В една криза хората се проявяват такива, каквито са. Ако

...
В една криза хората се проявяват такива, каквито са. Ако
Коментари Харесай

Иван Игов: Не сме подготвени за емоционалния стрес от кризата


В една рецесия хората се демонстрират такива, каквито са. Ако се огледаме към нас, ще забележим героите, ще забележим и мухльовците. Нека се научим да ги разпознаваме “. Това съобщи в изявление за БГНЕС психологът Иван Игов.

Според него голяма част от хората в България, а и по света не са готови да се оправят с психическата страна на епидемията от ковид.

„ Ще ни следва това предизвикателство – да се преборим с прочувствения стрес. Ако вирусът болести 20-30% от хората, а при 2-3% от тях ще има по-големи затруднения, не дай си Боже да умрат, то всичко ще бъдат обхванати от прочувствен стрес, който в действителност може да се отрази мощно “, счита специалистът.

Според него това повдига въпроса за нуждата психолози да се включат в работата на Националния спешен щаб.

„ След такава рецесия в никакъв случай към този момент няма да е както преди, както в персоналния ни живот, по този начин и в живота на обществото. Не можем да чакаме, че ще се върнем на стадия, на който сме били преди рецесията. Ако сме задоволително умни, можем да създадем нещо по-добро. Ако сме глупави, можем да се върнем обратно “, счита психологът.

Иван Игов е безапелационен в едно – от рецесията могат да бъдат извлечени и позитиви, колкото и малко да са те.

„ Китайците пишат думата „ рецесия “ с два йероглифа. Първият значи заплаха, а вторият – опция. Хайде да създадем по този начин, че да използваме опцията! Видяхме, че учениците могат да учат отдалечено, употребявайки оптимално доста интерактивни средства, за които приказваме толкоз доста години. Някои от тях даже станаха доста по-активни “, аргументира се той и добавя: „ Всички приказки, че сме унищожени като общество, че живеем в някакво тресавище, както и че сме някакви мрънкачи, които нищо не правят, излязоха погрешни. Видя се, че това не е по този начин “.

Кризата обаче крие и рискове, за които би трябвало да сме подготвени. Една от тях е така наречен пост травматичен стрес (ПТС). При едни хора той може да е едва изразен и да продължи малко, само че при други да се задълбочи. Едно е несъмнено – контузията от пандемията на COVID-19 може да бъде преодоляна, безапелационен е психологът.

Според него всяка рецесия минава през разнообразни стадии и не трябва да се дефинира еднопосочно по какъв начин тя се отразява на обособените групи от хора.

„ В началните стадии на един спешен развой, изключително когато в една страна има ясно построени институции и способи за справяне с рецесията, хората се активизират. Тогава се появява и това, което в логиката на психиката се назовава „ стадий на героизма “. Има хора, които стартират интензивно да демонстрират грижа за другите, което ясно се вижда у нас. Това ясно се вижда с многото доброволци, събираните средства за дарения и така нататък В тази фаза в действителност хората се сплотяват и демонстрират, че могат да бъдат единни, да застанат дружно против заплахата. Разбира се, в тази обстановката би трябвало да има водачи. Слава Богу, у нас може да се каже, че има хора, поели тази отговорност. Донякъде това смъкна напрежението “, изясни още психологът.

Той напомни обаче, че сходен стадии не не престават доста дълго, а след няколко седмици хората се изморяват прочувствено.

„ Изчерпва се вътрешният и външният им запас. Говорим освен за стопански подобен, а и за опцията да се активизира вътрешната резистентност. Тогава това, което назоваваме прочувствен стрес, при някои хора стартира да става по-силен. Хората стават по-лабилни. Започват да се появяват обособени групи в обществото. Едни отхвърлят протичащото се, казвайки: „ Това не е ужасно и рисково, не познавам никой инфектиран или починал “. Други пък споделят противоположното: „ Лъжат ме, нещата са доста страшни “. В нашето общество към този момент се усещат тези детайли. Ако влезете в обществените мрежи, ще видите и от едните, и от другите “, показва още психологът.

Съветът му е явен – не би трябвало да даваме ухо, нито на едните, нито на другите, тъй като изказвайки сходни отзиви, хората се пробват да защитят само себе си и да преодолеят личната си тревога.

Като психолог с дълготраен опит Иван Игов насочва и някои препоръки, с които хората по-лесно да се оправят с това тестване, както и по-лесно да се завърнат към естествения си темп на живот по-късно. Сред тях са по-чести почивки от слушането на вести за вируса, отдаване на обичани занимания и занимания, оптимално здравословен метод на живот и честа връзка с близки хора.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР