В един от най-мрачните епизоди от историята ацтеките преживяват епидемия,

...
В един от най-мрачните епизоди от историята ацтеките преживяват епидемия,
Коментари Харесай

Нови проучвания предполагат, че салмонелата е унищожила ацтеките

В един от най-мрачните епизоди от историята ацтеките претърпяват зараза, която лишава живота на милиони.  До огромна степен е признато, че всичко стартира с идването на европейските откриватели, с които „ идват “ и новите заболявания, за които ацтеките нямат имунитет. Милиони хора умират още при първата зараза от вариола (едра шарка) през 1519-1520 година.

По време на идната зараза – 25 години по-късно, умират сред 5 и 15 милиона души. Местните почнали да назовават заболяването „ cocoliztli ”, което значи „ мор “ на езика на ацтеките науатъл.

След двете епидемии измира общо 80% от популацията на ацтеките, а епохи по-късно към момента остават значими въпроси, на които няма отговор. Какво предизвиква тези рискови събития, които унищожават толкоз доста хора?

Днес обаче, наподобява учените имат отговор на този въпрос. Симптомите като тресчица, главоболие, кървене от носа, устата, а от време на време даже и от очите, евентуално са били признаци на салмонела. Повечето хора умирали към 4 дни откакто се разболеят. Засегнати са огромни области от Мексико, както и Гватемала и Перу.

Учените наблюдават съществуването на патоген на салмонелата след осъществяване на ДНК разбор върху скелетни остатъци на 29 тела, заровени в солидното гробище, известно като Teposcolula-Yucundaa и свързвано с по този начин наречения от ацтеките мор. Те откриват съществуване на бактерията „ салмонела ентерика “ по зъбите на скелетите. Резултатите от проучването са оповестени в списание “Nature Ecology and Evolution “ през януари 2018 година.

Учените от “Max Planck Institute ” в Германия споделят, че патогенът, който са разкрили, е причинявал треската и други признаци, близки признаците при тиф. Ацтеките елементарно можели да се разболеят, консумирайки нечиста вода или храна.

ДНК-анализите са осъществени посредством специфичен програмен продукт, който разрешава на учените да проследят съществуването на патогени. 10 от 29-те изследвани човешки остани били свързани със салмонела. „ Морът от 1545-1550 година е един от многото епидемии, които засягат Мексико след идването на европейците и е втората от трите най-опустошителни епидемии, които са довели до най-вече смъртни случаи. Салмонелата стартира в стомаха, тъй че фактът, че открихме патогена по зъбите, допуска, че болестта е заразило и кръвта на болните. “ – споделя  Åshild Vågene, която води проучването.

Учените допускат, че е допустимо да има и други смъртоносни организми, които да са повлияли за експлоадирането на епидемиите в Мексико. Те са изследвали човешки остатъци от единствено едно гробище и към този момент не е несъмнено дали патогенът е налице и в други региони, наранени от епидемиите.

Дали идването на европейците е повода за възникването на епидемията от салмонела е различен въпрос, който остава без безапелационен отговор към този момент. Въпреки това, историческите записи демонстрират ясно, че европейците „ носят “ със себе си няколко типа заболявания, на които ацтеките не са били изложени по-рано, като едрата шарка да вземем за пример.

Епидемиите от 16 век, които убиват милиони ацтеки, остават измежду най-смъртоносните в човешката история. Два века преди този момент бубонната чума или „ черната гибел “ предизвиква гибелта на 25 милиона западноевропейци – което е почти половината от популацията по това време.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР