В един от определящите моменти досега от продължаващата война на

...
В един от определящите моменти досега от продължаващата война на
Коментари Харесай

Под израелска атака: Кои са християните от Газа?

В един от определящите моменти до момента от продължаващата война на Израел против Газа, смъртоносна детонация в арабската болница Ал-Ахли на 17 октомври умъртви близо 500 души.

Два дни по-късно Израел бомбардира църквата Свети Порфирий, най-старата в линията Газа, убивайки минимум 18 души.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Картографиране Кварталите на Газа са изравнени с неспирни израелски бомбардировки „ Военно закононарушение “: Израел бомбардира черква в Газа, приютяваща разселени хора „ Ние бяхме кръстени тук и ще умрем тук “: Най-старата черква в Газа е бомбардирана Къде в Газа Арабската болница ал-Ахли ударена ли е по време на война с Израел? завършек на списъка

Смъртоносните офанзиви против болничното заведение — англиканска институция — и църквата сложиха в центъра на вниманието изпадналото в борба християнско малцинство в анклава, което, сходно на останалата част от Ивицата Газа, е подложено на нахлуване от безмилостни израелски бомбардировки.

Православната патриаршия на Йерусалим дефинира нападението против църквата като „ военно закононарушение “.

Християнската общественост остана объркана, само че множеството не са напуснали обсадения град, който претендира за богато християнско завещание от две хилядолетия.

И по този начин, кои са християните в Газа?

Колко християни живеят в Газа и от кое място са пристигнали?

Броят на християните в Газа е намалял през последните години. Днес са останали единствено към 1000, внезапен спад от 3000, регистрирани през 2007 година, когато Хамас пое цялостен надзор над анклава.

Според Камел Айяд, представител на църквата Свети Порфирий, по-голямата част от популацията е от самата Газа. Останалите избягаха тук след основаването на страната Израел, която разсели към 700 000 палестинци – събитие, което те назовават ​​Накба, или „ злополука “.

Управлението на Хамас докара до водена от Израел сухопътна, въздушна и морска обсада, ускорявайки бягството на християните от засегнатия от беднотия анклав. „ За хората стана доста мъчно да живеят тук “, споделя Айяд. „ Много от християните отпътуваха за Западния бряг, за Америка, Канада или арабския свят, търсейки по-добро обучение и здраве. “

Докато множеството християни в Газа принадлежат към гръцката православна религия, по-малък брой се покланят в католическата черква на Светото семейство и баптистката черква в Газа. Първият неотдавна пусна видеоклип на енорийски деца, които се молят, на фона на грохота от бомби.

Християнската общественост в Газа е променлива, като доста фамилии се състоят от членове на разнообразни деноминации. Фади Салфити, чието семейство бяга от Наблус в Газа през 1948 година, посещава всички църкви.

„ В неделя заран отивахме в православната черква, следобяд ходехме в католическата черква, а вечер ходехме в протестантската черква, “ сподели той.

Салфити участва на младежка конференция в Мадрид, когато Израел стартира сухопътна атака през 2008 година Към днешна дата той остава в Испания, където в този момент работи като треньор по мениджмънт. Атаката против Свети Порфирий умъртви трите деца на братовчед му: Мажд, 10; Юли, 12 г.; и Сухаил, 14.

От какъв брой време християните живеят в Газа?

Християнското завещание на Газа се простира чак до дните, когато вярата е била преследвана фракция, обещаваща избавление на потъпканите.

В Библията, след разпъването на Исус Христос, деятел Филип пътува по пустинния път от Йерусалим до Газа, с цел да популяризира словото. Според писанията Филип е участвал на сватбеното празненство в Кана в Галилея, където Исус е трансформирал водата във вино.

Църквата Свети Порфирий е най-старата в анклава. Първоначално е учреден през 5 век след гибелта на едноименния свещеник, който обърнал езичниците в града към християнството, изгаряйки идоли и храмове. След персийското завладяване през 7 век църквата е превърната в джамия. По-късно е възобновен от кръстоносците през 12 век.

Палестинските християни, общо 50 000 в окупираните територии, от време на време се назовават ​​„ живи камъни “, метафора, употребена за първи път от деятел Петър, някогашният риболовец, свикан да бъде възпитаник на Исус, с цел да опише ролята на вярващите в построяването на духовния дом на Бог. Днес терминът значи техния специфичен статут на пазители на религия, родена на тяхната земя.

Как са връзките сред християни и мюсюлмани в Газа?

Живеейки под блокада, християните в Газа свидетелстват за дух на взаимност, който сплоти религиите в битката им за оцеляване и фантазията им за независимост.

„ Ние всички сме палестинци. Живеем в един град, със същото страдалчество. Всички сме под блокада и всички сме идентични “, сподели Айяд.

Общо казано, християнската общественост постоянно е играла значима роля в палестинския живот, произвеждайки светила като Иса Ел-Иса, създател на извънредно авторитетния вестник Falastin, основан в Яфа, основен мотор на палестинско-арабския шовинизъм по време на английския мандат и Едуард Саид, който разкри самодоволството на Запада към Изтока в своята фундаментална книга „ Ориентализъм “.

В Газа също членовете на дребната общественост играят изключително огромна роля.

„ Те нормално са доста образовани, със мощно наличие в бизнеса и в доброволческия бранш “, споделя Салфити.

YMCA, да вземем за пример, която предлага спортни, художествени, просветителни и обществени действия за палестинци в Газа от всички вероизповедания, е ръководена от християни. Арабската болница Ал-Ахли, опустошена от израелската въздушна офанзива предишния месец, която умъртви стотици, е благосъстоятелност и се ръководи от англиканци.

Откъсната от света под водената от Израел обсада, общността от време на време се е чувствала уязвима. През 2007 година той беше разтресен от убийството на Рами Айяд, шеф на Teacher’s Bookshop, баптистки магазин в линията, който също беше бомбардиран месеци по-рано. Нито една формация не пое отговорност за убийството, което Хамас осъди, заявявайки, че „ няма да разрешат на никого да саботира “ мюсюлманско-християнските връзки.

Но убийците по този начин и не бяха изправени пред правораздаването.

Като цяло обаче общностите са обединени в съпротивата си против груповото им затваряне в това, което е наречено най-големият затвор навън в света.

Точно както на мюсюлманите бяха отказани разрешителни да посетят джамията Ал-Акса в Ерусалим, християните също не можаха да посетят свещени места като Витлеемската черква на Рождество Христово, почитана като родното място на Исус. И двете общности са откъснати от членовете на фамилията на Западния бряг.

Каква е актуалната обстановка за християните в Газа?

При последните израелски бомбардировки, християни и мюсюлмани потърсиха леговище в Свети Порфирий.

След бомбардировките всички те се реалокират в близката черква „ Свето семейство “, ситуирана на 400 метра. Около 560 души в този момент са подслонени там, споделя Нисрин Антон, общоприет началник на плана на църквата.

Енорийският духовник Габриел Романели е блокиран във Витлеем от началото на войната и поддържа връзка с паството си. В известие, записано на 24 октомври, той прикани за прекъсване на бомбардировките и за отваряне на филантропичен кулоар.

„ Моля, уведомете ги, че енорията … е цялостна с елементарни хора и мюсюлмански съседи. Това са цивилни, които не съставляват заплаха за никого “, сподели той.

Както при доста палестинци в Газа, Антон е решен да остане на място. Сгушена в църквата с трите си дъщери, на осем, девет и 12 години, тя сподели, че обстановката се утежнява всеки ден.

„ Християните страдат като всеки различен народ от Газа “, сподели тя. „ Това е наша земя и ние няма да я напуснем. Можете ли да си визиите, че някой ви е извикал и е принудил вас и фамилията ви да отидете на друго място? “

„ Ще останем. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР