В една страна, където има повече оръжия, отколкото хора, може

В една страна, където има повече оръжия, отколкото хора, може ...

САЩ – страната, в която има повече оръжия, отколкото хора.


В една страна, където има повече оръжия, отколкото хора, може би все пак трябва да се вземат мерки за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Това коментира „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ /ФАЦ/ по повод поредната кървава баня в Съединените щати, цитиран от Дойче веле.

Все едно и също оправдание: това било дело на "психично болен индивид", заяви американският президент Доналд Тръмп след трагедията в Тексас, където въоръжен мъж застреля 26 души в една църква.

Подтекстът на това изявление гласи следното: деянието на един объркан човек няма нищо общо с обстоятелството, че в САЩ е толкова лесно да си набавиш оръжие.

Изкушение е да сведеш проблема до образа на побъркания човек, защото в случая деянието наистина е извършено от един психично болен мъж. Но какво се случва, когато се окаже, че нарцистичното ни общество "произвежда" все повече объркани индивиди, които в един момент решават да вдигнат ръка срещу други хора? Какво се случва, когато се окаже, че "сериозният проблем с психичното здраве", провидян от Тръмп, става все по-труден за решаване, тъй като обществените причини за него са много по-дълбоки?

Докога така?


Не трябва ли тогава все пак да се помисли по въпроса за достъпа до огнестрелни оръжия в една страна, в която има повече оръжия, отколкото хора? Какво още трябва да се случи?Още по тематаВВС на САЩ не уведомили ФБР за досието на убиеца от Тексас 7 ное 2017 10:066Атаката в Тексас: 26 жертви, застреляни от бивш военен от ВВС 6 ное 2017 07:00116Стрелба, пролята кръв.... и купонът в Лас Вегас отново тече5 окт 2017 21:1246Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?4 окт 2017 22:00177

В началото на октомври въоръжен мъж застреля в Лас Вегас 59 посетители на музикален фестивал. През юни миналата година нападател отне живота на 49 души в нощно заведение във Флорида. А през лятото на 2015 г. бял мъж уби деветима афроамериканци в Южна Каролина. Всеки ден ново нападение.

По данни на ФБР една трета от всички престъпни деяния в САЩ, свързани с насилие, се извършват с оръжие. Само от началото на тази година от огнестрелно оръжие са загинали 13 158 души.

Защитниците на либералните оръжейни закони дълго време можеха да се крият зад Втората поправка на Конституцията от 1791 година, която разрешава носенето на оръжие. Но в онези години животът е бил такъв, че на много места в страната хората наистина е трябвало сами да се бранят от престъпления. А и все още не е имало автоматични оръжия. Не са съществували също медиите и интернет, където днес лесно можеш да откриеш лоши примери за подражание.

Крайно време е!

Сега изглежда има известно раздвижване, след като председателят на Римокатолическата епископална конференция кардинал Даниел ДиНардо заяви, че трябва да бъде предотвратена "всяка форма на безсмислената демонстрация на сила с огнестрелно оръжие". Да, затягането на оръжейните закони няма изведнъж да сложи край на кървавите бани. Но все пак е за предпочитане пред безпомощното бездействие.

 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg