В една своя фантастична шега Станислав Лем разказва за сложността

...
В една своя фантастична шега Станислав Лем разказва за сложността
Коментари Харесай

Половете били шест, не само два

В една своя фантастична смешка Станислав Лем споделя за сложността на любовния живот и продължението на рода на Юпитер, където рационалните същества се делили не на два, а на пет пола.

На планетата Земя нещата наподобяват по-просто, само че не и за Виген Геодакян, водещ помощник в Института по проблемите на екологията и еволюцията на Руската академия на науките.

Според него Господ, създавайки мъжа и дамата, предложил на човечеството избор всред минимум шест “дробни ” пола (смес от избрани проценти женственост и мъжественост). От тази истинска позиция Геодакян търси и нови способи за лекуване на рака – тъй като го счита не толкоз за болест, що се касае за естествен механизъм, регулиращ разнообразието и числеността на човешката популация.

Тази самобитна доктрина е зачената преди половин век, когато физикохимикът Геодакян стартира да се интересува от биология и стига до извода, че учените не схващат за какво са се появили два пола. И предлага своя версия за тази чудноватост.

Половото разделяне оказва помощ за по-успешна еволюция на типа, твърди Геодакян.

“Повечето биолози считат, че мъже и дами се развиват синхронно и паралелно. Но това не е по този начин. Първо еволюират мъжете, след това дамите. ” Ученият отхвърля това да е следващата сексистка доктрина. Женският геном е по-ценен и по тази причина нито един нов ген не може да влезе в него, без да е претърпял щателна инспекция в мъжкия, и то в течение на доста генерации. Това е основата, декларира Геодакян.

Той акцентира, че още през първите три месеца на бременността гените предават ръководството на пола на хормоните и той остава в тяхна власт до края на живота на индивида. И на процедура всички ние си имаме работа с хормоналния, не толкоз с генетичния пол.

Последният, именуван хромозомен, се дели на познатата двойка, споделя ученият. Но сред тях може да се набележат най-малко няколко преливащи се пола. “Решаващо е съотношението на андрогени и естрогени. От концентрацията на хормони зависи тонът на гласа. Съответно можем да определим следните “дробни ” полове: сопран, мецосопран и контраалт за дамите и тенор, баритон, бас за мъжете ”, изяснява Геодакян. Тъй като тези категории се дефинират от наличието на съответни хормони в кръвта, то разпознаването им е относително елементарно и налично за всяка естествена хематологична лаборатория.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР