В една хладна декемврийска сутрин през 2018 г. синдикалистът Лина

...
В една хладна декемврийска сутрин през 2018 г. синдикалистът Лина
Коментари Харесай

Как еврочиновници получават съмнителни, но законни надбавки

В една хладна декемврийска заран през 2018 година синдикалистът Лина Кар излиза от офиса си в Брюксел. Насочва се към среща на 3 км в Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК), консултатитивен орган, който дава на групи на гражданското общество и други платформа да показват мнението си по европейски въпроси, написа EUobserver. След като подписва нормалния лист за наличие, тя се връща на работа преди обед в Европейската конфедерация на профсъюзите, където печели до 8600 евро на месец (преди налози и удръжки).

За това че е взела участие в утринната сесия, комитетът й дава 290 евро дневни надбавки от пари на данъкоплатци, като задачата е да покрие разноските си за настаняване, храна и локален превоз. Един сандвич в Брюксел коства до 5 евро, билет за метро или рейс – 2.50 евро или 2.10, в случай че се купи авансово. UberX излиза към 10 евро за пътешестване от 3 км. Според справките за дневните надбавки, с които изданието се е срещнало, Кар е получила 46 110 евро от общо 159 срещи, извършени в Брюксел сред 7 януари 2015 и 2 май 2019 година Официално гражданин на Естония, тя също така живее и работи на цялостно работно време в белгийската столица.

Предвид че не й е нужен хотел, пред изданието Кар споделя, че употребява парите, с цел да покрива разноските за личния си апартамент в Брюксел, както и други неопределени разноски, разказани като законни.

Работи като секретар в основаната в Брюксел Европейска конфедерация на профсъюзите от 2015 година, като там се занимава с политики за обществена отбрана и по-справедливи минимални заплати за хората с незадоволително средства.

" Не всички срещи в Европейския стопански и обществен комитет са целодневни ", споделя тя за утринната сесия на 18 декември. " След края на срещата се връщам в Европейска конфедерация на профсъюзите, с цел да продължа да работя по (нейни – бел.ред.) въпроси ", добавя Кар.

Тя надалеч не е единствената.

Белгийската дузина

Дванадесет членове на комитета са белгийци и единствено един не взима дневни надбавки. Един от белгийските получатели, някогашен началник на Федерацията на белгийския финансов бранш, е получил 85 260 евро сред 6 октомври 2015 и 4 юли 2019 година за срещи, извършени в Брюксел. Те включват надбавки за фестивала " Юбел " през септември предходната година, на който хора се събрали в огромен парк в Брюксел, с цел да празнуват демокрацията.

Руди де Льов, фламандски синдикален водач, която ръководи Европейска конфедерация на профсъюзите, е взела по-скромната сума от 15 950 евро за същия интервал в Брюксел. Сред събитията, за които са й били нужни, е " културна демонстрация " на 26 ноември 2018 година, също извършена в ЕИСК, за която получил 290 евро.

Макар да не е изключено да са повече, EUobserver е разкрил към 30 членове на Европейския стопански и обществен комитет, от общо 350, които или работят, или живеят в Брюксел или наоколо. Тази информация е събрана от техни биографии, профили в LinkedIn, заявления в Европейския стопански и обществен комитет, " Facebook " страници и изявления в медиите, или композиция сред тях. Някои са синдикалисти. Други са лобисти, пенсионирани банкери или хора на цялостен работен ден в други области.

Общо данъкоплатците са платили към 1.47 милиона евро на тази дребна група хора от началото на 2015 година до юли тази година.

Само един от всички тези 30 индивида не е изискал дневни надбавки. Той е Оливие Валентин, белгийски синдикалист, чийто главен офис е в град Гент, на към 20 минути с трен от Брюксел.

Вицепрезидентът – 93 090 евро

Исабел Каньо Агилар е вицепрезидент на комитета и ще е на този пост до идната година. Тя е от Испания, само че живее в Брюксел. По тази скица е получила 93 090 евро сред 6 октомври 2015 и 28 юни 2019 за 321 срещи, извършени само в Белгия и съвсем напълно в Брюксел. Всички платени с пари от данъкоплатците.

През март тази година е заявила 290 евро след посещаване в музей в Антверпен, град на 55 км от Брюксел. Друг чудноват миг са дневните надбавки за събития, маркирани като " вицепрезидентски ден " след назначението й, на които е участвала 68 пъти от 23 март 2018 до 24 юни 2019 година

Най-много обаче взима Оливер Ропке, началник на офиса в Брюксел на Австрийския синдикален съюз. Той е получил 93 670 евро сред 2015 и юли 2019 година за извършени в Брюксел срещи.

Всички тези публични пари идват на върха на постоянно великодушните им заплати, което повдига въпроса по какъв начин може тези чиновници да желаят дневни надбавки от публичната хазна, до момента в който посещават срещи в града където живеят или работят, или и двете.

Според пресслужбата на ЕИСК отпущането на надбавки компенсира времето, прекарано от членовете в осъществяване на техните отговорности и за обвързваните административни разноски.

" Изглежда подвеждащо да се желае пояснение за надбавките, получени за четиригодишен интервал, вместо да се раздели тази сума за година ", се споделя още в отговор на питане на изданието, в който се отбелязва, че дилемите и отговорностите на всеки член може да варират от година на година.

Правилата

Оставяйки настрани етичните съображения, никой от посочените хора не е нарушил несъмнено предписание. Всички те имат право на дневни надбавки. Но по какъв начин ги харчат - или дали фактически разноските, направени в Брюксел възлизат на 290 евро дневно - е различен въпрос.

Използването на надбавка, финансирана от поданик, с цел да се заплаща апартамент в Брюксел, наподобява подозрително, изключително когато въпросният човек печели 8600 евро на месец от друга работа в същия град.

Попитани дали това е законно потребление на парите, от пресслужбата на комитета дават отговор, че " потреблението от всеки съответен член на получените надбавки е строго персонален въпрос ".

Комитетът не следи къде всички му 350 членове живеят, обосновавайки се с правила, свързани със отбрана на данните. Същата институция обаче следи педантично дневните им надбавки, отбелязвайки ги по дата, място и предопределение. Тези данни са налични посредством молба за достъп до информация, както EUobserver се е сдобил с тях.

" Всеки член е получил 290 евро за всяка среща на която той/тя е присъствал/а ", се показва в изказването на организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР