В една неделна вечер през октомври 1961 година американският дипломат

...
В една неделна вечер през октомври 1961 година американският дипломат
Коментари Харесай

Когато светът беше на косъм от Трета световна война

В една неделна вечер през октомври 1961 година американският посланик Едуин Алън Лайтнър желае да отиде със брачната половинка си на спектакъл в източната част на Берлин. В това няма нищо извънредно - и след началото на градежа на Берлинската стена през август същата година, представителите на съдружниците могат свободно да се движат из града, без службите на Германска демократична република да ги управляват. Но на граничния пункт " Чекпойнт Чарли " дипломатът, който бил облечен с цивилни облекла и пътувал с частния си автомобил, бил спрян и помолен да покаже документите си. Планираната приятна вечер освен не се състояла, само че и се трансформирала в един от най-напрегнатите моменти от Студената война.

И тогава пристигнаха танковете

" Чекпойнт Чарли " разделя на две улица " Фридрихщрасе " и се употребява от западните военнослужещи и задграничните дипломати за прекосяване от Западен в Източен Берлин. Първоначално те имат достъп и до други гранични пунктове, само че след това министерството на вътрешните работи на Германска демократична република лимитира опциите дотолкоз, че най-после остава единствено " Чекпойнт Чарли ".

На 23 октомври 1961 година с утвърждението на руското управление вътрешното министерство на Германска демократична република издава разпореждане, което изисква от цивилните сътрудници на американската военна задача да демонстрират паспортите си при пътувания до Източен Берлин. Това в действителност съставлява нарушаване на четиристранния статут на града, който подсигурява взаимната отговорност на всички страни-победителки и свободата на напредване на членовете на американските, английските и френските военни задачи.

В последна сметка американците изпращат въоръжен ескорт, който да ескортира дипломата Лайтнър през границата. След като през идващите няколко дни същото се повтаря и с други хора в цивилни облекла, спорът ескалира. На 25 октомври военачалник Луций Клей, консултант на американския президент Джон Кенеди в Берлин, изпраща първите танкове. Той е на мнението, че Кенеди се е предал прекомерно бързо след издигането на Стената - и по тази причина е твърдо решен да отстоява американската позиция. Недалеч от Бранденбургската врата в бойна подготвеност е приведена и английска военна техника. В отговор на тази „ империалистическа провокация " Никита Хрушчов също изпраща танкове към граничния пункт.

Така на 27 и 28 октомври 10 танка М-48 и 10 танка Т-54 стоят един против различен в продължение нацяло денонощие. Разделят ги единствено десетина метра, а в архивни документи е записано, че екипажите им са били подготвени за пукотевица. Тогавашният военачалник Анатолий Грибков след това си спомня, че руското военно командване е определило обстановката като „ рискова ". Не са могли да повлияят нито държавното управление на Западна Германия в Бон, нито държавното управление в Източен Берлин - всичко е било в ръцете на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.

Хрушчов и Кенеди в началото дават инструкции на командирите на своите войски да реагират на насилието с насрещно принуждение. В реалност обаче и двамата не желаят боен спор. В последна сметка всичко завършва без проливане на кръв, а за развръзката са задействани дипломатически канали.
 Защо идната огромна война може да е къса? Защо идната огромна война може да е къса?
Войните на бъдещето ще се водят в киберпространството и в космоса и затова ще бъдат доста къси. Това мнение изрази някогашният началник...

Игра на нерви

Кенеди моли Хрушчов да отмести малко танковете си, с цел да има самият той съображение да накара американските танкове да правят отстъпка. Хрушчов се съгласява, след което и двете страни се показват като победителки в тази война на нерви.

В тези дни светът е на прага на Трета международна война, до която, за благополучие, не се стига. " Чекпойнт Чарли " е в това време историческа забележителност, която и до през днешния ден припомня за опълчването сред Изтока и Запада. Който се интересува от събитията, разиграли се преди 60 години, може да ги " преживее " там благодарение на най-съвременни технологии.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР