– За пръчове нищо не знам. Тя все приказва за някакви пръчове. Аз нищичко не знам за никакви пръчове. – Той потръпна.
Гледаха по какъв начин Берил води младите тролове надолу по брега, към тъмното под моста.
– Работата е там – рече Коен, когато останаха сами, – че аз нямах желание да те умъртвявам.
Лицето на трола помръкна.
– Нима?
– Само да те метна от моста и да отмъкна каквито там съкровища ти се намират.
– Нима?
Коен го потупа по гърба.
– Пък и обичам да срещам хора с... хубави мемоари. Това ѝ тряб­ва на тая земя. Хубави мемоари.
Тролът се изпъна в поза спокойно.
– Аз се старая да давам всичко от себе си, сър! – рече той. – Си­нът ми желае да замине на работа в града. Аз му крещя, че постоянно е имало трол под тоя мост от близо пе’стин години насам…
– Та, в случай че ми предадеш съкровището, аз ще си вървя – рече Коен.
Лицето на трола се сгърчи във неочаквана суматоха.
– Съкровище ли? Ми… нямам – рече той.
– Хайде стига де! – възкликна Коен. – На мост, дето е на такова хубаво място?
– Да, само че към този момент никой не минава по тоя път – рече Слюда. – Ти си първият, наминал насам от месеци. Берил вика, че трябвало да се хва­на с брат ѝ, когато построиха новия път през неговия мост, но... – И тук той заприказва по-високо. – Ама аз споделих, че под тоя мост тролове има...
– Ъхъ – измънка Коен.
– Зорът обаче е, че камъните все падат – продължи тролът. – А не е за поверие тия зидари какви пари вземат. Проклети джуджета. Да им нямаш религия. – Той се приведе към Коен. – Правичката да ти кажа, постанова ми се да работя по три дни седмично долу в дъскорезницата на шурея единствено с цел да свържа двата края.
– Нали сякаш шуреят ти държеше мост?
– Единият от тях – да. Само че жена ми има толкоз братя, колко­то бълхи – кучетата – посочи тролът. После се загледа тъмно в буй­ните води. – Един от всичките е търговец на дървен материал долу в Кисела вода, един държи моста, а пък оня, най-ояденият, е търговец в Горчив шип. Ти на това работа като за трол ли му викаш?
– Единият въпреки всичко е в сектора с мостовете – означи Коен.
– В сектора с мостовете? Да седиш в будка по през целия ден и да так­суваш хората с по един сребърник, с цел да преминат? През половината време него дори го няма там! Плаща на едно джудже да събира пари­те. И назовава себе си трол! Не можеш го отличи от човек, до момента в който не го приближиш напълно!
Коен кимна с схващане.
– Ти знаеш ли – продължи тролът, – че би трябвало да вървя всяка сед­мица да вечерям с тях? С всичките трима? И да им чувам приказките, че трябвало да се движим в крайник с времето…
Той обърна към Коен огромно и тъжно лице.
– Какво му е неприятното на това да си трол под моста? Мен са ме възпитавали да стана трол под мост. Ще ми се и младият Сипей да стане трол под моста, когато аз си отида. Какво му е неприятното? Редно си е под мостовете да има тролове. Иначе какъв е смисълът? За какво да се живее?
Облегнаха се навъсено на парапета и се загледаха надолу в раз­пенената вода.
– Знаеш ли – постепенно промълви Коен, – аз още помня времената, когато човек можеше да яха оттука чак до Планините Бръснач, без да мерне нищо живо. – Той плъзна пръст по меча си. – Поне не оставаше живо доста време.
Той хвърли угарката от цигарата си във водата.
– А в този момент всичко е във ферми. Всичко е във фермички, и ги въртят хорица. И огради на всички места. Накъдето и да погледнеш – ферми, огра­ди и хорица.
– Тя е права, несъмнено – рече тролът, който очевидно продължаваше да води някакъв собствен вътрешен разговор. – Няма бъдеще в тая работа с изскачането отдолу под моста.
– Аз другояче нищо срещу фермите нямам – сподели Коен. – Или про­тив фермерите. Тях би трябвало да ги има. Само че преди те бяха някъде надалече, по покрайнините. А в този момент покрайнината минава отсам.
– Постоянно ни изтикват – поде още веднъж тролът. – Постоянно има промени. Като шурея ми Кварц. Дъскорезница! Трол да върти дъско­резница! Само да го видиш на какво е обърнал Сенкорежещата гора!
Коен подвигна взор ненадейно.
– Коя? Онази с огромните паяци в нея ли?
– Паяци ли? Няма към този момент паяци. Само пънове.
– Пънове, значи? Пънове? Аз я харесвах тая гора! Беше... Ами… беше си мрачничка. Истински мрачнотии към този момент няма на никое място. В такава гора се разбираше какво е смут!
– Мрачнотии ли искаш? Той я презалесява със смърчове – сподели Слюда.
– Смърчове?!
– Не той го е измислил. Той не може да разграничи едно дърво от друго. Всичкото това е работа на Глина – той му пусна тая муха.
На Коен свят му се зави.
– Кой е Глина?
– Аз нали ти споделих, че имам трима шуреи? Този е търговецът. Раз­правя, че след презалесяването земята щяла да се продава по-лесно.
Настана безмълвие и то се проточи, до момента в който Коен смели последно­то. После той съобщи:
– Сенкорежещата гора не се продава. Тя не принадлежи на никого.
– Ъхъ. Той разправя, че таман по тази причина можело да я разпродадеш.
Коен заби пестник в парапета. Парче камък се откърти от него и полетя в пролома.
– Извинявай.
– Не се притеснявай. Постоянно се откъртват парчетии, както споделих.
Коен се обърна.
– Ама какво става? Аз помня всичките огромни войни от остаряло вре­ме. Ти не ги ли помниш? И ти би трябвало да си се сражавал в тях.
– Мда, носил съм боздуган на рамо.
– Уж се борехме за ново ярко бъдеще и за правда, и за други такива работи. Така разправяха.
– Е, аз се бих, тъй като един наедрял трол с бич ми подреди – пред­пазливо посочи Слюда. – Но те разбирам.
– Искам да кажа, че не беше поради ферми и смърчове. Нали?
Слюда увеси нос.
– Та ето ме и мене с това неясно сходство на мост. Страшно ми е погрешно – промълви той. – Да биеш толкоз път поради...
– А и някакъв крал имаше – рече отнесено Коен, втренчен във водата. – И всякакви магьосници. Но крал имаше. Доста съм сигурен, че 187
Мостът на трола
крал имаше. Никога не съм го срещал де. Абе, знаеш ли? – ухили се той на трола. – Не мога да се сетя по какъв начин се споделяше. Май в никакъв случай не са ми казвали по какъв начин му е името.
Около половин час по-късно конят на Коен излезе от мрачната гора измежду по този начин мрачна, ветровита пустота. И продължи да се мък­не, а след това сподели:
– Добре де... Ти какъв брой му даде?
– Дванайсет жълтици – отвърна Коен.
– И за какво му даде дванайсет жълтици?
– Нямах повече от дванайсет.
– Ти не си наред.
– Когато едвам прохождах в занаята на воин вандал – рече Коен, – под всеки мост си имаше трол. И не можеше да минеш през гора като тая, през която преди малко минахме, без най-малко десетина гоблини да се пробват да ти клъцнат главата. – Той въздъхна. – Чудя се какво ли им се е случило на всички тях?
– Случил си им се ти.
– Е, да. Но постоянно съм считал, че постоянно ще има още. Все смятах, че ще има още околности.
– Ти на какъв брой си години? – попита конят.
– Де да знам.
– Значи си задоволително остарял, с цел да ти е пристигнал акълът.
– Ъхъ. Да де. – Коен възпламени нова цигара и се разкашля, та чак му потекоха сълзи.
– Поскапала ти се е тиквата.
– Ъхъ.
– Да си дадеш и последния $ на някакъв трол!
– Ъхъ. – Коен пусна една хриплива бликам пушек към залеза.
– Защо?
Коен се втренчи в небето. Аленото зарево бе мразовито като скатовете на пъкъла. Леден вятър духаше над степите и развяваше оста­тъците от косата му.
– Заради това по какъв начин би трябвало да е – рече той.
– Ха!
– И поради едно време.
– Ха!
Коен погледна надолу.
И се ухили.
– И за три адреса. Някой ден ще умра – додаде той. – Ама няма да е през днешния ден, коства ми се.
Вятърът вееше откъм планините и изпълваше въздуха с фини ле­дени кристалчета. В тоя мраз и сняг нямаше по какъв начин да завали. В такова време вълците слизаха към селата и дърветата вдън гората се цепеха от студ. Само дето вълци имаше все по-малко, и все по-малко и по- малко гори.
В такова време здравомислещите хора си седяха у дома пред ог­нището.
И редяха сказания за герои.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР