В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация

...
В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация
Коментари Харесай

Китай търси път към умовете на пакистанците

В един дребен офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти приготвят за лъчение видео с изявление на пакистанец и неговата китайска младоженка. Жената, облечена в обичайни пакистански облекла, седи до брачна половинка си, който беседва с нея на добър мандарин (водещият китайски диалект). Така се ускорява посланието за транснационалната обич, победила над разликите в езика, религията и културата.

Видеото е следващият знак за все по-големите старания на Китай да построи културна " мека мощ " в допълнение към Китайско-пакистанския стопански кулоар (КПИК) - инфраструктурна стратегия за 60 милиарда $, стартирала като част от огромния план на азиатския колос " Един пояс, веднъж ".

През миналата година Китай е изпратил гратис до държавната ПТВ и други търговски телевизионни канали документални поредици, драми и други телевизионни стратегии, споделиха за Ройтерс специалисти от ПТВ. Според тях Китай засилва опитите си да завоюва сърцата и мозъците на жителите на страните от " Един пояс, веднъж " посредством езикова и медийна акция, както и посредством обществените мрежи, повтаряйки културното нахлуване от предишното, при което западните страни използваха всевъзможни средства - от езикови центрове до Холивуд и джинсите - с цел да открият световно въздействие.

Китай ускорява преподаването на мандарин посредством държавната езикова и културна организация Институт " Конфуций " (в Пакистан има към този момент четири и следва откриването на още два такива центъра) и

популяризира своето изкуство и медийно наличие

в опит да стигне до елементарните пакистанци. По-рано тази година " ПТВ Свят " излъчи първия си китайски анимационен сериал, озаглавен " Три капки кръв ", чиято премиера се състоя в държавния Пакистански народен център на изкуствата, където чартърен се обитава Китайският културен център.

Скорошните вложения в телевизия и филми бяха предшествани от китайски интерес към печатните медии. През 2017 година стартира да излиза " Хуашан ", първият вестник на китайски език в Пакистан, който в този момент се хвали, че има над 60 хиляди читатели седмично.

При съществуването на към 25 хиляди пакистанци, учещи китайски вкъщи, и други 22 хиляди пакистански студенти в Китай следва да се направи още доста,

преди мандарин да стане съперник на британския в Пакистан,

където наследството от английското колониално ръководство е на всички места. Но признаците за китайско наличие стават все по-видими - от емигрирали инженери и техните фамилии, пазаруващи в градските центрове, до възходящия брой на китайските туристи, които посещават внушителните планински зъбери в пакистанския север. Местни поданици описват за засилено предпочитание културните и езикови контакти да се употребяват от време на време с мисъл за бизнес.

Всекидневните културни контакти към момента са лимитирани, само че се уголемяват, въпреки че от време на време неизбежно имат и тъмна страна, изключително с периодическите кавги за трафик на хора, при които пакистански девойки биват изпращани в Китай да се омъжат за мъже, които не могат да си намерят брачна половинка в родината.

Китайската мека мощ от време на време става по-твърда. Особено когато се реагира на рецензиите против самодейността " Един пояс, веднъж " като неоколониална и прокарваща нездравословни за околната среда планове, от които по-голяма полза имат китайските компании, а не Пакистан.

Представители на медии и мозъчни тръстове от двете страни възнамеряват да основат " система за бързо реагиране ", която да противодейства на отрицателни усещания и да стопира " лъжливите вести " за китайско-пакистански планове, някои от които будят все по-голям песимизъм, става ли дума за стопански изгоди и високата им екологичната цена.

През август Чжао Лицзян, тогава заместник-посланик в Пакистан, препрати в " Туитър " следният пост: " КПИК е мъртъв. Някой да каже на Пекин ". " Поздравления, това известие печели премията за смешка на деня ", написа той в обществената мрежа и добави: " Написаното е цялостна нелепост, лъжлива вест, безпочвена нечиста сделка. Тази обява стана мотив за доста смях в Китай и Пакистан ". /БТА/със съкращения
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР