В една от схемите това ставало без компанията да вложи

...
В една от схемите това ставало без компанията да вложи
Коментари Харесай

Amazon си присвоявала идеи на стартъпи

В една от схемите това ставало без компанията да вложи и цент

Публикация в WSJ разкри ловки схеми на Amazon за заграбване на хрумвания от стартъпи
(снимка: CC0 Public Domain)

От няколко години американският ИТ колос Amazon мами започващи компании и краде хрумвания от тях, с цел да ги употребява в личните си услуги, излиза наяве от обява в авторитетното издание Уол Стрийт Джърнъл, която се базира на пострадали.

Amazon ползва две схеми за машинация на дребни стартъпи, една от които даже разрешава на онлайн колоса да не харчи нито цент за придобиване на технологията. За задачата Amazon провежда срещи с представители на стартъпа, видимо за договаряне на възможна покупка. В рамките на тези срещи Amazon получава детайлностите, от които се нуждае, а стартъпът, в последна сметка, остава без пари и без неповторима концепция.

При втората скица Amazon въпреки всичко харчи някакви пари. Схемата допуска действителна инвестиция в стартъп и приемане на достъп до информация в качеството му на вложител. Впоследствие Amazon бързо интегрира добитата информация в собствен действителен или нов артикул, с който дребният стартъп не може да се конкурира и е заставен да напусне пазара.

Един образец, посочен от Уол Стрийт Джърнъл, е стартъпът DefinedCrowd, в който Amazon е вложил посредством своя фонд за рисков капитал. Според създателя и изпълнителен шеф на дребната компания, Даниела Брага, според изискванията на съглашението, Amazon е получил достъп до класифицирана информация за развиването на DefinedCrowd.
още по тематиката
Но напролет на 2020 година в облака AWS се появява услугата A2I, основана на изкуствен интелект (AI) и предопределена за събиране и етикетиране на информация. Това е тъкмо технологията, създадена от DefinedCrowd.

В момента Amazon е лишен от безграничен достъп до разработките на стартъпа. Даниела Брага е лимитирала достъпа на онлайн колоса, като в това време е понижила каузи му в компанията си, увеличавайки броя на вложителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР