В един и същ ден през юли Комисията за защита

...
В един и същ ден през юли Комисията за защита
Коментари Харесай

Енергетиката изкушаваше чешкия бизнес

В еднакъв ден през юли Комисията за защита на конкуренцията спря стремежа за бизнес у нас на двама чешки вложители. Регулаторът забрани на "Инерком Груп ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова, да придобие активите на ЧЕЗ "Груп България ", както и плануваната договорка за придобиване на "Нова броудкастинг груп " от фонда PPF, който е под контрола на чешкия предприемач Петр Келнер - един от най-богатите хора в Централна и Източна Европа.

Още при оповестяването им и двете покупко-продажби бяха съпроводени с очевидна или прикрита политическа опозиция, а най-после Комисия за защита на конкуренцията откри вид за развалянето им, като се базира на много странни причини. Няма българо-чешка комерсиална война, счита енергийният министър Теменужка Петкова във връзка на двете решения на Комисията за защита на конкуренцията. Но обстоятелствата приказват, че нещата са по-други - в последните няколко години вложенията от тази страна понижават, а чешките бизнесмени се отдръпват. Ще напомним едно изявление на управител от ЧЕЗ в края на февруари тази година. Тогава в ефира на една национална телевизия някогашният действен шеф на енергоразпределителното сдружение в интервала сред 2011 и 2015 година Петър Баран сподели, че в ЧЕЗ са решили да продадат бизнеса си в България още през 2013-а поради спорове с първото държавно управление на Бойко Борисов и поради скандал с така наречен надписани сметки, поради които падна кабинетът тогава. Лошата среда за правене на бизнес е оказала решаващо значение чешката енергийна компания да се изтегли от страната ни. И проектите й към този момент били да влага в Западна Европа. Според специалиста главният проблем е в това, че у нас тематиката за тока се политизира. "Електроенергията е скъпа, доста хора се топлят на ток и не са удовлетворени от своите сметки, а партиите употребяват тази обстановка ", заключи обстановката Баран. По неговите думи, огромните играчи са изгубили вкус да влагат в България, а енергийният й бранш е в сложна обстановка.

А още преди година гостуващият в София чешки министър на промишлеността и търговията Иржи Хавличек означи желанието на своята страна за приятелско разрешаване на казуса (за лишаване на лиценза на ЧЕЗ), обвързван с тази най-голяма чешка инвестиция в България с думите "очакваме и сходен метод от българска страна ". "С министър Караниколов приказвах намерено за случаите с компаниите ЧЕЗ и "ЕнергоПро " на българския енергиен пазар, поради които към този момент години наред се обременяват нашите другояче отлични стопански връзки. Изтъкнах, че тези случаи могат да имат отрицателно въздействие върху активността на други чешки компании, които биха желали да влагат в България. "

Иначе за интервала 1996-2016 година директните брутни задгранични вложения (ПЧИ) от Чехия са в размер на 1414 милиарда евро, с което страната заема място измежду първите дванадесет в класацията на вложителите у нас. Но картината помрачнява - към края на 2017 година чистите чешки вложения у нас са едвам 329 млн. евро (по данни на БНБ). А числата демонстрират, че през предходната година равносметката е към този момент негативна - от България дори са изтеглени 301.4 млн. евро.

Сред 100-те най-големи компании с присъединяване на задгранични вложители в България има и чешки компании (по данни на Българска организация за инвестиции). "ЧЕЗ Груп " е на българския енергиен пазар от края на 2004 година, когато закупи мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни сдружения в Западна България - "Електроразпределение Столично " АД, "Електроразпределение София Област " АД и "Електроразпределение Плевен " АД, които след това се сляха в едно сдружение - "ЧЕЗ Разпределение България " АД. През октомври 2006 година компанията разшири наличието си и в областта на производството на електрическа енергия, като закупи 100% от капитала на Топлоелектрическа централа "Варна " ЕАД. В края на 2017 година дяловете на ЧЕЗ а.с. в това сдружение обаче бяха трансферирани на "Сигда " ООД и по този начин стартира "разчистването " на активите им в България.

Най-големият частен енергиен бизнес в страната ни е с доходи за общо над 1.8 милиарда лв.. В структурата на "ЧЕЗ Груп " у нас се включват "ЧЕЗ Разпределение България " АД (33% са в ръцете на миноритарни акционери), компанията за публично доставяне с електрическа енергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България " АД (33% владеят дребни инвеститори) и лицензираният търговец на електрическа енергия "ЧЕЗ Трейд България " ЕАД. Дейността на всички сдружения от групата в страната се ръководи и координира от "ЧЕЗ България " ЕАД.

Още едно чешко сдружение - ENERGO PRO, има мощно наличие в българската енергетика. През 2002 година то взе участие в приватизационни покупко-продажби за водните електроцентрали. Чрез своето дъщерно сдружение (от което владее 100%) ENERGO PRO-България купува три ВЕЦ-а, обединени в каскада "Санданска Бистрица " и два Водноелектрическа централа от каскада "Копринка ". През 2004 година ENERGO PRO-България печели конкурс за приватизацията и на три ВЕЦ-а обединени в каскада "Петрохан ".

През юни 2012 година чешката компания ENERGO PRO изкупи бизнеса на немската компания Е.ОН в България. По този метод закупи сдружения, притежаващи лицензи за систематизиране на електрическа сила ( "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи " АД), за доставяне с електрическа сила ( "ЕНЕРГО-ПРО Продажби " АД) и за търговия с електрическа сила и координатор на общоприета балансираща група ( "ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги " ЕООД). Те покриват девет административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Значителни вложения у нас направи и друга чешка компания - "Корадо, " мажоритарен притежател (83.67%) в завода за отоплителна техника "Корадо - България " АД в Стражица. Българското сдружение към този момент 20 години е част от групата, която е петият максимален производител в света на стоманени панелни радиатори. Това значително се дължи на поддръжката и ролята на "Корадо-България ", означават от компанията майка. Групата пpoдaвa изделията cи в нaд 50 cтpaни, като главните й пазари са в Централна и Западна Европа.

Чешки вложения има и в областта на туризма, главно в хотелиерството.

А притежател на компанията "Винпром - Троян " АД е чешката "Рудолф Йелинек ". Става въпрос за дестилерия, която обработва няколко типа плодове и вари от тях алкохолни питиета. Най-голям дял заема производството на сливова ракия, само че компанията печели медали и за кайсиевата, също по този начин и за други типове ракия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР