В една много важна седмица за президента Доналд Тръмп на

...
В една много важна седмица за президента Доналд Тръмп на
Коментари Харесай

Робърт О'Брайън - съветникът, който стигна с Тръмп до ръба на война с Иран

В една доста значима седмица за президента Доналд Тръмп на международната сцена съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън бе неразделно край президента, до момента в който Съединени американски щати стигнаха на ръба на война с Иран и назад още веднъж.

Контрастите с предшественика на О`Брайън през цялото това време - при тайните съвещания в курорта на Тръмп " Мар-а-Лаго " във Флорида, в Овалния кабинет и при дебатите в Ситуационната стая в подземието на Белия дом - надали можеха да бъдат по-отчетливи. Докато някогашният консултант по националната сигурност Джон Болтън имаше зад тила си няколко десетилетия като закостенял иконоборец на обществената сцена, О`Брайън е надалеч от такава необятна популярност. Докато Болтън имаше твърди позиции, които защитаваше гръмко в Овалния кабинет, О`Брайън се стреми да откри другарски връзки с Тръмп. И до момента в който присъщите мустаци на Болтън постоянно ставаха прицел на насмешки от Тръмп, на президента очевидно му подхожда ненатрапчивия калифорнийски характер и жанр на О`Брайън.

" Подходящ за ролята " излят като по шаблон ", споделя Тръмп за О`Брайън. При всички разлики сред двамата обаче О`Брайън в последна сметка възприе същия курс, който Болтън от дълго време бе прокарал: (въздушен) удар, с цел да бъде изваден от играта иранския военачалник Касем Солеймани. Това решение провокира ответен ракетен удар от Техеран.

Начинът, по който О`Брайън преведе Белия дом на Тръмп през този развой, го сближи с президента и разшири бързо растящото му въздействие в Западното крило (на Белия дом, където работи екипът на президента).

" Той е отстъпчив човек, а и президентът е отстъпчив човек ",

споделя Джаред Къшнър, основен консултант в Белия дом. " Много хора в системата на външната политика умеят добре да изясняват за какво нещата са неправилни, само че те се вкаменяват, когато би трябвало да задвижат нещата и да поемат рационални опасности. "

Началото на иранската драма бе сложено, когато Тръмп извика О`Брайън от Лос Анджелис в първокласното си президентско крайбрежно имение в Палм бийч, където бе на двуседмична зимна почивка. Докато други високопоставени помощници, в това число държавният секретар Майк Помпео и изпълняващият длъжността началник на канцеларията Мик Мълвейни, съветваха президента от разстояние, Тръмп искаше О`Брайън да е до него. " Робърт беше спокоен, здравомислещ и стегнат, непрекъснато държеше президента в течение на събитията ", спомня си Къшнър.

Отдавна се знае, че Тръмп обича да сменя остарели гласове с нови, само че възходът на 53-годишния О`Брайън във вътрешния президентски кръг бе в действителност бърз. Той се е справял с поредност от комплицирани интернационалните обстановки, държи ъглов кабинет на първия етаж на Белия дом, на няколко крачки от Овалния кабинет. Строго облечен юрист републиканец,

работил за администрациите на президентите Джордш Буш-младши и Барак Обама,

О`Брайън бе назначен от Тръмп през май 2018 година за основен договарящ на страната при заложнически обстановки. Той сполучливо се оправи с освобождението на няколко американци, в това число пастора Ендрю Брансън, който прекара две години в турски затвор. О`Брайън отиде в Швеция, с цел да лобира за освобождението на рапъра Ейсап Роки, опандизен поради нахлуване.

Болтън - третият консултант на Тръмп по националната сигурност, изгуби благоразположението на президента след серия от остри различия, в това число по отношение на политиката по отношение на Северна Корея и Иран. Неговият предходник Хърбърт Макмастър по този начин и не съумя да откри персонален контакт с президента, който се отегчаваше от протяжните му брифинги. Болтън постоянно се спречкваше с Помпео и с хора от Пентагона и от време на време ядосваше президента с острите си конфликти и бюрократични вражди.

За разлика от тях О`Брайън се старае да сътрудничи с Държавния департамент и с Пентагона. Хора, стартирани със стила му на работа, го разказват като почтен брокер, който е изкусен, само че непосредствен. За него споделят, че показва на президента мненията на Помпео и на шефовете от защитата и разузнаването по този начин, като че ли юрист изяснява нещо на собствен клиент. Колеги споделят, че той не се пробва да натрапва своите външнополитически хрумвания на президента и се отнася с повече вземане предвид към мненията на други организации, в сравнение с Болтън. На бюрото си е сложил табелка с надпис " Няма граница за това, което човек може да направи или до каква степен може да стигне, в случай че не го е грижа кой ще обере лаврите ". Същата табелка е държал на бюрото си в Овалния кабинет и Роналд Рейгън.

Представители на администрацията, най-малко към този момент, приказват за ново приятелство в най-новата групировка на президентския екип за национална сигурност: Помпео и министърът на защитата Марк Еспър са съвипускници от Уест пойнт, армейски военачалник Майк Мили, ръководителят на Съвета на началник-щабовете, се сближи с Тръмп, а ОБрайън за разлика от Болтън не се пробва да изолира останалите от процеса на взимане на решенията. " Мисля, че той се усеща доста комфортно с концепцията, че работата му е екипна, което съгласно мен е верният модел ", сподели някогашният сенатор Джим Тейлънт - републиканец от Мисури, който познава О`Брайън от над 10 години, когато двамата поучаваха Мит Ромни в президентската акция през 2008 година " Разбира се, когато президентът желае неговия съвет, той му споделя персоналното си мнение. "

Там, където републиканците виждат колегиален екип, някои критици демократи виждат мотив за опасения, че Тръмп се обкръжава със съветници, които прекомерно елементарно се нагаждат към възгледите му. Сенаторът от Ню Джърси Робърт Менендес, основният демократ в сенатската комисия по външните работи, твърди, че в екипа на администрацията за националната сигурност липсват " разнообразни гласове ". Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър предходната седмица изрази страдание, че

сегашният екип на Тръмп е лишен от престижа на предходните съветници

като някогашния министър на защитата Джим Матис и Макмастър, и двамата някогашни генерали. " Хора като Матис и Макмастър, които не са съгласни с президента, тъй като той е толкоз променлив, си потеглят, напущат хора на тези, които постоянно пригласят с " да ", които наподобяват подготвени да създадат всичко, каквото и да е то, което президентът изиска ", сподели Шумър наскоро в Сената.

Непосредствено след удара с дрон по Солеймани имаше съзнателно изпитание да се остави на иранците известно пространство за маневриране, въпреки и не прекомерно огромно, опит да се реагира, без Съединени американски щати да се обвързват с боен отговор. Докато Тръмп сипеше закани като огън и жупел, останалите от неговия екип по националната сигурност дадоха индикации, че не всеки отговор на Иран ще докара до изстрелване на американски ракети. Когато ракетите на Техеран не взеха жертви при офанзивата против американски бази в Ирак, рецесията затихна, най-малко за момента. Докато някогашни съветници като Матис и Макмастър се опитваха да сдържат някои от импулсите на президента, счита се, че О`Брайън е поощрил някои от високорисковите пристрастености на Тръмп.

Стилът на О`Брайън е да акцентира причини " за и срещу ", преди в последна сметка да се съгласи с решенията на Тръмп, в това число неочакваното евакуиране на американските войски от кюрдските територии в Сирия и военната акция, при която бе погубен водачът на " Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади.

О`Брайън откри положителни връзки и в Белия дом, и на Капитолия, акцентира сенаторът републиканец Майк Лий от Юта. " Винаги, когато приказвам с президента за него - а името му се загатва много постоянно, когато двамата беседваме, президентът постоянно приказва с екстаз за него ", сподели сенаторът от Юта, съгласно който О`Брайън се отнася към президента като юрист към клиента си. " Той не преследва личен дневен ред ", твърди сенаторът. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР