В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие

...
В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие
Коментари Харесай

Радев към кметовете: Местната власт е гаранция за европейско развитие на България

„ В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие преведохте хората в тези рецесии, олицетворявахте страната “, уточни президентът Румен Радев пред участниците в заключителна конференция на НСОРБ в края на общинския мандат 2019-2023 година

„ Вие би трябвало да имате доста по-високо самочувствие, тъй като локалната властта е уредена законодателно в нашата Конституция на най-високо равнище. Местната власт е гаранция за демократично европейско развиване на България “, добави президентът, който изрече благодарност и признателност към кметовете, ръководителите на общински препоръки и представители на локалната власт.

Президентът отхвърли да разяснява по-обстойно тематиката

Президентът уточни, че приключващият мандат е белязан с невиждани районни, световни и национални рецесии.

„ Всичко, през което преминахте, ви направи по-силни, по-мъдри, по-уверени “, съобщи Радев. По негова оценка за тези 4 година България доста се е трансформирала. Той уточни образци за това. „ От 120 милиарда лева Брутният вътрешен продукт през 2019, за миналата година той към този момент е 165 милиарда, от експорт 76 милиарда през 2019, за предходната година той към този момент е 113 милиарда. Това е артикул, чието произвеждане и напредък е проведен от вас “, обърна се президентът към общинарите.

По-рано Висшият правосъден съвет в профил Гешев от поста на основен прокурор

Според Радев точно представителите на локалната власт  съумяват да работят с наши и непознати вложители, да притеглят и национално, и европейско  финансиране на инфраструктурни и обществени планове, да работят с бизнеса за поощряване на корпоративната  обществена отговорност.

Президентът Радев открои и проблемите, които остават пред общините - демографията, растящите районни несъответствия, провокациите пред граничните  и планински региони, ниското възнаграждение в администрацията, неналичието на фрагменти. Най-големият проблем съгласно президента е към момента голямата, а тук-там цялостна взаимозависимост на локалната власт от централната.

Според Радев кметовете и общинарите са рекордьори, откакто в този мандат им се наложи да работят със 7 държавни управления.

Вътрешния министър ще управлява Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне

„ Вие сте видели от вашата работа със служебни кабинет, че изпълнителната власт би трябвало, само че и може да работи в полза на жителите, в полза на развиване на българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на разговора, готовността да се оказва помощ, да се окаже помощ във значими процеси по какъв начин да се развиват по-устойчиво общините. Да има разговор, уточняване на задачите в една посока в името на ползите на жителите “, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него е нужна модерна устойчива визия за развиване на българските общини.

Президентът поздрави управлението на НСОРБ за това, че работи по този начин, с цел да се основават единни стандарти за положително ръководство на българските общини.

И в Монтана, и във Враца най-критично беше нощес, добави той

Сред акцентите в словото на президента пред общинарите бе концепцията, че е належащо локалната власт да упорства по-агресивно пред изпълнителната да се разпростират индустриални зони за развиване. „ Трябва да се налеят незабавно доста пари в районите за основаване на такива индустриални зони “, предлага Румен Радев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР