В една нормална делнична сутрин обикновено бързаме за работа, но

...
В една нормална делнична сутрин обикновено бързаме за работа, но
Коментари Харесай

Не правете тези грешки на закуска!

В една естествена делнична заран нормално бързаме за работа, само че това не би трябвало да е опрощение да пропущаме една добра и пълноценна закуска. Нашият гост-автор Страхил Иванов от ни споделя кои са най-често допусканите неточности в първото хранене за деня.

Грешка 1: Закуска бързо и на крайник

Сутрин е, време е за ставане, алармата звъни… Но вместо да станете и да приготвите закуска, натискате бутона за отсрочване и удрятеоще една 10-минутна сънливост. А време за закуска не остава.

Затова просто излизате, а на път към отговорностите за деня вземате нещо за ястие, бързо и на крайник – баничка, кроасан или някоя вафла. Предполагам не е нужно да изяснявам в детайли, знаете защо модифицираните храни не са добър избор.

Но има още нещо – скорошно изследване демонстрира, че храненето на крайник, даже да е с качествена храна, крие спомагателни опасности – до момента в който вървим сме подложени на редица разсейващи фактори, които отвличат вниманието ни от храната, а това води до преяждане. Също по този начин – бързото и погрешно дъвчене при храненето на крайник (а и не само) след това може да докара до храносмилателни проблеми.

Затова, в случай че по някаква причина не ви остава време за подготвяне на закуската заран, можете да я извършите вечерта. Така ще имате нещо готово и здравословно, което да хапнете сутринта, без да отделяте в допълнение време от утринния си режим, за да го приготвяте.

Грешка 2: Не се одобряват задоволително фибри

Друга постоянно срещана неточност е закусването най-вече с елементарни – важи както за огромна част от упоменатите нагоре модифицирани храни, по този начин и за набиращите все по-голяма известност подготвени зърнени закуски. За някои от тях даже се твърди, че са „ фитнес “.

Истината е, че с цел да бъдат вкусни и примамливи за потребителите, тези закуски съдържат много подсладители – захар, шоколадови късчета, сушени плодове и други сходни.

Консумацията единствено на бързи въглехидрати и модифицирани храни води и до бързо огладняване. Това е по този начин, тъй като тези храни нормално са с висок гликемичен показател – т.е. въздействат мощно на равнищата на кръвна захар, като я подвигат внезапно при приема им, след което се стига и до бърз спад, а гладът се завръща.

От друга страна, богатата на храна (, пълнозърнести артикули, зеленчуци) има тъкмо противоположния резултат – те са с невисок гликемичен показател, тялото ги разгражда и употребява по-бавно, а това обезпечава по-дълго и отмерено разпределяне на сила.

При избора на закуска постоянно обръщайте внимание на фибрите и се уверете, че включвате задоволително от тях в нея.

Грешка 3: Не се одобряват задоволително белтъчини

Трябва да включите и задоволително белтъчини в закуската си. Те също са от основно значение за засищането на тялото и възобновяване му, а пренебрегването им е неточност, която доста хора вършат в избора си на закуска, тъй като не намират храните, които ги съдържат, за подобаващи за това хранене.

Но това не значи, че безусловно би трябвало да закусвате месо, риба или протеин на прах… Млечните артикули, яйцата, даже някои зеленчуци и зърнени култури също са положителни източници на протеин, а също по този начин са подходящ и апетитен вид за закуска.

Можете да разбъркате богатите на фибри овесени ядки с кисело мляко и с тази елементарна закуска непосредствено да избегнете 2 от 3-те неточности, които обсъдихме.

Грешка 4: Избягват се мазнините

Мазнините са най-криворазбраният макронутриент и доста хора ги заобикалят освен в закуската си, а като цяло в режима си, когато се пробват да отслабнат, тъй като считат, че мазнините ни вършат дебели. Това напълно не е правилно!

Полезните би трябвало да са неизменима част от вашето меню. Редом с въглехидратите и белтъчините. А закуската би трябвало да съдържа всеки от тези макронутриенти.

Храните, богати на потребни мазнини, са превъзходен източник на и Омега 6 мастни киселини, вършат храната по-вкусна и разнообразна, дават допълнителна 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР