В един горещ августовски ден на 1995 г. мъж на

...
В един горещ августовски ден на 1995 г. мъж на
Коментари Харесай

Как се крадат 242 млн. долара от банка... с черна магия?

В един парещ августовски ден на 1995 година мъж на име Футанга Бабани Сисоко влиза в основния офис на Ислямската банка на Дубай (Dubai Islamic Bank) и кандидатства за заем за покупка на автомобил.

Банковият управител се съгласява да отпусне заема, а Сисоко, в символ на признателност, го кани на вечеря вкъщи. Така стартира един от най-дръзките банкови кражби в историята, за който ни напомня репортерът на BBC Бригите Шефер.

По време на въпросната вечеря Футанга Сисоко прави шокиращо "признание " — той споделя пред банковия чиновник Мохамед Аюб, че владее черна магия, която му разрешава да вземе избрана сума пари и да я удвои. Той кани дубайския си другар повторно, с цел да му потвърди качествата си.

Според каноните на исляма, магическите практики се смятат за осквернение и са неразрешени, само че все пак доста хора имат вяра в свръхестествените сили. По тази причина и Аюб не съумява да устои на харизмата на мистериозния предприемач от Мали и приема поканата му за второ посещение.

Този път банкерът носи със себе си и сериозна сума пари. Още с влизането в дома на Сисоко, от една от стаите тичайки излиза мъж, който споделя, че е бил нападнат от джин и предизвестява Аюб да не ядосва злия дух, тъй като ще се елементарни с парите си.

Така банковият управител оставя сумата в стаята и търпеливо изчаква. Казва, че е чул гласовете на духовете и видял тайнствен пушек и светлина, след което последвала тишина и парите фактически се удвоили. Аюб бил впечатлен, а схемата с банковия грабеж почнала.

"Мохамед Аюб фактически повярвал в магическите качества на Сисоко и почнал да му изпраща пари, като очаквал да се върнат в двоен размер. Това, естествено, били парите на банката ", споделя юристът Алън Файн от Маями, който бил нает от Ислямската банка да проверява случая.

В интервала сред 1995 и 1998 година Аюб подрежда 183 прехвърлянето по сметки на Футанга Сисоко по целия свят. Освен това малийският предприемач натрупва големи отговорности по кредитни карти, които дубайският банкер също урежда от свое име. Според Алън Файн става въпрос за милиони долари.

Властите в Дубай схващат за казуса чак през 1998 година, когато в медиите и на улицата стартират да се носят клюки, че банката има проблеми с разплащанията, а пред офисите й се извиват опашки от хора, които желаят да си изтеглят парите.

Правителството омаловажава случая и популяризира изказване, съгласно което става въпрос за "временни компликации, които не са довели до никакви загуби за вложителите или за вложителите ". Файн обаче твърди, че това въобще не е правилно и акционерите в банката са понесли голям удар, защото загубите не се покривали от застраховката.

Правителството се е намесило, с цел да избави финансовата институция, само че това му е коствало големи разноски.

А къде се намира по това време самият Футанга Бабани Сисоко? Един от огромните плюсове на неговата скица е, че не е належащо да се намира в Дубай, с цел да получава пари. През ноември 1995 година, единствено няколко седмици откакто разиграва магическото си шоу, той към този момент е в Ню Йорк и открива своя сметка в един от офисите на Citibank. Оказва се, че реализира доста повече от това.

"Футанга Сисоко влиза там, без да има спогодба с никого. Просто отива на случайно гише и стартира диалог със служителката, с която малко по-късно подписва брак. И може със съществени учредения да се допуска, че тя му е помогнала във финансовото начинание, защото през неговата сметка в Citibank са трансферирани над 100 милиона щатски $ ", твърди юристът Алън Файн.

Всъщност, съгласно желае, който Dubai Islamic Bank след това завежда против Citibank, става въпрос за прехвърляния на стойност над 151 милиона $, които не са били удостоверени по надлежния ред. Делото обаче, по този начин и не стига до съда.

Историята на Сисоко, уредник на един от най-дръзките банкови кражби в историята, към момента не е завършила. Днес той е на към 70 годишна възраст и живее под въоръжена защита в Мали. Разказва за младините си с усмивка и споделя пред репортера на BBC, че положението му в предишното е достигало 400 милиона $.

За случката с изчезналите 242-та милиона на Ислямската банка, той споделя следното: "Това е луда история. Въпросният благородник от банката би трябвало да изясни по какъв начин е изгубил всички тези пари — 242 милиона $. Как е могла банката да допусне такова източване на средства? Това е същинският проблем. Подобни прехвърляния не се утвърждават единствено от един човек, те минават през няколко поредни звена ".

Сисоко споделя и за връзките си с Мохамед Аюб, само че отхвърля да е взел участие в източването на банката.

В продължение на 20 години Сисоко ловко се измъква както от Интерпол, по този начин и от дубайското правораздаване. Похарчил е цялото си благосъстояние и в никакъв случай повече няма да може да напусне Мали. Въпреки това той не е прекарал и ден в пандиза поради източените с "магия " пари от Дубайската банка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР