В един летен следобед наскоро Крис Бок - 38-годишен инженер,

...
В един летен следобед наскоро Крис Бок - 38-годишен инженер,
Коментари Харесай

Измъкнаха милиони евро от германци с масова телефонна измама

В един летен следобяд неотдавна Крис Бок - 38-годишен инженер, който работи в Берлин, дава отговор на телефонно позвъняване от чужд номер.

При неприятно качество на звука той е осведомен на британски, че неговите персонални и банкови данни са открити при полицейска акция в предградията на Берлин, дружно с 9 кг кокаин и документи, които демонстрират, че от неговата сметка са превеждани средства в Колумбия.

За да отбрани спестяванията си, той е свикан да трансферира пари от неговата банкова сметка и то бързо.

Обаждането на персоналния номер на Бок е едно от множеството, които са част от телефонна машинация и заливат германците в последните месеци. Чрез тях измамници, които се показват за чиновници на Европол и Интерпол, са съумели да съберат персонални данни и да откраднат от хората милиони евро.

Германският телекомуникационен регулатор разгласи, че е получил рекорден брой тъжби по “Аферата Европол” през юни – към 7 600 от общо 22 000 от края на февруари. Броят на позвъняванията, за които не е подаден сигнал, евентуално е няколко пъти по-голям.

От полицията в множеството от 16-те провинции на Германия не разкриват сумите, които измамниците са съумели да измъкнат, само че от полицията в Бавария, където живее към 15% от популацията на страната, оповестиха, че сумата към 21 юни единствено в тази провинция надвишава 2.5 млн. $.

Масовата телефонна машинация се прави от прът центрове в Индия или Пакистан, съгласно полицията. Измамниците се възползват от недостатъци в телекомуникационната инфраструктура, която доставчиците на телефони услуги изпитват усложнения да отстранят, и за разлика от предходни телефонни измами - наподобява не се целят въз основа на възраст или местонахождение.

Първият глас, който Бок чува, е записано автоматизирано известие, което го уведомява, че е станал жертва на кражба на самоличността.

“Това, с което си имаме работа тук, са нарушители, които се целят по-скоро в количество, в сравнение с в качество,” споделя Колин Ниренц от полицията в Северен Рейн-Вестфалия. “Те звънят всеобщо на сляпо на голям брой телефонни номера. Всеки, който разполага с мобилен телефон, е евентуална цел.”

Бок натиска едно и е обвързван с действителен оператор, който го осведоми в детайлности за кражбата на самоличността и неотложно му споделя, че ще получи други позвъняване от чиновник на Европол. Следващото позвъняване идва от нидерландски номер, който бърза инспекция в Гугъл удостоверява, че е на Европол, написа The Guradian.

Хората с по-напреднали софтуерни знания могат да от години да реализират позвънявания, при които се скрива действителният номер и на екрана се изписва номер, който е цифрово основан. Тази процедура обаче стана все по-разпространена с телефонните позвънявания с помощта за технологията за преместване на глас през интернет (VoIP).

Мнимият чиновник на Европол, който беседва с Бок на британски с неевропейски акцент, го поучава да отбрани спестяванията си, като закупи няколко ваучера за Гугъл Play от намиращ се наоколо магазин и да даде серийните номера.

Разследващите органи споделят, че в други случаи измамниците се опитвали да убеждават жертвите да купуват ваучери от Amazon, криптовалути или да конфигурират програмен продукт на компютъра си, който им дава опция да получат достъп до банковата сметка на жертвата.

“Европол в никакъв случай няма да ви се обади непосредствено или да желае пари от хората. Ние безусловно няма законово право да го вършим.”, споделя представителят на организацията Ян Оп Ген Орт.

Когато Бок проявава скептизицъм към позвъняването, събеседникът му от другата страна на линията споделя, че позвъняване до полицията ще докара до това, че той ще бъде арестуван “за 72 часа” без достъп до юрист, а всичките му активи, които се предполагало, че са замразени, ще бъдат дарени за щедрост.

“Тогава затворих,” споделя Бок. “В началото цялото това нещо звучеше неясно правдоподобно, само че по-късно ставаше все по-неясно.”

Германия наподобява е съществена цел на тази машинация, само че има информация и за случаи във Франция и Австрия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР