В една проверка инспекторите установили 406 нарушения на лечебно заведение

...
В една проверка инспекторите установили 406 нарушения на лечебно заведение
Коментари Харесай

Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото

В една инспекция инспекторите открили 406 нарушавания на лечебно заведение за пакет услуги

Въпреки че раждането се покрива от здравната каса, наложително се дават сред 800 и 2700 лева

Пациенти търсят спомагателни грижи от медсестри, цената за услугата е от 50 лева дневно до 5 лева на час

300 лв. такса за консултация по какъв начин пациент да не пада от леглото. Това е едно от най-абсурдните претенции за доплащане към здравно обезпечени пациенти в столична болница.

Близо до парадокса са и таксите за естествени и даже наложителни проучвания като взимане на проби за търпимост към даден антибиотик и даже информация за прецизен час на раждане.

За част от тях оповестиха във вторник от Асоциацията на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване. Други станаха видни, откакто здравният министър Кирил Ананиев задължи всички лечебни заведения да разгласяват ценоразписи за всички услуги, които оферират, и те да се налични на уеб страниците на лечебното заведение и на здравното министерство. Трети пък са открити при инспекции на организация “Медицински контрол ” след сигнали на пациенти.

Именно организацията наскоро открива, че в заплатен пакет на огромна частна болница се предлага консултантска услуга против 300 лева по какъв начин пациентът да не пада от болничното легло по време на престоя си.

Лечебното

заведение

е длъжно

да обезпечи

сигурността

и сигурността на пациента, за което тя получава и възнаграждение по клинична пътека, разяснява пред “24 часа ” Емил Велчовски, шеф на дирекция “Контрол на медицинските действия и обезпечаване на качеството ” в “Медицински контрол ”. На болничното заведение към този момент е формиран акт. В една инспекция “Медицински контрол ” е направил 406 акта на лечебно заведение за пакет услуги. (Блиц с него - виж долу)

Проблемът не е нов, само че в последната година е все по-често дискутиран. Основната причина е, че в нито една наредба и закон не е написано тъкмо какво се покрива със здравните вноски и какво пациентите би трябвало да доплащат. За ясни правила в тази посока упорстват и частните фондове, които би трябвало да поемат заплащанията на своите клиенти.

Сред по-фрапантните образци, които те дават, са: такса 7 лева за мерене на кръвно, калкулиране на 892 лева за “час операционна зала ” в най-голямата частна болница у нас “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ”. В столичната Университетска болница “Св. Екатерина ”

обзор при

професор

е 400 лева,

а всеобщо цената не надвишава 100 лева В плевенска болница пък с изключение на 150 лева за обзор на онкоболна пациентка ѝ взели и административна такса от 50 лева за “медицински индикации за неотложност ”, без да е ясно какво значи това. При различен пациент при едно и също пролежаване в болница имало два избора на екип на един и същи доктор.

В последно време лечебните заведения стават все по-креативни в измисляне на нови такси.

Такава да вземем за пример е таксата за информация за прецизен час на раждане в най-голямата АГ болница у нас - “Майчин дом ”. Тя е 20 лева

Срещу 40 лева

могат да се

употребяват услугите

на инструктор

по кърмене,

излиза наяве от оповестения на уеб страницата на Министерство на здравеопазването ценоразпис на болничното заведение. Там документът за припознаване на дете е с цена 40 лева, до момента в който в болница “Св. Георги ” в Пловдив е 10 лв..

В “Софиямед ” таксуват и транспорта с кола за спешна помощ, който е 2 лева на километър, а в “Д-р Щерев ” - проба за търпимост на антибиотик е 20 лева В болница “Св. Иван Рилски ” има такса “координатор медицински услуги ”, която е в размер на 200 лева

В частната болница “Пулс ” в Благоевград за

рандеву

отвън оповестените

часове се

заплаща 10 лева

Раждането е една от услугите, която, макар че се покрива от здравната каса, постоянно има доплащане. Обикновено то е в размер на 900 лева, само че тук-там минава 2000 лева

Най-скъпо се оказва раждането в болница “Софиямед ”, където бъдещите родители би трябвало да заделят 2700 лева, написа в ценоразписа. В него обаче има и оповестена цена и на друга услуга - пакет нормално/оперативно раждане, която е 1700 лева

2200 лв. пък би трябвало да приготвят дамите, които желаят да раждат в болница “Надежда ”. За съпоставяне раждането в “Майчин дом ” и “Шейново ” е 800 лева

Изборът на екип и доктор е друга такса, която постоянно попада в разплащателните на пациентите. Там сумите обаче са с закрепен таван от надлежно 900 и 500 лева

4,80 лева заплаща средностатистическият българин за 1 ден престой в болница.

В частните лечебни заведения в столицата обаче 1 леглоден е с много солидни цени.

В “Д-р Щерев ” да вземем за пример се заплаща

150 лева за

елементарна

стая и 190 лева

за апартамент

Болницата предлага и разнообразни пакети “Комфорт ”, включващи независим сестрински пост, меню за хранене по желание, съобразено със съответния лечебно-диетичен режим. Те варират от 740 лева до 1490 лева Самото раждане пък е 1965 лева

В УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ ” ВИП стая с едно легло е 80 лв. дневно. Същата е цената дневно и в столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски ”.

Лекари описват, че с изключение на по-комфортен престой в болничното заведение в последно време за по-тежко заболели се търсят лични грижи от медицински сестри и санитари. Затова към този момент се оферират такива услуги. Индивидуален пост от здравна сестра на денонощие в държавните лечебни заведения в Благоевград и Сандански е 50 лева, до момента в който в частната болница в Благоевград е 150 лева

Индивидуален пост от медсестра във ВМА пък коства 5 лева на час, а на санитар - 3 лева на час. Там имат и други такси, които са за административно обслужване - правене на статистическо извлечение върху избран размер от проучване коства 243 лева, на етапна епикриза е 10 лв..

Особено усещане вършат таксите битово обслужване в болница “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ”. Те са разграничени съгласно времето на престой и са с цени от

40 лева при

престой до 24 ч

без нощувка

и стигат 120 лева дневно при престой над 3 дни.

Таксите включват непрекъснат достъп до интернет и телевизия, усъвършенствани битови условия - климатизация, хигиенични материали, стерилизация, еднократно облекло и постелъчни материали по време на хоспитализация, такса пералня и дезинфекция на болнично долни дрехи, такса защита и сигурност, разархивиране, асортимент и комплектоване за фотокопиране и/или принтиране на документи.

Таван! 3300 лева за избор на екип при комплицирана интервенция

3300 лева заплащат пациентите в УМБАЛ “Св. Иван Рилски ” в София за избор на екип при извънредно комплицирана интервенция. Ако интервенцията е от междинна трудност, се калкулират 2300 лева, за по-елементарна - 1500 лева Това са формалните цени на елитното здравно заведение.

Имам благоприятни условия и платих най-високата цена за екип от неврохирурзи и не скърбя. Сега татко ми е жив и здрав. Който няма пари, тук също ще получи добра помощ, само че за мен екипът беше значим, споделя Стефан К. от Бургас.

В други софийски академични лечебни заведения няма такива шокиращи цени. Там се съблюдава условието изборът на доктор да не надвишава 500 лева, а изборът на екип - 900.

В държавните академични и многопрофилни лечебни заведения лекуването на обезпечените пациенти се поема напълно от здравната каса по клинични пътеки. Хората заплащат единствено потребителска такса от 4,80 лева дневно. При някои интервенции пациентите заплащат консумативите и имплантите, в случай че те не се поемат от здравната каса, само че те са разнообразни за обособените клиники и лечебни заведения и са на видно място в уеб страниците им. Повечето лечебни заведения не са оповестили необикновени платени услуги - единствено най-неотложните.

Болница желае 300 лв. от пациент за консултация по какъв начин да не пада от леглото
Емил Велчовски, началник на “Контрол на медицинските действия и обезпечаване на качеството ” в “Медицински контрол ”:

Пациентът би трябвало самичък да изиска спомагателни екстри, а не да го задължават да ги употребява и заплаща

За 2019 година сме създали 942 инспекции

ЙОАНА РУСЕВА

- Г-н Велчовски, какви инспекции е направила организация “Медицински контрол ” тази година?

- Проверките от началото на 2019 година са 942. Те включват нарушавания на икономическите права, т.е. имат финансов темперамент, нарушавания при диагностично-лечебния развой, при доставка на медицински произведения и така нататък

Основно подадените към нас сигнали от пациенти, публични организации и други юридически лица касаят осъществени заплащания, които не са нормативно планувани, не са поискани или не са предоставени в нужния размер и качество, който авансово е бил деклариран, че ще бъде получен. Проверките, които сме създали в тази посока, са 44 в 37 лечебни заведения, от които сме открили 460 нарушавания.

Ние разделяме тези нарушавания в няколко направления - едните са свързани със декларирана и заплатена услуга, която не е предоставена, другите нарушавания са, когато няма заявяване на услуга, само че има предявено заплащане от страна на болничното заведение, и третото допустимо нарушаване е, когато на пациента му се предявява възнаграждение за услуги, които не са нормативно планувани.

- Дайте по-конкретни образци за открити нарушавания, свързани с нерегламентирано възнаграждение?

- Т.нар. измервания на рисковете при постъпването на пациента са услуга, която постоянно се предявява на пациентите и те я заплащат, без по никакъв метод да бъде удостоверено, че са я получили. Какво съдържа тя, по кое време се постанова да се ползва, не е ясно, а и в последна сметка, когато нещо се постанова да се прави в границите на диагностично-лечебния развой на даден прациент, това услуга ли е, или детайл на диагностично-лечебния развой?

Другото, което най-често се случва, е при постъпване за лекуване пациентът да подпише декларация, с която го осведомят, че ще получи храна, положително облужване, стая, телевизия и интернет, като би трябвало да заплати 1200 лева Това е доста огромно нарушаване, тъй като това са услуги, които пациентът би трябвало самичък да изиска, а не да бъде длъжен да ги употребява и заплати. Законът е планувал тези услуги да бъдат поискани, а не да се заявява, че ще бъдат употребени. За задачата пациентът би трябвало да подаде заявление за в допълнение поискана услуга, откакто се запознае с ценоразписа и вземе решение дали ще я употребява, или не.

По същия метод стоят нещата и с избора на доктор и екип - една от услугите, с която всеобщо лечебните заведения спекулират. Законът планува пациентът да получи служебно назначен доктор и оператор, в случай че ще се прави интервенция, и откакто бъде известен кои са те, тогава може да направи своя осведомен избор, запознавайки се със листата на лекари в болничното заведение, техните графици и цената на услугата.

- Примерите, които давате, една болница ли засягат?

- Поне 2-3 лечебни заведения в София и много повече на територията на страната. Всички те ползват практики, които не са разрешени от закона.

- Казвате, че сте открили 460 нарушавания в 37 лечебни заведения, свързани с нерегламентирани доплащания. Има ли болница отличник по нарушавания?

- В 36 лечебни заведения са открити 54 такива нарушния, като в едно от тях те са 406. Предстои да връчим актовете на последното. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР