В един северозападен район на Китай, където често се извършват

...
В един северозападен район на Китай, където често се извършват
Коментари Харесай

Китай наблюдава уйгурите все по-отблизо

В един северозападен регион на Китай, където постоянно се правят атентати, усилването на полицейската страна отваря пазар за милиарди евро за доставчиците на камери и производителите на техника за " центровете за превъзпитание ".

Наблюдението в огромния полупустинен Синцзян-уйгурски самостоятелен регион с 20 млн. поданици доста се ускори през последните години. Целта, афиширана от ръководещата Китайска комунистическа партия, е да се предотврати всякаква форма на фракционизъм и ислямски екстремизъм.

Днес камерите са на всички места. Насочени са към имами, проповядващи в джамиите, клиенти на заведения за хранене или продавачи на пазарите. Международни организации за отбрана на правата на индивида подлагат на критика похищенията против персоналния живот. Властите в Синцзян употребяват също по този начин технологии за различаване на лица, сканиране на ириси, ДНК проби и изкуствен интелект, с цел да подсигуряват, че възможните причинители на проблеми няма да останат отвън полезрението им.

Регионът е едно от най-плътно следените места на планетата. Но предходната година разноските за сигурност в региона към този момент се усилиха " с близо 100 % ", достигайки 58 милиарда юана (7.6 милиарда евро), счита Адриан Ценц, специалист по сигурността в Китай от немското Европейско учебно заведение за просвета и теология. " През 2017 година Синцзян похарчи за сигурност толкоз, що се касае за шестте години от 2007 до 2012 година ", пресмята той.

Камери и марксизъм

Властите оправдават усилването на ограниченията за сигурност с терористичната опасност. През последните години членове на уйгурското малцинство - тюркоезичен, най-вече мюсюлмански етнос - направиха в Китай набези с хладни оръжия и експлозиви, при които починаха стотици. Пекин се тормози от връзките сред тези радикализирани екстремисти, постоянно представяни като " сепаратисти ", и интернационалните джихадистки организации. Но за китайски предприятия като " Хиквижън ", най-големия в света снабдител на техника за наблюдаване, този взрив на ограниченията за сигурност в Синцзян е манна небесна.

През 2017 година предприятието е спечелило минимум пет контракта в района на обща стойност 1.85 милиарда юана (240 млн. евро), съгласно профилирания китайски уебсайт Its114. По-конкретно предприятието ще достави " система за предварителна защита и обществен надзор " с десетки хиляди камери. От началото на предходната година районните управляващи оповестиха хиляди търгове за поръчки. Освен камерите те се отнасят до полицейски униформи, бронирани транспортни средства или за градеж на " центрове за превъзпитание ".

Такива лагери, в които лицата, считани за подозрителни, са длъжни да се занимават с физически извършения като в казарма и да слушат лекции по марксизъм, има в цялостен Синцзян. Проучване на Агенция Франс Прес сподели, че към 20 на 100 от възрастните в едно населено място в района са били изпратени в " център за превъзпитание ". Някои източници загатват за стотици хиляди арестувани.

" Поддържане на реда "

Сред извоюваните от " Хиквижън " контракти е и план на стойност 309 млн. юана в селския окръг Мою. Агенция Франс Прес откри, че публичната поръчка е за мрежа от към 35 хиляди камери, които ще наблюдават учебните заведения, улиците, офисите и 967-те джамии в покрайнината. Ще се употребяват също по този начин огромни масиви от данни, телезасичане и сателитно позициониране. Целта е " поддържането на публичния ред ". Според документа " Хиквижън " би трябвало да достави шест " системи за видеонаблюдение " за " центрове за превъзпитание " - чието битие Пекин прочее отхвърля.

През юли друга компания - " Дахуа текнолъджи ", завоюва грамаден контракт на стойност 4.3 милиарда юана (560 милиона евро) за основаване на " стратегия за сигурни градове " в окръг Ярканд. Макар че този поток от държавни разноски усили доста облагите на предприятията, той задълбочи обществения дълг на локалните управляващи. Някои планове бяха спрени, тъй като Пекин изисква да се поставят старания за понижаване на държавния дълг.

В тази промишленост обаче продължава да има грамаден капацитет. Китайският клон на финансовия консултант CHYXX прави оценка единствено потребностите от камери за идващите три години на 16.2 милиарда юана (2.1 милиарда евро).

През април 2017 година изследване на държавна организация в Синцзян-уйгурския самостоятелен регион предсказа, че " общата стойност на вложенията в областта на сигурността ще доближи минимум 40 до 50 милиарда юана ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР